Ο φανός ΣΚ’ΡΚΑΣ ξεκίνησε να λειτουργεί στο σημερι­νό χώρο το έτος 1983 για πρώτη φορά. Δεν αναφέρομαι σε πιο παλιές εποχές γιατί ουσιαστικά δεν είχε καμιά α­ξιόλογη λειτουργία ή κάποια παρουσία σοβαρή.

Μόνο περιστασιακά λειτουργούν σε κάποια σημεία της γειτονιάς όπως στης Σκ’ρκας τη βρύση κοντά στο μπακάλικο του Πατίκα ή στη σημερινή οδό Βίτσι μεταξύ των μπακάλικων ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΚΑΤΣΙΩΝΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΟΥ στο σταυροδρόμι. Φυσικά ούτε ο χώρος προ­σφέρονταν γιατί ήταν κατηφορικά καλτερίμια ούτε και οι διοργανωτές είχαν τα μέσα και κυρίως την οικονομική δυ­νατότητα να παρουσιάσουν κάτι το ιδιαίτερο.

Άναβαν το φανό νωρίς, και σε κάνα δυο ώρες κατη­φόριζαν στο Κεραμαργιό ή και στ’ Αλώνια. Δεν μπορεί κα­νείς να αναφερθεί σε αναβίωση αλλά είναι πραγματικά νέο ξεκίνημα.

Ο χώρος αυτός ήταν αλώνι πέτρινο και είναι στο τέρ­μα της οδού ΖΗΣΗ ΠΑΧΝΙΚΑ και έχει ταυτισθεί με τη λει­τουργία του φανού. Όλοι πλέον όταν αναφερόμαστε στο σημείο αυτό λέμε την φράση “πάμε στο φανό”, ούτε για γυμναστήριο μιλάμε ούτε για ΖΗΣΗ ΠΑΧΝΙΚΑ.

Ο δήμος έχει κατασκευάσει και λειτουργεί πλέον κλει­στό γυμναστήριο και πάνω ακριβώς από αυτό δημιουργη-

Το στέκι αυτό έχει διαμορφωθεί από τα μέλη του ΣΥΛ-ΛΟΓΟΥ με προσωπική τους εργασία σε παραδοσιακό σπί­τι και παραμένει ανοιχτό κάθε Δευτέρα για όλο το χρόνο και από τα Φώτα ως τις Αποκριές κάθε μέρα.

Σαν βασικό χαρακτηριστικό του φανού μας είναι η με­γάλη συμμετοχή της γειτονιάς με οποιοδήποτε τρόπο κα κατά τη διάρκεια των ημερών της Αποκριάς η πολύ μεγάλη συμμετοχή του λαού της Κοζά­νης.

Λειτουργούμε πρώτα σύμφωνα με τα προγράμματα του Δήμου και συμμετέχουμε με μεγάλη μαζικότητα σε ό­λες τις εκδηλώσεις όπου κι αν αυτές γίνονταν πάντα σαν οργανωμένος Σύλλογος.

Στο φανό μας έγινε σοβαρή δουλειά πάνω στο Απο­κριάτικο τραγούδι και σήμερα εκτός από τους συμμετέ­χοντες σχετικά ηλικιωμένους η νεολαία μας τραγουδά πολύ καλά.

Κάθε χρόνο η συμμετοχή είναι και πιο μεγάλη κα περνούμε ντυμένοι άνδρες, γυναίκες, αγόρια, κορίτσια τα εκατό και πλέον άτομα.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε γραμμένα σε παρά πολλά ακόμα αλλά καλύτερα είναι να μας επισκεφθείτε τις ΑΠΟΚΡΙΕΣ να γλεντήσουμε όλοι μαζί.

Αναδημοσίευση από τις ΑΙΧΜΕΣ Ειδική έκδοση της Εφημερίδας Πρωινός Λόγος, τεύχος 2, Μάρτιος 2000