Eντυπωσιακό αριθμό επισκεπτών καταγράφει το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊου έχει παραλύσει τα πάντα.

Η ιστορική Μονή δεν έχει ανοίξει ακόμη εξ ολοκλήρου για το κοινό, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί εξ’ ολοκλήρου τα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στη γειτονική χώρα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 βρέθηκαν στην Παναγία Σουμελά σχεδόν 140.000 επισκέπτες.

Η Μονή πάντως ξανακλείνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021 για νέες εργασίες αναστήλωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών αρχών στην Τραπεζούντα. Οι νέες εργασίες, που θα διαρκέσουν τρεις μήνες, αποσκοπούν και πάλι στην συγκράτηση των βράχων με ειδικό συρματόπλεγμα, ώστε να μην πέφτουν πάνω στο μοναστήρι.

Όπως είχε γράψει το ope.gr ο νομάρχης Τραπεζούντας Ισμαήλ Ουστάογλου επισήμανε σχετικά με το θέμα ότι ήδη οι επισκέψεις είχαν μειωθεί στο ελάχιστο εξαιτίας της πανδημίας και πρόσθεσε: «Tο μοναστήρι έκλεισε για επισκέψεις πάλι για μια περίοδο τριών μηνών και για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Ελπίζω οι τελευταίες ατέλειες στις εργασίες αναστήλωσης να ολοκληρωθούν και το μοναστήρι να ανοίξει πλήρως για τους τουρίστες το επόμενο έτος”.

Πηγή: iellada.gr