Είναι προφανές ότι τόσο εκτεταμένος παγετός έχει να παρατηρηθεί εδώ και χρόνια στην περιοχή μας. Από κει και πέρα όμως δεν μπορεί να είμαστε τόσο επιεικείς με τις δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης, όταν σαν καταναλωτές είμαστε σωστοί στις συμβατικές μας υποχρεώσεις.

Πολύ απλά από τη στιγμή που πληρώνεις μια δημοτική επιχείρηση, μια Α.Ε. όπως είναι η ΔΕΥΑΚ έχεις απέναντί σου αυτή και όχι τον πάροχο. Αν τώρα για λόγους ανωτέρας βίας ή απρόβλεπτων γεγονότων υπάρχει ανακολουθία της σύμβασης των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης με τον πάροχο, ας τα βρουν μεταξύ τους. Πάντως ακόμα και στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας όπου και αντιμετωπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα θέρμανσης από τη στιγμή που επιλύθηκε μέσα σε ένα 24ωρο η βλάβη στην τρίτη μονάδα η ΔΕΗ βρίσκεται στα πλαίσια των υποχρεώσεών της. Αν ξεπερνούσε αυτό το χρονικό όριο όφειλε να πληρώσει.

Και σε όλα αυτά ας προσθέσουμε την επέκταση της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης σε Κρόκο και Δρέπανο, όταν δεν επαρκεί καν για την πόλη της Κοζάνης. Διότι πολλοί καταναλωτές στην Κοζάνη έχουν μειωμένη παροχή θερμικής ενέργειας χωρίς να υπάρχει εδώ καμία βλάβη από τον πάροχο. Όταν η αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης μετά από προτροπή της τηλεθέρμανσης Κοζάνης ζεσταίνεται με πετρέλαιο για να υπάρχει καλύτερη τροφοδοσία στους καταναλωτές. Κανείς δεν πρόβλεψε τι θα συμβεί σε συνθήκες παγετού προφανώς κι έτσι εύκολα μετακυλύεις το πρόβλημα στη μαμά ΔΕΗ. Τελικά αρκεί ο λιγνίτης για τη θέρμανση ή όχι; Εδώ είναι το θέμα και όχι το να κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί είτε με ανακοινώσεις ηρωικές είτε τραβώντας ακόμα το σχοινί με τη ΔΕΗ ώσπου να κηρυχθεί ο δήμος σου με απόλυτη επιτυχία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εναλλακτικοί τρόποι θέρμανσης υπάρχουν και σε τι ποσοστό σε Κοζάνη-Πτολεμαΐδα;

Ι.Π.