«Πρέπει να προβλεφθεί ο προσδιορισμός εδαφών για να υποδεχθούν επενδύσεις»- «Απούσα η τοπική κοινωνία στη διαμόρφωση των σχεδίων»

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στην ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας συζήτηση για την κατάρτιση του Εδαφικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης της Περιφέρειας. Τη παράταση του χρόνου διαβούλευσης αποφάσισε το σώμα ζητώντας τουλάχιστον ακόμα δύο μήνες ώστε να προετοιμάσει στις απόψεις του. Μάλιστα μετά από πρόταση του δημάρχου Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά προτάθηκε το ΕΚΕΤΑ ως τεχνικός σύμβουλος του σχεδίου με το δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα να αναφέρεται στην ανάγκη υποστήριξης με ειδικό συνεργάτη για να είναι η πρόταση πλήρως τεκμηριωμένη.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε ότι τα προσχέδια παρουσιάστηκαν στο συντονιστικό του ΣΔΑΜ στις 21 Δεκεμβρίου και ήρθαν με χρονοκαθυστέρηση ενάμιση μήνα, πενήντα μέρες χωρίς να υπάρχει χρόνος για τη μελέτη του με τ διαβούλευση να ολοκληρώνεται τέλη Μαρτίου Το προσχέδιο περιέχει πολλές γενικότητες , όπως ανέφερε μιλώντας για ένα γενικό και αόριστο κείμενο .Στάθηκε ιδιαίτερα στο σημείο του χωροταξικού σχεδιασμού με το χωροταξικό να το κάνει η ιδία η ΔΕΗ σε συνεργασία με το Υπουργείο χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και απόντα τον τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό. Επίσης όπως τόνισε δεν γίνεται καμία αναφορά σε χώρους οργανωμένους που θα υποδεχθούν τις επενδύσεις με τις εμβληματικές επενδύσεις του ΣΔΑΜ να μην χωρούν πουθενά σε κανένα ΒΙΠΕ,ΒΙΟΠΑ. Ως παράδειγμα έφερε τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις που θέλουν 150-200 στρέμματα και δεν χωρούν πουθενά. «Το ζήτημα του χρόνου δεν λαμβάνεται υπόψιν .Απουσιάζει παντελώς η συμβολή των τοπικών αρχών σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης. Πρέπει να ζητήσουμε περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσουμε τις θέσεις μας».

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης τόνισε ότι το προσχέδιο δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες . Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα συμμετοχικότητας των δήμων , το σύστημα διακυβέρνησης είναι συγκεντρωτικό και ο ρόλος των δήμων διακοσμητικός. Για την αξιοποίηση των εκτάσεων των παρυφών ζωνών απολιγνιτοποίησης υπάρχει προβληματισμός για το αν ήδη τις διαθέτει η ΔΕΗ για τις δικές της επενδύσεις. Συμπλήρωσε ότι δεν περιγράφεται πουθενά η κατανομή των πόρων μεταξύ των περιφερειών , μιας και είναι επιλέξιμα και τα νησιά .Ασαφές είναι και το πλαίσιο των εθνικών πόρων, αφού δεν είναι εξασφαλισμένοι . Η ΔΕΗ προχωράει σε ένα σχεδιασμό χωρίς να ρωτά κανέναν ολοκλήρωσε επαναφέροντας την θέση του η περιοχή να γίνει χώρος αποθήκευσης ενέργειας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου