Στην Αθήνα βρίσκεται ο Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρος αρμόδιος για τα ενεργειακά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει λύση στο θέμα της πώλησης του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ

Επισήμως η ατζέντα της επίσκεψης του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς αφορά στην Ενεργειακή Ένωση για την οποία ο κοινοτικός αξιωματούχος πραγματοποιεί τη δεύτερη περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Παράλληλα με τον κ. Σέφτσοβιτς στην Αθήνα θα βρίσκεται και ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν Ντομινίκ Ριστορί, ο οποίος θυμίζουμε είναι ο προϊστάμενος των κλιμακίων που χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις για τον ενεργειακό τομέα με τους θεσμούς.

Η παρουσία λοιπόν των δύο αξιωματούχων στην Αθήνα έχει εντείνει τη φημολογία ότι επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις όχι μόνο για τα θέματα της Ενεργειακής Ένωσης αλλά και για τα θέματα της αξιολόγησης, με πρώτο και κύριο την εκκρεμότητα των επίσημων ανακοινώσεων που αφορούν στο θέμα της πώλησης του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ.

Η επικύρωση της συμφωνίας πάντως αναμένεται ίσως και σήμερα, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης τηλεδιάσκεψης (σχεδόν σε καθημερινή βάση υπάρχουν επικοινωνίες) ενώ κάποιες πληροφορίες ήθελαν ήδη από χθες να υπάρχει κλεισμένη συμφωνία, που θα περιλαμβάνει μαζί με τη Μελίτη και τις δύο μονάδες (3 και 4) της Μεγαλόπολης.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι επίκεινται, ίσως και σήμερα ή αύριο, επίσημες ανακοινώσεις για τους λιγνίτες, ουσιαστικά κλείνει το μεγαλύτερο και βασικότερο κεφάλαιο της ενεργειακής διαπραγμάτευσης και αίρεται μια ουσιαστική αβεβαιότητα που αφορούσε στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Βεβαίως αμέσως αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του market test εκεί όπου θα τεσταριστούν στην πράξη τόσο η βεβαιότητα του υπουργείου ενέργειας ότι θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον όσο και η απαισιοδοξία για το εγχείρημα που εκφράζεται ακόμη και σήμερα από παράγοντες της εγχώριας αγοράς ενέργειας.

Πάντως να σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ στη συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη θα επικεντρωθεί σε θέματα της δικής του αρμοδιότητας, δηλαδή στην Ενεργειακή Ένωση και στο πακέτο εφαρμογής της που περιλαμβάνει τομείς όπως η ασφάλεια εφοδιασμού, η δημιουργία περιφερειακών αγορών, η προώθηση έργων ενεργειακών διασυνδέσεων και αγωγών, ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός, η ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ και η αποανθρακοποίηση. Βεβαίως στην ατζέντα Σέφτσοβιτς υπάρχει και το άνοιγμα των αγορών ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ εκτός από τη συνάντηση με τον Γ. Σταθάκη θα δει και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

πηγη:http://news247.gr