Το τοπικό lockdown δημιούργησε πρόβλημα και στη συγκομιδή του κρόκου καθώς δεν επιτρέπονται πια οι ελεύθερες μετακινήσεις εργατών. Τα σύνορα είναι μεν ανοιχτά, αλλά μόνο 2-3 εργάτες μπορούν να μετακινηθούν σε ένα Ι.Χ. και μόνο μετά από πρόσκληση κάθε παραγωγού. Για να εισέλθει κανείς θα πρέπει να έχει κάνει το τεστ για τον ιό, με το κόστος να το επωμίζεται προσωπικά ο παραγωγός που τον έχει προσκαλέσει.

Ως γνωστόν το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχονταν από την Αλβανία, ένας αριθμός περίπου 1.500-2.000 εποχιακών εργατών των 15-20 ημερών. Σε μια βδομάδα ξεκινά το μάζεμα των λουλουδιών και ακόμα δεν υπάρχει ακόμα λύση , παρότι το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη του Σαββάτου παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ.Νίκου Χαρδαλιά.

Ο Βασίλης Μητσόπουλος μίλησε στο prlogos: “Περιμένουμε οδηγίες από την Περιφέρεια και την αστυνομία.Υπάρχει και το καθεστώς με τους μετακλητούς εργάτες μετά από πρόσκληση από κάθε παραγωγό, το οποίο έχει ένα κόστος 100 -200 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα εργατικά”.

Υπολογίζεται ότι περίπου 4.000-5.000 άτομα εργάζονται στα χωράφια μαζί με τα μέλη του Συνεταιρισμού και τις οικογένειές τους με το μάζεμα του κρόκου σε σειρές να προβληματίζει με την όποια τήρηση των αποστάσεων. Επίσης θεωρείται δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να φορά μάσκα κανείς ένα συνεχόμενο οχτάωρο σε μια τόσο κοπιαστική εργασία.

Πιθανόν να υπάρξει συνεργασία με αγροτική εταιρία συμβούλων, η οποία θα αναλάβει όλη τη διαδικασία για να αποκτήσει κάθε εργάτης ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και να εργαστεί στο νέο πλαίσιο οδηγιών, αφού με τους νέους περιορισμούς δεν γίνονται ομαδικές μετακινήσεις με την τουριστική βίζα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου