Ολοκληρώνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο 2021 η επένδυση της «Σ.Μεντεκίδης Α.Ε.» για τον τριπλασιασμό της παραγωγής του 18 φορές «χρυσού» φυσικού μεταλλικού νερού ‘Σέλι’ στη Σπηλιά Εορδαίας.

Με την υλοποίηση της ανωτέρω επένδυσης, «κλείνει» το πιο πρόσφατο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της «Σ.Μεντεκίδης Α.Ε.», που ξεπερνά τα 9 εκατ. ευρώ, βάσει εγκεκριμένων προϋπολογισμών (ν.4399- Γενική Επιχειρηματικότητα) και αφορά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του συγκροτήματος στη Σπηλιά Εορδαίας νομού Κοζάνης, αλλά και του μεγάλου «παιδιού» της «Μεντεκίδης» στην Καρίτσα Πιερίας, όπου βρίσκεται η μονάδα εμφιάλωσης του επίσης φυσικού μεταλλικού νερού ‘Διός’.

Η «Σ.Μεντεκίδης Α.Ε.», που δημιουργήθηκε το 1992 από τον Σάββα Μεντεκίδη, πατέρα του σημερινού προέδρου της Εταιρείας κ. Δημήτρη Μεντεκίδη, είναι η Νο4 εταιρεία σε όγκο πωλήσεων στο σύνολο της αγοράς.

Οι στόχοι του 5ετούς business plan

Η «Σ.Μεντεκιδης Α.Ε.», με αυτό το δίδυμο των επενδύσεων, ετοιμάζεται να κατακτήσει την επόμενη κορυφή της αναπτυξιακής της πορείας, επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχει θέσει στο 5ετές business plan για την περίοδο 2019-2024, το οποίο προβλέπει:

-Διείσδυση με το ‘Διός’ και στις υπόλοιπες μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες της εσωτερικής αγοράς ( ήδη σε «Γαλαξίας» και «ΑΒ Βασιλόπουλος»).

-Διεθνοποίηση του brand ‘Διός’ με αξιοποίηση των ισχυρών μηνυμάτων και συμβολισμών που φέρει το «βουνό των θεών», ο Όλυμπος.

-Γεωγραφική επέκταση των πωλήσεων για το ‘Σέλι’ σε επιλεγμένα σημεία, ενός μεταλλικού νερού φυσικής προέλευσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, που αναβλύζει από την πηγή Άσσος στους πρόποδες του Βερμίου. Ήρθε πλέον η ώρα για το ‘Σέλι’, που έχει κερδίσει σειρά χρυσών διακρίσεων από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας, ITQI και το Διεθνές Ινστιτούτο Ποιότητας, Monde Selection, να αναδειχθεί στην αγορά των premium προϊόντων.

Η επένδυση στην Καρίτσα Πιερίας για το ‘Διός’

Η «Σ.Μεντεκίδης Α.Ε.», έχει ήδη υλοποιήσει την επένδυση των 7,3 εκ. ευρώ στο εργοστάσιο της Καρίτσας Πιερίας, όπου και εμφιαλώνεται το ‘Διός’. Υπενθυμίζεται ότι το συγκρότημα στην Καρίτσα δημιουργήθηκε το 2012, στο χειρότερο χρονικά σημείο της πολυετούς οικονομικής κρίσης της χώρας μας και ήταν το αποτέλεσμα μίας τολμηρής επιχειρηματκής πρωτοβουλίας. Η νέα επένδυση αφορούσε την εγκατάσταση μίας ακόμη υπερσύγχρονης combi γραμμής παραγωγής, πλήρως αυτοματοποιημένης, με την οποία αυξάνεται η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου, στις περίπου 60.000 φιάλες/ώρα. Μέρος της επένδυσης αφορούσε επέκταση των κτιριακών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Το ‘Διός’, που έχει πανελλαδική παρουσία, κυρίως διατίθεται στο χονδρεμπόριο. Μεγάλο τμήμα των πωλήσεων κατευθύνεται στην αγορά HORECA, ενώ οι καταναλωτές το βρίσκουν σε σχεδόν όλες τις μικρότερες αλυσίδες λιανικής και, από τις μεγάλες, σε «Γαλαξία» και «ΑΒ Βασιλόπουλο». Με τις νέες δυνατότητες που παρέχει στην Εταιρεία η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, στόχος είναι η τοποθέτηση του ‘Διός’ σε όλες τις μεγάλες λιανεμπορικές.

Η επένδυση στο ‘Σέλι’

Με την επένδυση των 1,8 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώνεται στους επόμενους λίγους μήνες στη Σπηλιά Εορδαίας, η Εταιρεία θα μπορέσει να επεκτείνει γεωγραφικά τις πωλήσεις του ‘Σέλι’, σε επιλεγμένα σημεία, στο υπόλοιπο της εσωτερικής αγοράς συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Μέχρι σήμερα, με παραγωγή 7.000 φιαλών/ώρα, το ‘Σέλι’ πωλείται κυρίως στη «γειτονιά» του, στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Ημαθίας, Γρεβενών. Με την εγκατάσταση της νέας υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής, θα προστεθούν 14.000 φιάλες/ώρα και η συνολική παραγωγή θα φτάσει τις 21.000 φιάλες/ώρα, διανοίγοντας νέες εμπορικές προοπτικές για αυτό το εξαιρετικό φυσικό μεταλλικό νερό.

Όμως οι προοπτικές ανάπτυξης για την «Σ.Μεντεκίδης Α.Ε.» δεν περιορίζονται στην ελληνική επικράτεια. Ως τώρα οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μικρό μέρος, μόλις το 5%, των συνολικών πωλήσεων και γίνονται σε Γερμανία, Κύπρο, Αλβανία και Ρουμανία.

Αλλά στο εξής, με τα σχέδια διεθνοποίησης του brand ‘Διός’, η εταιρεία στοχεύει στην τοποθέτηση του προϊόντος σε μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης.

Οι προκλήσεις της εποχής covid-19

Η «Σ.Μεντεκίδης Α.Ε.», δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, αλλά οι επιπτώσεις ήταν περιορισμένες.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πηγές της Εταιρείας, οι πωλήσεις το 2020 κρατήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, δηλαδή κοντά στα 12,9 εκατ. ευρώ και αυτό επειδή η επιχείρηση, δεν μπόρεσε λόγω των απωλειών στην αγορά HORECA, να πιάσει κατά την περυσινή χρονιά την ετήσια αύξηση που είχε στα τελευταία προηγούμενα χρόνια, που ήταν της τάξης του +15%.

Εάν η έναρξη των εμβολιασμών και η βελτίωση των υγειονομικών δεικτών δημιουργήσουν καλύτερους όρους λειτουργίας της αγοράς, η επανεκκίνηση της δραστηριότητας σε κλάδους δυναμικούς όπως του τουρισμού και της εστίασης, θα δώσει νέα ώθηση στις πωλήσεις του ‘Διός’ και του ‘Σέλι», καθώς η «Σ.Μεντεκίδης» έχει προετοιμαστεί για το επόμενο αναπτυξιακό της άλμα.

Πηγή:grtimes.gr