Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 27 Φεβρουαρίου, η παρουσίαση του πολυτελούς φωτογραφικού λευκώματος του Βασίλη Συκά με τίτλο “Αλιάκμονας, Λίμνη και Φράγμα Ιλαρίωνα”, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης.

Το λεύκωμα, το οποίο είναι το αποτέλεσμα μίας δουλειάς δέκα, περίπου, ετών, συγχρηματοδότησαν ο Δήμος Κοζάνης και ο Δήμος Δεσκάτης. Είναι δίγλωσσο, με σκληρή βιβλιοδεσία και για το περιεχόμενό του επιλέχτηκαν πάνω από διακόσιες φωτογραφίες, από ένα αρχείο συνολικά 20.000 εικόνων. Ο κ. Συκάς φωτογράφισε την περιοχή από ξηρά και από αέρα, ενώ για την προσπάθεια αυτή επιστρατεύτηκε ακόμα και ελικόπτερο.

Όπως δήλωσε ο κ. Συκάς, ο ίδιος αποθανάτισε όλη τη διαδικασία δημιουργίας της λίμνης από την πρώτη μέρα που έγινε η έμφραξη και ξεκίνησε η άνοδος των υδάτων. “Ξεκίνησα με τη φωτογράφιση της περιοχής όταν ήταν ο Αλιάκμονας και όχι η λίμνη. Με τις δραστηριότητες, με τη φύση, και μετά συνεχίσαμε με τη χλωρίδα, με την πανίδα της περιοχής, και τη δημιουργία της λίμνης. Όταν ολοκληρώθηκε σαν φωτογραφικό αρχείο, ξεκινήσαμε την έκδοση του λευκώματος.”

Μιλώντας για την απόφαση χρηματοδότησης του λευκώματος από το Δήμο, ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, έκανε λόγο για μία δουλειά που συνθέτει με έναν εκπληκτικό τρόπο το πριν και το μετά του φράγματος, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύει τις μοναδικές και σπάνιες ομορφιές της περιοχής, αλλά και την αλλαγή ενός τοπίου μετά από μία ανθρώπινη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση. “Αποφασίσαμε να το χρηματοδοτήσουμε, θέλοντας να αναδείξουμε την περιοχή, να την προβάλλουμε, και να βγάλουμε στην επιφάνεια ένα εξαιρετικά μοναδικό σημείο του τόπους μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για μία “μνημειώδη έκδοση, παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για το πριν και το μετά της κατασκευής της λίμνης” μίλησε και ο Δήμαρχος Δεσκάτης, Δημήτρης Καραστέργιος, ο οποίος επισήμανε το γεγονός ότι η λίμνη του Ιλαρίωνα σε συνδυασμό με τη λίμνη του Πολυφύτου μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακό μοχλό για τη δημιουργία τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Τέλος, για το λεύκωμα μίλησε και ο παραγωγός ντοκιμαντέρ, Αργύρης Παφίλης, ο οποίος το χαρακτήρισε ως ένα παράθυρο στη φύση, στην ιστορία και στον πολιτισμό του Αλιάκμονα. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια πολυτελής αναφορά στο μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ. Αργύρης Παφίλης, καθώς και ο μουσικός- ερασιτέχνης φωτογράφος, Δημήτρης Βαβλιάρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδη και ο κ. Δημήτρης Καραστέργιος.

Ε.Σ.