Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται να αποζημιώσει τους εκτροφείς γουνοφόρων της Δυτικής Μακεδονίας ανάλογα με τις τιμές δημοπράτησης της εποχής. Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos το γουνόδερμα κυμαίνεται γύρω στα 10-12 ευρώ παρουσιάζοντας μια πτωτική πορεία σε μια περίοδο με ελάχιστες δημοπρασίες λόγω της πανδημίας. Ενδιαφέρον φυσικά θα έχει αν αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί ή μόνο αυτοί που θα αναγκαστούν να χάσουν την παραγωγή μετά την θανάτωση των ζώων τους, όπως και το ποσό επιδότησης.

Ο Μάκης Βορίδης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε στις 9 Ιουνίου από το Βουδούρειο της Σιάτιστας την ενίσχυση του κλάδου των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων με το ποσό 3.047.910 ευρώ μέσα από κρατική ενίσχυση (3,5 ευρώ ανά δέρμα για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου). Ήδη δηλαδή ενισχύθηκαν οι εκτροφείς και πάλι μπαίνει πρώιμα το θέμα των αποζημιώσεων όταν ακόμα δεν έχουν εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα για την εξάπλωση του ιού στις φάρμες.

Στην Ολλανδία και τη Δανία αποφασίστηκε για κάποια χρόνια η πλήρης διακοπή της εκτροφής των γουνοφόρων, κάτι που ακόμα στην χώρα μας δεν έχει συζητηθεί αλλά δεν αποκλείεται αν δοθούν και εδώ επίσης γενναίες αποζημιώσεις. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης πάντως τόνισε: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσομε τον κλάδο της εκτροφής γουνοφόρων σε άλλα ανταγωνιστικά ψευδεπίγραφα οικολογικά προϊόντα, πλαστικά που βασίζονται στη βιομηχανία του πετρελαίου». Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο αποζημίωσης των εκτροφέων σε εμφάνιση νέων νόσων όπως ο COVID-19 με ποσό ανά κεφάλι, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει ίδια ή διαφορετική τιμή για τους γεννήτορες, τα μικρά ζωάκια και τους επιβήτορες, όπως αναφέρθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση της Παρασκευής από την Περιφέρεια.

Αυτό πάντως που συζητιέται παντού παρά τις όποιες φαινομενικά διαφορετικές πολιτικές και πρακτικές είναι οι αποζημιώσεις και αυτό έχει τη σημασία του. Πριν ακόμα δούμε ποιες φάρμες είναι μολυσμένες, αν πραγματικά υπάρχει μετάδοση μόνο από τον άνθρωπο στα μινκ, μπαίνει σε πρώτο πλάνο τι θα πάρουν οι εκτροφείς. Τη Δευτέρα συνεχίστηκαν οι δειγματοληψίες της κτηνιατρικής υπηρεσίας σε Καστοριά και Γρεβενά όπως ανέφερε ο κ. Σωκράτης Ηλιάδης, περιφερειακός διευθυντής κτηνιατρικών υπηρεσιών σε φάρμες που βρέθηκαν εργαζόμενοι, θετικοί στον ιό με συμπτώματα κορωνοϊού να παρατηρούνται σε βιζόν μόνο σε μία εξ αυτών.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Γιώργος Κασαπίδης: «Απόλυτα ελεγχόμενη η κατάσταση στα εκτροφεία των μινκ, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» – Εννιά ύποπτες φάρμες με συμπτώματα COVID-19 στη Δυτική Μακεδονία, κάτω του 10% ποσοστό θετικότητας στους εργαζομένους