10 στα 10 η ρύπανση στους Αναργύρους,9 στη Μελίτη, 8 στην Πτολεμαΐδα, 7 στην Φλώρινα, 6 στον Φιλώτα με τη μέση τιμή αιωρούμενων σωματιδίων να ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 50 τα mg/m3. Την Παρασκευή τα αιωρούμενα σωματίδια έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos μέχρι και τα 143 mg/m3 στο σταθμό της Πτολεμαΐδας με 89 mg/m3 μέση τιμή, ενώ ανάλογα κυμάνθηκαν και οι σταθμοί σε Μελίτη και Φλώρινα με μέση τιμή 81 mg/m3 ,και 69 mg/m3 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΚΕ.ΠΕ. βασική αιτία θεωρείται η καύση καλαμιών από την περιοχή της Πτολεμαΐδας ως τον Φιλώτα, η οποία έχει θέση στα όρια του συναγερμού μια ολόκληρη περιοχή. Ακόμα δεν έχει βγει επίσημη ανακοίνωση για προληπτικά μέτρα, αλλά σίγουρα η έκθεση σε μολυσμένες περιοχές προκαλεί προβλήματα σε ευαίσθητα άτομα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλό είναι να προβούν σε ελέγχους τόσο για την καύση των καλαμιών , όσο και για την καύση του ξυλοκάρβουνου επιβάλλοντας πρόστιμα. Η καύση ορυκτών απαγορεύεται για την θέρμανση και αποτελεί μεγάλη περιβαλλοντική βόμβα βυθίζοντας στην αιθαλομίχλη μια μεγάλη περιοχή της Φλώρινας και της Κοζάνης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Στο κόκκινο οι δείκτες ρύπανσης σε Πτολεμαΐδα, Μελίτη, Φλώρινα – Καύση καλαμιών και ξυλοκάρβουνου την περίοδο της ανθρακοποίησης