ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Κοζάνης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας με αίτημα την απορρόφηση των αναπληρωτών στις σχολικές μονάδες. Το δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή δουλειά των αναπληρωτών ήταν το κυρίαρχο αίτημα.

Συγκεκριμένα ζητούν :
-Επίδομα ανεργίας για όλους τους αναπληρωτές
-Πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα
-Δικαίωμα σε αναρρωτική άδεια και άδεια λοχείας όπως οι μόνιμοι
-Δωρεάν σίτιση, μειωμένα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίδομα στέγασης σε όσους εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους
-Επίδομα θέρμανσης
Η κα Ελένη Κουμαντζιά, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ από την Αγωνιστική Συσπείρωση ανέφερε ότι η διαμαρτυρία αφορά τους αναπληρωτές-ωρομίσθιους, οι οποίοι είναι μονίμως με μια βαλίτσα στο χέρι αναμένοντας τον πολυπόθητο διορισμό. «Εμείς οι μόνιμοι δεν θεωρούμε ότι διαφέρουν τα δικαιώματά μας από τους αναπληρωτές» ανέφερε ζητώντας μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι μαθητικές ανάγκες.
Ο κ. Κοκκινίδης Στάθης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας εξέφρασε τη συμπόρευση του στα αιτήματα των αναπληρωτών. Εξέφρασε όμως και άλλες θέσεις όπως: «Καταργείται στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ η επαναληπτική εξέταση, κάτι που θεσπίστηκε πέρσι και το χαιρετίσαμε. Διαφοροποιούμαστε από την ΟΛΜΕ για τη θεματική εβδομάδα των γυμνασίων .Για μας είναι καλός θεσμός να συζητήσουμε με τους μαθητές για διάφορα ,για υγεία, για διατροφή, για τις έμφυλες ταυτότητες χωρίς να χαθούν μαθήματα .Είναι όαση και έχει χαρακτηριστεί ουράνιο τόξο και συμφωνούμε με αυτό».
Ο Ζήσης Ντούντας, πρόεδρος της ΕΛΜΕ ανέφερε ότι αίτημα του κλάδου είναι οι μόνιμοι μαζικοί διορισμοί, κάτι που φθίνει, μιας και η κυβέρνηση διαχειρίζεται το ήδη υπάρχον προσωπικό , το οποίο είναι γερασμένο, εξαθλιωμένο εργασιακά και χωρίς τις ανάλογες επιμορφώσεις. Κακής ποιότητας εκπαίδευση είναι το αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης του προσωπικού με το αποτέλεσμα να το βιώνουν γονείς και μαθητές. Συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2009 αριθμούνταν 102.000 εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια και το Σεπτέμβριο του 2016 68.000 περίπου με την αύξηση του ωραρίου, τα κλεισίματα σχολείων , τις συνταξιοδοτήσεις να συνεχίζονται και τις υποσχέσεις για 20.000 προσλήψεις να χάνουν έδαφος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Δεν είναι έτοιμα τα σχολεία να δεχτούν τις θεματικές βδομάδες ,είναι θέματα επιμόρφωσης και διαχείρισης τοπικών κοινωνιών , χρειάζονται υποστηρικτικές δομές» δήλωσε τέλος συντασσόμενος με τις θέσεις της ΟΛΜΕ.
Ι.Π.