Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου, Πρόεδρος μέρους των εργασιών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Το παρόν σχέδιο νόμου συζητείται σήμερα 19 και αύριο 20 Ιανουαρίου 2021  στην Ολομέλεια της Βουλής.
Θέσεις και ανάλυση επί του νομοσχεδίου:

Το παρόν νομοσχέδιο είναι ιστορικό με μεγάλη σημασία και βαρύτητα, γιατί μετά από πολλά χρόνια, υλοποιείται η διαχρονική βούληση της χώρας μας για επέκταση του θαλασσίου και εναέριου χώρου μας, στα 12 ναυτικά μίλια.

Αυξάνουμε την εθνική μας κυριαρχία και μεγαλώνουμε τη χώρα μας προς δυσμάς, στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
Με το Προεδρικό Διάταγμα 107/2020 έκλεισαν οι κόλποι, χαράχτηκαν ευθείες γραμμές βάσης, οι οποίες ενώνουν τα χερσαία σύνορα που οριοθετούν έναν κόλπο, ο οποίος κλείνει και μετατρέπεται σε ζώνη απόλυτης κυριαρχίας.

Έτσι τα 12 ναυτικά μίλια ξεκινούν να μετρούν από εκεί και όχι από την ξηρά, ενώ στα υπόλοιπα σημεία, το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μετράει από την φυσική ακτογραμμή.

Η ανωτέρω περιοχή περιλαμβάνει τις ηπειρωτικές ακτές της Επικρατείας, καθώς και τα νησιά και τους βράχους. Όλα αυτά σύμφωνα με το άρθρο 121 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, της 10ης Δεκεμβρίου του 1982, για το δίκαιο της θάλασσας, η οποία κυρώθηκε με τον Νόμο 2321/1995.

Στη Βουλή έρχεται προς ψήφιση, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 27 του Συντάγματος, καθώς αφορά στη μεταβολή των ορίων της Επικράτειας, για την οποία απαιτείται νόμος, που πρέπει να ψηφιστεί με απόλυτη πλειοψηφία και έρχεται σε συνέχεια μιας προηγηθείσας σύνθετης πορείας και επίτευξης σημαντικών και αναγκαίων προϋποθέσεων της εξωτερικής μας πολιτικής.

Αναφέρομαι
• στη συμφωνία με την Αίγυπτο, σε απάντηση του προδήλως παράνομου Τουρκολιβυκού συμφώνου,
• στη συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Χάγης και
• στη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, συνέχεια της οποίας αποτελεί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς, στα 12 ναυτικά μίλια, με το παρόν προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Η Ελλάδα δεν περιορίζεται στην επίκληση των δικαιωμάτων, αλλά αξιοποιεί το διεθνές δίκαιο και το εφαρμόζει, για να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της, αλλά και για να ισχυροποιήσει τη θέση της, με βάση την παρούσα συμφωνία για επέκταση των χωρικών υδάτων της και σε άλλες περιοχές, όταν το κρίνει ωφέλιμο για τα εθνικά μας συμφέροντα και αποφασίσει να το πράξει.

Η Ελλάδα προχωρά με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο, με διάθεση διατήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας με τα κράτη που συνορεύει και με κόκκινη γραμμή τα εθνικά της συμφέροντα.
Όλα τα γειτονικά μας κράτη δεν έχουν την ίδια μορφή συνόρων, ούτε την ίδια ιστορία και διάθεση συνεργασίας και σεβασμού του Διεθνούς δικαίου, επομένως δεν θα ήταν αποτελεσματικό να μπουν στο ίδιο τραπέζι συζητήσεων όλα μαζί τα ζητήματα σε σχέση με τα γειτονικά κράτη.

Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και σε άλλες περιοχές, όταν το κρίνει ωφέλιμο για τα εθνικά της συμφέροντα.
Παράλληλα:
1) Προετοιμάζεται για την περιοχή της Κρήτης.
2) Ενημερώνει τους συμμάχους Ευρωπαίους, αποκαλύπτοντας επίσημα την στάση και τις ενέργειες της Τουρκίας.
3) Ξεκινάει διερευνητικές επαφές με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ και παράλληλα αγοράζει 18 αεροσκάφη τύπου Rafale, με τον αντίστοιχο εξοπλισμό.
4) Εκσυγχρονίζει τον αναγκαίο στρατιωτικό εξοπλισμό.
5) Χτίζει τείχος στον Έβρο.
6) Ενισχύει τα νησιά και τον Έβρο, στέλνοντας το μήνυμα, ότι όλες οι κόκκινες γραμμές των εθνικών μας συμφερόντων, δεν υποχωρούν ούτε χιλιοστό.

Τέλος είναι σημαντική, αναγκαία και καθοριστική η υπεύθυνη στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης στο παρόν νομοσχέδιο.

Όχι γιατί ενθαρρύνει τη Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών σε συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά γιατί ισχυροποιεί τη χώρα μας, καθώς και συμφωνίες και νόμους που αυξάνουν την εθνική μας κυριαρχία, μεγαλώνουν την Ελλάδα προς δυσμάς και θεμελιώνουν τις βάσεις για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων στο μέλλον και σε άλλες περιοχές, με βάση το διεθνές δίκαιο, τις συμμαχίες στην Ευρώπη, το διάλογο μέσω της διπλωματίας, την εξοπλιστική δυναμική της χώρας, τη συναίνεση του συνόλου της αντιπολίτευσης και πάνω από όλα την ενότητα του Ελληνικού Λαού.

Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία