Τις εκτιμήσεις των μοντέλων για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού περιέγραψε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Όπως είπε οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς χτες καταγράφηκαν για πρώτη φορά διπλάσιες επιβεβαιωμένες διαγνώσεις covid-19 στη χώρα με τα μισά μάλιστα κρούσματα να επιβεβαιώνονται στην Αττική.

Ο κ. Σαρηγιάννης έκανε λόγο «για ήπια αύξηση, καθώς τα 842 κρούσματα δεν ήταν εντυπωσιακός αριθμός». Όμως, πρόσθεσε ότι ο αριθμός 842 είναι μεγαλύτερος κι από ό,τι προέβλεπαν τα μοντέλα τους και το παρατηρούν με ενδιαφέρον, όχι με ανησυχία.

Ερωτηθείς για το πώς θα είμαστε σε 15 ημέρες, σημείωσε: «Το θέμα είναι τι θα κάνουμε από Δευτέρα, το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Είμαι υπέρ, αν όμως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μεγάλο αριθμό τεστ και διευρυμένο αριθμό αλληλουχήσεων των δειγμάτων. Αν δεν γίνει καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε. Τεχνικά μπορούμε να το κάνουμε».

Ο κ. καθηγητής είπε ότι εκτιμά ότι θα είμαστε κοντά στα 1.000 κρούσματα και λίγο παραπάνω. «Με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα βλέπουμε περαιτέρω αύξηση, μεγαλύτερη από ότι θα θέλαμε. Προς τον Μάρτιο θα πάμε σε αυξημένα κρούσματα».

«15 Μαρτίου θα ήταν 1.700 κρούσματα και θα φτάναμε στις 2.000 τέλος Μαρτίου. Οι αριθμοί θα ήταν μεγάλοι, αλλά όχι δραματικοί ακόμα, στο επίπεδο του Νοεμβρίου. Θα υποστεί μεγάλη πίεση το Ε.Σ.Υ. Τώρα είμαστε μισοάδειοι αλλά θα γεμίσουμε σχετικά γρήγορα», πρόσθεσε.

Σε επίπεδο νεκρών, τον Μάρτιο το μοντέλο δεν αναφέρει δραματική αύξηση, «ημερήσιος αριθμός γύρω στους 50». σημείωσε. «Μπορούμε να το αποφύγουμε αν όλοι συντονιστούμε και πέσουμε στη μάχη για να ανιχνεύσουμε τον ιό», κατέληξε.

Πηγή: newsit.gr