180 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ – ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Γνωρίστε τα προϊόντα του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοΐου!

Ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, στo πλαίσιο της γνωριμίας των προϊόντων του τριαντάφυλλου στο κοινό, πραγματοποίησε με επιτυχία την Κυριακή στην Πτολεμαΐδα, μια πολύ καλή παρουσίαση του Ροδόνερου με νέες προτάσεις χρήσης του στη ζαχαροπλαστική και σε γευστικές δοκιμές προϊόντων με βάση το τριαντάφυλλο.

Πρόκειται για μια προσοδοφόρα καλλιέργεια , που μπορεί να δώσει οικονομική στήριξη σε οικογένειες της περιοχής, όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η  Μαρία Πουτογλίδου, υπεύθυνη Πωλήσεων του Α. Σ. Αρωματικών & Φαρμακευτικών  φυτών Βοΐου Κοζάνης: “Πήγε καταπληκτικά η παρουσίαση στην Πτολεμαΐδα και αυτή είναι η απόφαση του κόσμου που πέρασε από εκεί. Ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του από το τριαντάφυλλο, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα αρωματικά φυτά . Από το βασικό προϊόν του συνεταιρισμού, το τριαντάφυλλο, παράγεται το ροδέλαιο και το ροδόνερο. Δύο προϊόντα που στο άκουσμά τους ευφραίνεται κανείς να τα λέει”.

Το τριαντάφυλλο κατακλύστηκε και αγαπήθηκε σε αγορές εσωτερικού και εξωτερικού και όπως λέει η ίδια σήμερα  το πρόβλημα του συνεταιρισμού είναι όχι η διάθεση του προϊόντος αλλά η παραγωγή, γιατί οι πελάτες  ζητούν μεγάλες ποσότητες ενώ δεν υπάρχουν επαρκείς αυτή τη στιγμή. Ως αποτέλεσμα μιλάμε για μια προσοδοφόρα αγορά, με μέλλον!

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα προϊόντα έχουν πιστοποιητικά καταλληλότητας τροφίμων και καλλυντικών, με το ροδέλαιο και το ροδόνερο να έχουν και καλλυντική και φαρμακευτική χρήση. Τα εν λόγω προϊόντα έχουν άψογη εφαρμογή στην επιδερμίδα, ενώ μάλιστα οι μεγάλες εταιρείες ζητούν πολλά λίτρα από το “θαυματουργό” ροδέλαιο της Κοζάνης, με τον συνεταιρισμό να βγάζει 1.5 λίτρο όλο κι όλο.
Η άλλη χρήση του προϊόντος είναι στην αρτο-ζαχαροπλαστική, με το ροδέλαιο και το ροδόνερο να προστίθεται επίσης σε προϊόντα τροφίμων (τούρτες, γλυκά, καραμέλες, λουκούμια, ροδόνερο και ροδοπέταλα, εφαρμογή σε σιροπιαστά, αμυγδαλωτά, ροδόπιτες και πολλές άλλες χρήσεις).

Ο κόσμος ανταποκρίνεται και σύμφωνα με την ίδια, το ευχάριστο είναι ότι πλέον ο κόσμος δεν έχει δυσπιστία απέναντι στην πρόταση αυτή. Σημαντικό είναι και το οικονομικό κομμάτι, μιας και το ροδέλαιο ξεκίνησε με τιμή 8000 ευρώ ανά λίτρο και φέτος έφτασε στις 14.000 ευρώ το λίτρο και καταγράφει μια σημαντικά ανοδική πορεία.
“Προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας, να μάθει για το τριαντάφυλλο και την καλλιέργειά του . Υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όποια απορία”, ανέφερε η ίδια και προσέθεσε πως: “Σήμερα πρέπει να αγαπήσουμε τη γη μας και να γίνουμε πιο σωστοί άνθρωποι. Πρόκειται για ένα ευλογημένο προϊόν. Πιστεύουμε στη γη μας, αυτή μας θρέφει. Όποιος ασχοληθεί με τον καλλιέργεια τριαντάφυλλου θα έχει καλύτερο οικονομικό επίπεδο αλλά και άλλες εναλλακτικές προτάσεις και παράλληλες καλλιέργειες με αρωματικά φυτά”. Κατέληξε πως μπορεί σήμερα να ζήσει μια οικογένεια αποκλειστικά από τη γη, λέγοντας πως δεν θα πρέπει οι νέοι σήμερα να αφήνουν αδούλευτη τη γη.

Σήμερα ασχολούνται με την καλλιέργεια τριαντάφυλλου περίπου 180 οικογένειες , μέλη του συνεταιρισμού, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να φτάνουν στα 500 στρέμματα. Ο συνεταιρισμός επενδύει μελλοντικά στην αύξηση της παραγωγής, στην αύξηση των μελών και στην αύξηση των θέσεων εργασίας από νέους της περιοχής, ενώ νέοι παραγωγοί έρχονται καθημερινά στον συνεταιρισμό .

Στόχος του συνεταιρισμού είναι να γίνει και δεύτερο αποστακτήριο, εκτός από το υπάρχον στον Άγιο Αθανάσιο στην Εράτυρα  . Παράλληλα, θέλουν να γίνει αύξηση παραγωγής και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Εμείς επενδύουμε στον τόπο μας.

Το ροδέλαιο κατακλύζει στις αγορές του εξωτερικού και πρέπει να το αγκαλιάσουν και οι συμπολίτες μας. Μέσα στην απαισιοδοξία που επικρατεί σήμερα εμείς έχουμε μια ιδέα και εμείς την κάνουμε πραγματικότητα, βλέποντάς τη να μεγαλώνει ημέρα για την ημέρα.

Αυτή τη στιγμή από τον συνεταιρισμό κυκλοφορούν μεταξύ άλλων προϊόντα όπως: χειροποίητα σαπούνια με έλαια λεβάντας και με πορτοκάλι, παστέλι με ανθόμελο Βοΐου, παραδοσιακό λουκούμι τριαντάφυλλο, καραμέλες με ανθόμελο , ροδόνερο, ανθόνερο κέδρου, ανθόνερο μελισσόχορτου , ανθόνερο λεβάντας , γλυκό κουταλιού, τσάι τριαντάφυλλο, παστέλι φιστίκι με ανθόμελο Βοΐου και πολλά ακόμη!

φωτογραφίες: Πρωινός Λόγος


Β.Σ.