ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΕΚΧΩΡΕΙ ΤΗ ΦΕΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

– Εθνική συνεννόηση ζητάει ο Γιώργος Κασαπίδης, αντιδρούν και οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι

Μαζική αντίδραση για τη συμφωνία CETA για τη φέτα, που εκχωρεί δικαιώματα παραγωγής της και στη χώρα του Καναδά εκτός της Ελλάδας , από το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου συζητιέται σαν θέμα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του σώματος. Ειδικότερα, φορείς της κτηνοτροφίας από την περιοχή, αλλά και σύσσωμη η τοπική κοινωνία ζητούν να αρθεί η εν λόγω συμφωνία που ψηφίστηκε από το ευρωκοινοβούλιο και πλήττει πολύ την ελληνική γεωργοκτηνοτροφία. Σε ό,τι αφορά το συμβούλιο, θα εγκριθεί σχετικό ψήφισμα που αφορά τη Φέτα (Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά CETA) το οποίο θα σταλεί αυτού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στα αρμόδια υπουργεία

Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με πρόταση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρου Θεοδώρου προτείνει την έκδοση σχετικού ψηφίσματος, το οποίο θα τίθεται ενάντια στη συμφωνία για τη φέτα , το οποίο θα προωθηθεί στους αρμόδιους φορείς. Όπως είπε ο ίδιος σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης το θέμα απασχόλησε πολύ, τόσο την περιφερειακή αρχή και  τους κτηνοτρόφους. Στην Περιφέρεια υπάρχουν 30.000 ζώα και περί τα 30 τυροκομεία και όπως είπε ο ίδιος η συμφωνία θα είναι “μεγάλο πλήγμα” για την περιοχή. Επίσης, ο κ. Θεοδώρου τόνισε πως ο ευρωπαίος επίτροπος Fil Hogan κατά την επίσκεψή του πρόσφατα στα Γρεβενά είπε ότι θα στηρίξει το θέμα της φέτας , αλλά και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής όπως είπε πρέπει να στηρίξουν το προϊόν τους. Μίλησε για την ανάγκη θέσπισης κριτηρίων και ελέγχου και για την ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή φέτας, μιας και οι υπάρχουσες ποσότητες δεν επαρκούν. “Η παγκόσμια αγορά ζητάει 600 χιλ. τόνους και η Ελλάδα παράγει τους 120.000 τόνους”, είπε, ζητώντας να ενισχυθεί η αιγοπροβατοτροφία, ωστόσο παρατηρείται στροφή των νέων στην κτηνοτροφία.

Θα πρέπει να σημειωθεί για το σημαντικό αυτό θέμα το ‘παρών” στη συνεδρίαση έδωσε και  ο μέχρι πρότινος τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης της Ν.Δ. και βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος έχει αναδείξει το θέμα έγκαιρα ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση. Μάλιστα ζήτησε να υπάρξει “εθνική συνεννόηση” από όλα τα κόμματα στο ελληνικό κοινοβούλιο, όταν θα έρθει προς ψήφιση το θέμα. Επιφυλακτικός για το πως θα έρθει η συμφωνία προς ψήφιση και τι αυτή θα περιλαμβάνει εμφανίστηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης. Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας (από Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα, όπου ήταν παρόντες), μίλησαν για ένα “θανάσιμο” πλήγμα στην κτηνοτροφία, που μάλιστα ανθεί στην περιοχή μας.

