ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ: ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ  ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας στην πρόσφατη συνεδρίασή του, να ζητήσει ώστε να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του στο νέο διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στην Πτολεμαΐδα, ενώ μάλιστα δεν έλειψαν αναφορές για “υποτίμηση” εις βάρος του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά την απόφαση της περιφερειακής αρχής να στεγάσει στο εν λόγω κτήριο τη ΔΟΥ, τον ΕΦΚΑ και το  Ειρηνοδικείο .

το επίμαχο κτίριο, που έκανε πάνω από 15 χρόνια να ολοκληρωθεί!

Μάλιστα, ο δήμαρχος, Σάββας Ζαμανίδης κάνει λόγο για “απαξίωση” του Δήμου Εορδαίας από πλευράς της περιφέρειας, λέγοντας πως:   “Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, έφτασε σε ένα σημείο όπου υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά με τη συνέντευξη που δόθηκε από πλευράς της περιφέρειας  , χωρίς καμία απολύτως συζήτηση και συμφωνία, πάρθηκε μια απόφαση που δεν προέκυψε από τα συλλογικά όργανα της περιφέρειας. Ο Δήμος Εορδαίας δεν θα έπρεπε να απαξιωθεί τόσο, μιας και είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου και τυπικά και νομικά είναι ιδιοκτήτης του κτηρίου. Θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, γιατί ένα μεγάλο κτήριο μένει αναξιοποίητο πολλά χρόνια. Θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, γιατί ο ένας είναι ιδιοκτήτης και ο δεύτερος έχτισε το κτήριο, με χρήματα του Πόρου, κατά κύριο λόγο”.  Ο Δήμος Εορδαίας ζητούσε να συνεχιστεί η συζήτηση , λέγοντας πως οι δύο συνιδιοκτήτες να αποφασίσουν από κοινού για τις υπηρεσίες που θα στεγαστούν, ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός υπηρεσιών του δήμου, εις βάρος των πολιτών. Μάλιστα ο δήμος Εορδαίας κατηγορεί την περιφέρεια για απόφαση που πάρθηκε “μονομερώς”  στην απόφασή της για το ποιες υπηρεσίες θα στεγαστούν.

Επίσης, όπως τόνισε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, οι διάσπαρτες υπηρεσίες δεν εξυπηρετεί σε τίποτα να είναι συγκεντρωμένες σε ένα κτήριο , ενώ σημείωσε πως πριν γίνουν οι ανακοινώσεις δεν του τηλεφώνησε και δεν τον ενημέρωσε κανείς, επισημαίνοντας πως δεν ήταν συλλογική απόφαση. Ακόμη, στο σκεπτικό του δημάρχου, γίνεται εξοικονόμηση πόρων στην κεντρική διοίκηση, μιας και είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει στέγη για τις εν λόγω υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, Ειρηνοδικείο κ.λπ.), λέγοντας ότι η απόφαση λειτουργεί. “Αυτή η απόφαση δεν τιμά ούτε τον πρώτο βαθμό, ούτε και το δεύτερο, ενώ υπήρχε μια ηθική απόφαση απέναντι στο δήμο Εορδαίας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σάββας Ζαμανίδης.

Από την πλευρά της η Βίκυ Βρυζίδου, μίλησε για “κατρακύλα” στην περιοχή, λέγοντας πως για το εν λόγω κτήριο έπρεπε να είχε κλείσει η διαδικασία μέσα στο 2015, σημειώνοντας πως ήταν ευθύνη της δημοτικής αρχής να λύσει το θέμα. “Να μην αιωρείται ότι ένα κτήριο στο οποίο δαπανήθηκαν λεφτά, δεν χρησιμοποιείται”, τόνισε, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή για “αναποτελεσματικότητα. Ακόμη, μίλησε για την Πτολεμαΐδα που έχει υποστεί πλήγμα από υπηρεσίες που έφυγαν από την πόλη, λέγοντας πως η τοπική κοινωνία θα πρέπει να ωφεληθεί από τις εν λόγω υπηρεσίες. “Το κτήριο πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά δεν θα πρέπει να αγνοηθούν και όλες αυτές οι υπηρεσίες. Αυτό που εξέφρασε ο περιφερειάρχης είναι πολιτική βούληση, χρειάζονται αποφάσεις, ενδεχομένως και περιφερειακού συμβουλίου”, είπε η κ.Βρυζίδου.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, έκανε λόγο για “θεσμική απρέπεια” από πλευράς περιφέρειας, σημειώνοντας πως τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να τον έχει ο δήμος της περιοχής στην οποία λειτουργεί το κτήριο. Επίσης, μίλησε για μια απόφαση που είναι “στον αέρα”, μιας και δεν συζητήθηκε στα θεσμικά όργανα, με απόφαση που θα έπρεπε να παρθεί στην οικονομική επιτροπή, κάτι για το οποίο η κ. Ζεμπιλιάδου είπε πως της μεταφέρθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Πλακεντά ότι θα έρθει εκ των υστέρων στην οικονομική επιτροπή. “Βλέπουμε μια συνεχή διολίσθηση πόρων της αυτοδιοίκησης προς την κεντρική κυβέρνηση”, κατέληξε η ίδια.

(πηγή φωτογραφιών Δ.Σ. Εορδαίας, από video eordaialive.com)

 

Β.Σ.

 

διαβάστε σχετικά:

Μεταφέρονται το ΙΚΑ, η ΔΟΥ και το Ειρηνοδικείο στο διοικητήριο της Πτολεμαΐδας