Η απάντηση του Μποδοσάκειου επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του “Πρωινού Λόγου”

Θεωρούμε ότι το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας στις 22/9/2017, με υπογραφή της δημοσιογράφου Ι.Π., και υπό τον τίτλο «Οικονομική τρύπα εκατομμυρίων στο Μποδοσάκειο Ν…» δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα, είναι ασαφές ενώ δημιουργεί υπόνοιες και για οικονομικές ατασθαλίες.

Για την καλύτερη πληροφόρηση των αναγνωστών σας σημειώνουμε τα εξής:

1.    Από τότε που η ΗΔΙΚΑ δημιούργησε τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά (πριν από 4 -5 χρόνια), για να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις (μικροβιολογικές και απεικονιστικές) των τακτικών και εκτάκτων εξωτερικών ασθενών,  απαιτεί το αντίστοιχο παραπεμπτικό του εκάστοτε  ιατρού  με τον λογαριασμό του στην ηλεκτρονική συντα-γογράφηση. Τα παραπεμπτικά αυτά για κάθε εξέταση τα χρησιμοποιεί η Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων για να αναγγείλει στον ΕΟΠΥΥ την επίσκεψη και ταυτόχρονα να δηλώνει τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν για να απαιτήσει, στη συνέχεια,  από τον ΕΟΠΥΥ την αντίστοιχη οικονομική αποζημίωση (υπάρχει τιμοκατάλογος για κάθε εξέταση).

2.    Σε ότι αφορά στις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονικές, υπέρηχοι, μαστογραφίες κ.ά), επειδή δεν υπάρχει ΒΙ5 σύστημα (αντίστοιχο του 115 συστήματος που είναι για τις μικροβιολογικές εξετάσεις), οι ιατροί των ΤΕΠ διατυπώνουν τα παραπεμπτικά απευθείας και μόνο στην ΗΔΙΚΑ, οπότε δεν υπάρχει «απώλεια εσόδων» από τις εν λόγω εξετάσεις.

3.    Στα πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία, όλες οι εξετάσεις (είτε μικροβιολογικές είτε ακτινολογικές) διατυπώνονται μόνο στην ΗΔΙΚΑ και έπειτα πηγαίνουν στην Γραμματεία   Εξωτερικών   Ιατρείων για να αναγγελθούν στον ΕΟΠΥΥ. Κατά συνέπεια, ούτε από τα τακτικά εξωτικά ιατρεία υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα.

4.    Το μοναδικό απογευματινό ιατρείο που πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο είναι το ακτινολογικό. Για τη λειτουργία του, ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και, επιπλέον, οι εξετάσεις είναι απεικονιστικές. Επομένως ισχύει ότι και στο σημείο 2.

5.    Το πρόβλημα έγκειται στην μη διατύπωση των παραπεμπτικών στην ΗΔΙΚΑ, μόνο από τους ιατρούς των ΤΕΠ και μόνο για τις μικροβιολογικές εξετάσεις. Αυτό πράγματι οδηγεί σε μη καταγραφή των απαιτήσεων του Νοσοκομείου έναντι του ΕΟΠΠΥ και είναι κάτι που συμβαίνει από το 2013. Έναντι αυτών των απαιτήσεων, τα τελευταία 2 χρόνια, ο ΕΟΠΠΥ πληρώνει σημαντικά ποσά, τα όποια δε χρηματοδοτικά κενά του Νοσοκομείου καλύπτονται από επιχορηγήσεις του Υπουργείου. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι σημαντικό διότι δεν καταγράφονται έσοδα, κάτι που αλλοιώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του Νοσοκομείου. Η διοίκηση έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό και έχει δρομολογήσει ήδη την ενημέρωση των ιατρών, ώστε να ακολουθούνται οι σωστές διαδικασίες και το παραγόμενο έργο να αποτυπώνεται πλήρως λογιστικά.

Από τη Διοίκηση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας

 

 

Απάντηση συντάκτη

Γνωρίζουμε ότι το μοναδικό θεσμοθετημένο απογευματινό ιατρείο στο Μποδοσάκειο είναι το ακτινολογικό. Επαναλαμβάνουμε το μόνο θεσμοθετημένο. Πέραν τούτου όμως βεβαιώνετε  και εσείς οι  ίδιοι την μη καταγραφή   εσόδων του νοσοκομείου από το 2013 χωρίς όμως να αναφέρεστε  στη ζημία που έχει δημιουργηθεί. Το ερώτημα που τίθεται εκ νέου είναι γιατί δεν αναγγέλλατε στον ΕΟΠΥΥ τις όποιες εξετάσεις και γιατί  έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για να επιληφθεί  η νυν διοίκηση επί του θέματος; Όσο για τα χρηματοδοτικά κενά όπως τα ονομάζετε μπορεί να καλύπτονται προς στιγμήν, αλλά όταν γίνει ένας απολογισμός το Μποδοσάκειο θα είναι μείον, επειδή κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Την  έννοια των διαφυγόντων εσόδων ή όχι , επειδή πράγματι πρόκειται για χρήματα που θα έπρεπε να έρθουν, την εισαγάγατε εσείς. Ακόμα παραμένει θολό το γιατί το Μποδοσάκειο δεν ακολούθησε την εισαγωγή στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΣΥ και επιμένει στο δικό του ανορθόδοξο σύστημα. Επίσης το να γνωρίζεις ότι χάνει έσοδα ένα νοσοκομείο και να συνεχίζεις, κάτι λέει  από μόνο του. Τα ερωτήματα του ρεπορτάζ φυσικά και παραμένουν αναπάντητα.

I.Π.

Οικονομική τρύπα εκατομμυρίων στο Μποδοσάκειο με παραπεμπτικά που δεν αναγγέλλονται στον ΕΟΠΥΥ-Μια ζημιογόνα πρακτική τριετίας