Ακόμα και σε σχολεία της Κοζάνης έχουν τοιχοκολληθεί πληροφορίες για την επιδημιολογική έξαρση της ιλαράς στην χώρα μας, παρότι δεν υπάρχει ανάλογη οδηγία στους διευθυντές από το Υπουργείο Παιδείας. Καθημερινά φτάνουν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  δεκάδες έγγραφα όπως και  αυτό για την ιλαρά, το οποίο  πήρε από μόνο του προβάδισμα δημοσιοποίησης.

Μάλιστα με αφορμή τον παροξυσμό για το διπλό εμβολιασμό των παιδιών, ακούστηκαν και πολλά για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών στα σχολεία, κάτι που δεν ισχύει.

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Παναγιώτης Βιδάλης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αξία του εμβολιασμού, αλλά και για τον κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει μια μαζική άρνηση του πληθυσμού να εμβολιαστεί, ειδικά όταν αφορά σε παιδιά.

Ωστόσο, ο κ. Βιδάλης είπε, ότι η Επιτροπή Βιοηθικής έχει τονίσει ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ιατρική πράξη και ως εκ τούτου -όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Βιοϊατρική- συνδέεται πάντοτε με τη συναίνεση αυτού που υποβάλλεται στην πράξη ή αν πρόκειται για παιδί, με τη συναίνεση των γονιών.

«Νομίζω ότι ακούστηκαν φωνές όλο αυτό το διάστημα, που ήταν αποτέλεσμα ενός πανικού. Είναι ο χειρότερος σύμβουλος σ΄ αυτές τις περιπτώσεις. Εάν έχουμε την ψυχραιμία, να δούμε τα στατιστικά στοιχεία που μας παρουσίασαν οι προηγούμενοι ομιλητές και που δείχνουν ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει έναν άμεσο κίνδυνο επιδημίας. Θα πρέπει λίγο να χαμηλώσουμε τους τόνους ως προς την υποχρεωτικότητα» είπε ο κ. Βιδάλης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί ο εμβολιασμός να είναι κριτήριο της εγγραφής του παιδιού στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

«Δεν νομίζω ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ,καθηγητής του Τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), κατέληξε λέγοντας: «Επειδή ακούγονται πολλά για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού: Νομίζω ότι τέτοια μέτρα πρέπει να τα σκεφτεί πολύ καλά κανείς, κυρίως με κριτήριο την αποτελεσματικότητα. Η πολιτεία θα πρέπει, σε ειδικές περιπτώσεις, να έχει τη δυνατότητα λήψης μέτρων επιβολής συνεπειών σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι (πχ περιορισμός στην προσέλευση στο σχολείο ή αλλού κλπ), αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται “οριζόντια”, αλλά μόνο με προϋποθέσεις και μετά από προσεκτική στάθμιση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Δεν νομίζω ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο στη χώρα μας σήμερα, λόγω της περιορισμένης έκτασης της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, σε συνδυασμό με το γεγονός, ότι σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού».


Κανένα πρόβλημα με την επάρκεια των εμβολίων

Η α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Δέσποινα Μακριδάκη, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί από τις εταιρείες προς τους φαρμακεμπόρους κι από εκεί προς τα ιδιωτικά φαρμακεία, περίπου 340.000 δόσεις τριπλών εμβολίων ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, ξεπερνώντας κατά περίπου 15.000 την κατανάλωση της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων η νόσος παρουσιάζει χαμηλή δηλούμενη επίπτωση στη χώρα μας από τη μέση δηλούμενη επίπτωση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της EEA/ EFTA (7,7 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους για το έτος 2015 και 7,3 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους για το έτος 2016), γεγονός που από μόνο του σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος για παροξυσμό.

Αυτό που καταφέραμε είναι να γεμίσουμε τα παιδιατρεία όλης της χώρας και της Κοζάνης με παιδιά και βρέφη, τα οποία παρότι υγιή εμβολιάζονται, παίρνουν δηλαδή φάρμακα με όποιες παρενέργειες μπορεί να υπάρχουν, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν είναι ούτε περισσότερες ούτε λιγότερες από αυτές οποιαδήποτε φαρμάκου. Σίγουρα από όλη αυτή την κατάσταση κάποιοι επωφελούνται.

 

Όπως αναφέρει και επίσημα στην ιστοσελίδα της η GlaxoSmithKline , μια μεγάλη  φαρμακοβιομηχανία:

«Ο κλάδος των εμβολίων της GlaxoSmithKline είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Αναπτύσσει, παρασκευάζει και διανέμει καθημερινά πάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια σε 170 χώρες.

Ο εμβολιασμός αποτελεί παγκόσμια στρατηγική επένδυση. Περίπου 40% των παιδιών στον κόσμο λαμβάνουν επί του παρόντος τουλάχιστον ένα εμβόλιο της GSK για προστασία έναντι δυνητικά απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων. Για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, συνεργαζόμαστε στενά με τους φορείς GAVI και UNICEF που είναι σε θέση να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων για τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου στις χαμηλότερες τιμές. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% των εμβολίων μας καλύπτει ανάγκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το 2014 διανείμαμε περισσότερες από 800 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο .Επενδύουμε συνεχώς στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας, βελτιώνοντας τις διαδικασίες μας και χτίζοντας συνεργασίες για να καταφέρουμε να καλύψουμε τις παγκόσμιες, αυξανόμενες ανάγκες για εμβόλια ανώτερης ποιότητας. Σήμερα, μόνο στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης διατηρούμε 100 και πλέον συνεργασίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε μακρά προϊστορία στη συνεργασία με κρατικές οργανώσεις, ιατρούς, ρυθμιστικές αρχές, ακαδημαϊκά ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, παραγωγούς εμβολίων και άλλους σημαντικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων των φτωχότερων κοινοτήτων του κόσμου.»

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ι.Π.