Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΤΗΠ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΛΑΒΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΛΙΚΟΥ ΠΑΓΕΤΟΥ

– Εκ περιτροπής, ανά δίωρο η λειτουργία της τηλεθέρμανσης

Στη δυσκολότερη νύχτα του φετινού χειμώνα για την περιοχή, από πλευράς κρύου, το σύστημα της ΔΕΗ κατέρρευσε, μετά από βλάβη στις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, με αποτέλεσμα η πόλη της Πτολεμαΐδας να παγώνει, μέχρι και σήμερα. Του προβλήματος που προέκυψε τα ξημερώματα της Κυριακής, επιλήφθηκαν άμεσα οι τεχνικοί της ΔΕΤΗΠ στην Πτολεμαΐδα, θέτοντας εν συνεχεία σε λειτουργία τον λέβητα που διαθέτει ,ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ενώ, όμως, το βράδυ της Κυριακής η κατάσταση με τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης έδειχνε να ομαλοποιείται, η βλάβη στη μονάδα 4 του ΑΗΣ ήταν εκτεταμένη, με αποτέλεσμα η παροχή θερμικής ενέργειας στους χιλιάδες καταναλωτές της Πτολεμαΐδας (της ενεργειακής καρδιάς της χώρας), να γίνεται εκ περιτροπής ανά δίωρο! Να σημειωθεί πως είχε περί τα δύο χρόνια να δημιουργηθεί τόσο εκτεταμένο πρόβλημα στην πόλη, η οποία αντιμετωπίζει δύσκολες ώρες εν μέσω χιονιά και πολικών θερμοκρασιών που έπεσαν ακόμη και στους -14 βαθμούς Κελσίου!

 

Χαρακτηριστικά, όπως είπε στο ράδιοΛόγος και στον Λύσανδρο Ρήγα ο Γιώργος Κάλφας, διευθυντής της ΔΕΤΗΠ Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας: “Η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας έχει ως πηγές τροφοδοσίας τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς. Δυστυχώς την προηγούμενη βραδιά απανωτά στις 1.30 και στις 3.30 τη νύχτα βγήκαν και οι δύο μονάδες εκτός. Εμείς λειτουργούμε με δικιά μας παραγωγή, έχοντας λέβητα πετρελαίου 25 MW. Με αυτές τις πολικές θερμοκρασίες ο λέβητας δούλευε συνέχεια και ίσα που κρατούσαμε το σύστημα ζωντανό για να μην πάθει καμία ζημιά. Από εκεί και πέρα, την Κυριακή από τις 7 μ.μ. μπήκε μπροστά η μια μονάδα, ωστόσο η δεύτερη μονάδα (η 4η) , θα αργήσει να πάρει μπροστά γιατί έπαθε μεγάλη ζημιά. Εμείς τροφοδοτούμε από χθες με την 3η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς και βάζουμε και τον λέβητα αιχμής. Έχουμε και δεξαμενές αλλά υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε την τηλεθέρμανση εκ περιτροπής στα δύο κομμάτια της πόλης για να ζεσταίνεται ο κόσμος. Αυτή είναι η κατάσταση και έτσι πιστεύω πως θα πορευτούμε για ένα μήνα περίπου, όσο θα χρειαστεί από τη ΔΕΗ να βάλει μπροστά την μονάδα που χάλασε”.

Εντωμεταξύ, οι τεχνικοί της ΔΕΤΗΠ είναι σε αναμονή και ετοιμότητα ώστε να μην πάθει το δίκτυο τηλεθέρμανσης κάποια ζημιά (τα δίκτυα, τους εναλλάκτες περιοχής κ.λπ., αφού το πρόβλημα είναι τεχνικό). Να σημειωθεί πως το δίκτυο διανομής είναι πάνω από 50.000 χιλιόμετρα και στην πόλη υπάρχουν πάνω από 15.000 νοικοκυριά. Με τη βλάβη έγινε μπλακ άουτ σε όλη την πόλη και για να φτάσει η θερμική ενέργεια κόβεται η πόλη στα δύο, με τον κ. Κάλφα να ζητάει από τους καταναλωτές που έχουν κ άλλες εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης να τις χρησιμοποιούν, όσο διαρκεί η μεγάλη παγωνιά.

Με τον υδράργυρο να δείχνει -15 βαθμούς κελσίου στην Πτολεμαΐδα, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, η βλάβη δεν θα μπορούσε να βρει πιο ακατάλληλη ώρα να προκύψει:  “Η κατάσταση είναι δύσκολη, την παλεύουμε, εμείς δεν θα απαντήσουμε στη ΔΕΗ γιατί οι μονάδες βγήκαν εκτός, περιμένουμε ανακοινώσεις για το τι συνέβη”.

Για τις πολικές θερμοκρασίες η Πτολεμαΐδα θα πορευθεί με θέρμανση εκ περιτροπής και όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τότε θα μπορέσει το σύστημα να καλύψει το δίκτυο” κατέληξε ο κ. Κάλφας.

Να τονιστεί, τέλος, πως η ΔΕΗ θα στείλει πετρέλαιο και η ΔΕΤΗΠ θα προμηθευτεί εκ νέου ποσότητες για να καλύψεις τις τρέχουσες ανάγκες.

 

“Εκ περιτροπής λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα

Νέα διακοπή λόγω βλάβης της Μονάδας 3 του ΑΗΣ Καρδιάς σημειώθηκε σήμερα  το μεσημέρι (ώρα 12:40), με αποτέλεσμα την μηδενική παροχή θερμικής ενέργειας στην τηλεθέρμανση.

Η βλάβη αποκαταστάθηκε και η ΔΕΗ θα παρέχει θερμότητα από την Μονάδα 3, ώστε η τηλεθέρμανση να ομαλοποιηθεί σήμερα το βράδυ. Η βλάβη της Μονάδας 4 δεν αποκαταστάθηκε.

Η τηλεθέρμανση θα συνεχίσει να λειτουργεί εκ περιτροπής ανά δίωρο, με τον Λέβητα πετρελαίου της ΔΕΤΗΠ με χαμηλή παροχή. Θα επαναλειτουργήσει και κανονικά, πάλι εκ περιτροπής , μετά την ομαλή παροχή θερμότητας και από την 3η Μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς.

Ζητούμε συγγνώμη από τους καταναλωτές μας για την  συνεχιζόμενη ταλαιπωρία.

Από την Δ.Ε.ΤΗ.Π.”

 

διαβάστε επίσης:

Δ.Ε.ΤΗ.Π.: Εκ περιτροπής ανά δίωρο θα λειτουργεί η Τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα

Β.Σ.