Μετά και τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για την παύση όλων των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων ως το 2023, φτάνει επιτέλους στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου με χρονοδιαγράμματα. Ο Φερνάντο Καλλιγάς, εκπρόσωπος του ΔΕΣΦΑ και ο Μάριος Τσάκας , διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΑ παρεβρέθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας μιλώντας για έργα πρώτου και δευτέρου κύκλου. Οι δύο έξοδοι θα δοθούν σε λειτουργία στην καλύτερη των περιπτώσεων το Δεκέμβριο του 2022 με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την θέρμανση των ενεργειακών δήμων, όταν προτεραιότητα έχουν οι δήμοι με ωριμότερες μελέτες και ετοιμότητα.

Μετά από ερωτήσεις του δημάρχου Γρεβενών και προέδρου της ΠΕΔ κ. Δασταμάνη ξεκαθαρίστηκε από τον κ. Καλλιγά ότι υπάρχει το ΦΕΚ της 31ης Δεκεμβρίου 2018, το οποίο αφορά την άδεια των δικτύων, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το πότε θα υπάρχει έξοδος από τον αγωγό, ούτε με την υλοποίηση του έργου. Αν δεν υπάρχει έξοδος του αγωγού, δεν υπάρχει έργο, τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ό, τι αφορά την χρηματοδότηση υπάρχει το 1εκ στο ΠΕΠ και τα λεφτά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 12, 6εκ, αλλά πρώτα βγαίνει πρόσκληση , υπάρχει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η δέσμευση από το μέτοχο για κάλυψη ιδίων κεφαλαίων.

Ο κ. Μάριος Τσάκας σχετικά με το αν υπάρχει τεχνικό δελτίο είπε ότι αυτό αναφέρεται στην ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν έχει όμως σχέση με την πρόκληση που έπρεπε να βγει.Τα έργα που υλοποίησαν οι άλλες περιφέρειες έγιναν μετά από πρόσκληση από το ΠΕΠ μέσα από το ΕΣΠΑ. Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση να δοθούν οι έξοδοι σε λειτουργία το Δεκέμβριο του 2022,κι η ΔΕΔΑ να ξεκινήσει νωρίτερα τις οικιακέςσυνδέσεις. Οι έξοδοι που αναφέρονται στη Δυτική Μακεδονία μπήκαν πρώτη φορά στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ πριν δύο μήνες. Και η Ποριά, ο Περδίκκας δεν υπήρχε καν, πρόσθεσε.

Έργα πρώτου και δεύτερου κύκλου

Πρώτου κύκλου έργα είναι αυτά που αφορούν τα Γρεβενά, το Άγχος Ορεστικό, τους Μανιάκους και την Καστοριά και δεύτερου κύκλου τους ενεργειακούς δήμους Κοζάνης, Εορδαίας , Φλώρινας , Αμυνταίου. Η διαφορά που υπάρχει στις δύο ομάδες δήμων είναι ως προς την ωριμότητα των μελετών. Ο πρώτοι είναι έτοιμοι να δημοπρατηθούν και οι υπόλοιποι ακόμα δεν έχουν μελέτες, όπως η Κοζάνη, Εορδαία και οι υπόλοιποι ενεργειακοί δήμοι. Δόθηκε ίδια ημερομηνία εξόδου από ΔΕΣΦΑ και στις δύο των περιπτώσεων. Πιθανόν η υλοποίηση ανάπτυξης δικτύων να μην γίνει ταυτόχρονα,αλλά να ξεκινήσουν , όπως ανέφερε ο κ. Τσάκας από τους δήμους του πρώτου κύκλου. Ο σχεδιασμός στους δήμους της α φάσης είναι οι συνδέσεις στα σπίτια , ενώ της β’ φάσης είναι η πριμοδότηση των τηλεθερμάνσεων .

Τα κοστολόγια δεν θα αλλάξουν, μετά την ένταξη στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ. Μπαίνουν λοιπόν στο σχέδιο και άλλες πόλεις, οι οποίες δεν ήταν καν στον ενεργειακό χάρτη του αερίου , αλλά έχουν διαφορά φάσης. Οι δυνατότητες συμπιεσμένου είναι συγκεκριμένες και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους αγωγούς.

Να δοθεί το 2023 φυσικό αέριο στη Δ.Μακεδονία

Ο Γιώργος Κασαπίδης , περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθούνοι βασικέςυποδομές ως τέλος του 2022 και να κάνει ταυτόχρονα η ΔΕΔΑ τις υποδομές ώστε το 2023 να δοθεί φυσικό αέριο στην περιοχή.

Η ΔΕΔΑ μπορούσε να ξεκινήσει και να δημοπρατήσει τα έργα

Ο Θόδωρος Καρυπίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επιμένει ότι υπάρχει μια παραπληροφόρηση για την μη εξασφάλιση των χρημάτων.Τελικά και το 1 εκυπάρχει και τα 12, 6 εκ υπήρχαν, αλλά προφανώς ο ΔΕΣΦΑ δεν είχε προχωρήσει διαδικασίες για σταθμούς απομάστευσης. Από τη στιγμή που έχουμε 12, 6 η ΔΕΔΑ μπορούσε να ξεκινήσει και να δημοπρατήσει τα έργα, δεν έχει να κάνει με την πρόσκληση από το ΕΣΠΑ.Το 1 εκ είναι μια πρόσθετη χρηματοδότηση. Έθεσε ως πρόβλημα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ «Είναι ψέματα ότι μπήκε για πρώτη φορά η Ποριά. Το 2019 εντάχθηκε στο σχέδιο του ΔΕΣΦΑ και η Ποριά και ο Πεδρίκκας συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν οι επιστολές από το 2017 για τους δύο σταθμούς απομάστευσης.

Το έργο του φυσικού αερίου στον Περδίκκα δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2023

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες και στην πρώην και στην νυν αρχή. Στην πρώην επειδή προσπάθησε να πείσει ότιτο αέριο θα έρθει παρότι δεν υπήρχε στο σχεδιασμό του ΔΕΣΦΑ.Και τη νυν διότι δεν πέτυχε τίποτα περισσότερο αφού το αέριο θα ερχόταν ούτως ή άλλως την επόμενη δεκαετία και ΄τώρα ακόμα πιο γρήγορα επειδή κλείνουν οι τηλεθερμάνσεις το 2023. Το έργο του φυσικού αερίου στον Περδίκκα δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2023 συνέχισε.

Φιλιώ Μπτούρη -Ιωάννα Παπαδημητρίου