Γιώργος Κασαπίδης: “Να υπάρξει εθνική συνεννόηση στο Κοινοβούλιο”

Ερωτηθείς για το ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή ο Γιώργος Κασαπίδης, σχολίασε πως η στιγμή είναι κρίσιμη και για αυτό χρειάζεται να προκύψει εθνική συνεννόηση στο κοινοβούλιο μεταξύ άλλων των πλευρών και να διεκδικήσει η χώρα μας  την αποκατάσταση στη διεκδίκηση της αποκλειστικότητας του ονόματος της φέτας. “Αυτή την άδικη μεταχείριση και την κατάφωρη αδικία εις βάρος της πατρίδας μας από την επιτροπή γεωργίας και τους ευρωπαίους εταίρους, που δεν τήρησαν  τα κριτήρια ισότιμα απέναντι στην Ελλάδα, σε σχέση με τη στάση τους στη Γαλλία και Ιταλία που πέτυχαν κατοχύρωση στα τυριά τους, δεν προστατεύεται η φέτα όπως τα άλλα ευρωπαϊκά τυριά”. Επίσης, ζήτησε ο λαός να διεκδικήσει το δίκιο, ώστε η φέτα ή να εξαιρεθεί ή να μπει σε καθεστώς πλήρους προστασίας. “Είναι γελοιότητες να εξισωθεί η φέτα με την γκοργκοντζόλα”, είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως τα εν λόγω τυριά μπήκαν για “ξεκάρφωμα” και για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των Ελλήνων, ότι αδικούνται και άλλες χώρες πλην της Ελλάδας.

Επίσης, τόνισε ότι η συμφωνία έγινε με εκπροσώπους των χωρών και του Καναδά, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν και υπό την πίεση του λαού, να διεκδικηθεί η αποκατάσταση, τόνισε. Δεν είναι υπόθεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλου του λαού, είπε με νόημα ο κ. Κασαπίδης, κάνοντας λόγο για “κατάφωρη αδικία” και ζητώντας να το καταλάβουν όλοι οι βουλευτές. “Διακυβεύεται το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου”, σημείωσε τέλος λέγοντας ότι θα μιλάμε για τραγωδία της χώρας, λέγοντας πως δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες αφού έγιναν λάθη πολλά χρόνια τώρα από πολλές κυβερνήσεις.

Θέμης Μουμουλίδης: ” Να υπερασπιστούμε τους έλληνες κτηνοτρόφους”

Ερωτηθείς αν θα ψηφιστεί η συμφωνία για τη φέτα από τους έλληνες βουλευτές, ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης είπε πως η περιπέτεια της φέτας ξεκίνησε 4 χρόνια πριν και μέχρι στιγμής στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τη συμφωνία ψήφισαν τα κόμματα της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. “Πρέπει να δούμε ως κυβέρνηση το θέμα ΠΟΠ της φέτας και να υπερασπιστούμε τους έλληνες κτηνοτρόφους και την ελληνική οικονομία και να αξιοποιήσουμε μέσα από τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της φέτας ώστε να καλύψει το έλλειμμα που υπάρχει”. Προσέθεσε, δε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρές και δεν έχει έρθει κάτι ακόμα προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο. “Να δούμε τι και πως θα περάσει και ποια στιγμή”, σχολίασε τέλος ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης.

Αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής: ” Δεν πουλάμε τον Παρθενώνα της Ελλάδας”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κοζάνης και Περιχώρων Μπάμπης Τοπαλίδης είπε ότι η φέτα έχει 3000 χρόνια ιστορία και μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα. Μίλησε για την ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την ενασχόληση με τα αιγοπρόβατα, ώστε να λυθεί η ανεργία. “Η φέτα και τα λάδια αν αξιοποιηθούν η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Δεν μπορεί οι ευρωβουλευτές της ΝΔ να ψηφίζουν τη συμφωνία. Δεν πουλάμε τον Παρθενώνα της Ελλάδας”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Γρεβενών Στέργιος, Τσιμόπουλος είπε ότι το καθεστώς που θέλουν να επικρατήσει βρίσκει αντίθετους τους κτηνοτρόφους της περιοχής. “πρόκειται για ΠΟΠ προϊόν και η Ελλάδα πρέπει να το στηρίξει”, σημείωσε . Αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του επιτρόπου, ο οποίος είπε ότι θα γίνει προσπάθεια στην επόμενη 5ετία να γίνει αναθεώρηση.

δείτε τα σχετικά video

 

Β.Σ.