Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου θα γίνει συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ , και εκεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Στάσης θα παρουσιάσει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει τις αποσύρσεις των λιγνιτικών μονάδων τις αποφάσεις για εθελουσία των εργαζομένων και στην ουσία θα δείχνει πότε θα κλείσει η 3η και η 4η μονάδα της Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα το αργότερο μέχρι το 2025 θα έχουν σβήσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες εκτός από την Πτολεμαΐδα 5.Υπάρχουν όμως πολλοί που πιστεύουν ότι το σχέδιο της ΔΕΗ θα είναι πολύ πιο επιθετικό και ίσως δείχνει να κλείνουν οι μονάδες πολύ νωρίτερα.

Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και για την Μεγαλόπολη. Παρά τις προφορικές αναφορές για παράταση , ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Επίσης αξίζει να θυμόμαστε ότι τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΗ αλλά και οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ακόμα δεν έχουν έρθει στην Μεγαλόπολη για να γίνει διάλογος. Παρόλα αυτά προχωρούν κανονικά στις αποφάσεις τους , χωρίς ξαναλέω να έχουν κάνει διάλογο με την τοπική κοινωνία. Είναι πλέον δεδομένο ότι μας δουλεύουν κανονικά και δεν μας υπολογίζει κανείς.

Ακόμα όμως και αν μεθαύριο ανακοινωθεί ότι η μονάδα 3 δεν θα κλείσει τον Ιούνιο του 2020 αλλά μερικούς μήνες αργότερα , δεν θα έχει λυθεί κανένα πρόβλημα, απλά θα υπάρχει ένα μικρό περιθώριο στην Μεγαλόπολη να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις. Και με την ενδεχόμενη παράταση όμως , ο χρόνος που έχει η περιοχή μας για να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση είναι υπερβολικά λίγος.

Θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει πολλά πράγματα, πέρασαν πολύ σημαντικά χρόνια χωρίς κανένα βήμα. Ακόμα όμως και τώρα παρατηρούμε μια στασιμότητα. Θα πρέπει λοιπόν η νέα δημοτική αρχή, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι φορείς της πόλης να ξεκινήσουν άμεσα τις ενέργειες που απαιτούνται. Θα έπρεπε ήδη να γίνεται διάλογος πως πρέπει να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα και τι μπορεί να γίνει στην περιοχή για την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας και του παραγόμενου πλούτου που θα χαθεί.

Αντί για αυτό όμως βλέπουμε ότι δεν γίνεται τίποτα. Στην Δυτική Μακεδονία γίνονται συνέχεια συζητήσεις και έχουν ήδη προγραμματιστεί και ημερίδες. Εδώ στην Μεγαλόπολη περιμένουμε. Και την ίδια στιγμή η Περιφέρεια, διάφοροι Βουλευτές και κυβερνητικοί παράγοντες σχεδιάζουν λένε προτάσεις για εμάς αλλά χωρίς εμάς.

Αναμένουμε λοιπόν την Παρασκευή για να μάθουμε τα “κακά μαντάτα” και αναμένουμε κάποια στιγμή να ξεκινήσει κάτι να κινείται και στην Μεγαλόπολη, εκτός και αν έχουν αποφασίσει κάποιοι -και εμείς εδώ το δεχόμαστε- να σχεδιαστεί το μέλλον της Μεγαλόπολης από άλλους και όχι από εμάς.

Αλεβίζος Παναγιώτης
Πηγή:https://kafeneio-megalopolis.gr/