Μετά από αρκετά χρόνια ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για το τοπικό ρυμοτομικό των νέων κοιμητηρίων της Κοζάνης στην Φτελιά. Καθυστέρηση στην όλη διαδικασία προκάλεσε το χαρακτηρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, στο οποίο περιλαμβάνονταν και τμήματα του οικισμού Πτελέας. Με την τροποποίηση των ορίων και τον περιορισμό του σε συγκεκριμένη περιοχή, λύθηκε ένα μεγάλο ζήτημα . Θα ακολουθήσουν οι απαλλοτριώσεις των χωραφιών με τις ανάλογες αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες τους .Παράλληλα και για να μην χαθεί άλλος χρόνος, μιας και τα νεκροταφεία της Κοζάνης βρίσκονται σε οριακό σημείο, προχωρούν από την ΑΝΚΟ Α.Ε. και οι μελέτες για τα νέα κοιμητήρια. Υπολογίζεται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα οριστικοποιηθούν όλα τα παραπάνω για να οργανωθεί η μετακίνηση των κοιμητηρίων της πόλης.
Όσο για το νεκροταφείο της Κοζάνης η κατάσταση είναι εντελώς ανεξέλεγκτη. Όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει, η φύλαξη είναι ανύπαρκτη, όπως και ο έλεγχος των εισερχομένων. Οι βανδαλισμοί συνεχίζονται , οι καντηλανάφτισσες λυμαίνονται τον χώρο, μαρμαράδες κατασκευάζουν μνήματα με «έξυπνους» τρόπους , ο κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων έμεινε στα χαρτιά, όπως και η πρόχειρη τοποθέτηση πόρτας εισόδου-εξόδου.
Οι εκταφές είναι τουλάχιστον προβληματικές, το οστεοφυλάκιο πιεσμένο, αρίθμηση των μνημάτων δεν υπάρχει. Δίπλα σε όλα αυτά υπάρχουν οι αντιδράσεις των κατοίκων των Πετρανών για την επιλεγμένη θέση των νέων κοιμητηρίων, αλλά και των κοζανιτών , οι οποίοι δεν επιθυμούν να φύγει το κορεσμένο πια νεκροταφείο από την πόλη.
Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η κατάσταση στα κοιμητήρια της Κοζάνης και τα σχέδια για το νέο νεκροταφείο

Πρόσβαση στα κοιμητήρια της Κοζάνης ως τη δύση του ηλίου – Τέλος αφής κανδύλας και νέο κανονισμό σχεδιάζει η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης – Τι απάντησε ο Γιώργος Βαλαής για τις καντηλανάφτισσες

Ξέφραγο αμπέλι τα κοιμητήρια της Κοζάνης-H παρανομία ανθεί