Ήρθε επιτέλους η πολυπόθητη μέρα για τους απανταχού ψήστες αλλα και κρεατοφάγους. Σουβλάκια λουκάνικα πανσέτες και άλλα πολλά κρεατικά θα κάνουν παρέλαση πάνω σε σχάρες τη μέρα της Τσικνοπέμπτης. Γνωρίζουμε όλοι όμως πως ψήνουμε σωστά ενα κρέας στα κάρβουνα? Όπως και να ΄χει παρακάτω θα δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές και σωστές τεχνικές για ένα ολοκληρωμένα σωστό ψήσιμο σε κάρβουνα,σχάρα κλπ…

1.Αρχικά επιλέγουμε πάντα δρύινα κάρβουνα. Τα δρύινα κάρβουνα έχουν την ιδιότητα να κρατάνε περισσότερη ώρα αναμμένα σε αντίθεση με τα κάρβουνα απο πέυκο και έλατο τα οποία είναι ακατάλληλα διότι περιέχουν ρυτίνη.
2.Χρησιμοποιούμε πάντα προσάναμμα κάτω απο τα κάρβουνα. Οι κληματόβεργες κάνουν γιαυτή τη δουλειά γιατί έχουν την ιδιότητα να κρατάνε τη φλόγα.
3.Περιμένουμε να “καθίσει” η φωτιά πρίν ψήσουμε στη σχάρα. Επίσης βασικό είναι να ρίξουμε λίγη στάχτη πάνω απο τα κάρβουνα για να φτιάξουμε αυτό που λέμε “θράκα” . Ηρεμούμε έτσι τη φωτιά και έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο.
4.Φροντίζουμε να έχουμε απομακρύνει σε απόσταση ασφαλείας διάφορα εύλεκτα υλικά
5.Τοποθετούμε μια καθαρή σχάρα πάνω απο τα κάρβουνα (μπορούμε να την απολειμάνουμε τρίβοντάς την με λεμόνι) και την αφήνουμε να κάψει. έπειτα λαδώνουμε τη σχάρα μας και τοποθετούμε το κρέας μας πάνω στην καυτή σχάρα. Με αυτόν τον τρόπο και το κρέας μας θα ψηθεί καλύετρα αλλα και θα “θωρακιστεί” προκειμένου να κρατήσουμε όλους τους χυμούς του εντός του εσωτερικού του.
6.Αφήνουμε το κρέας μας 2 ώρες εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το ψήνουμε.
7.Για τα χοντρά κομμάτια κρέατος επιλέγουμε χαμηλή φωτιά. Για τα λεπτά κομμάτια κρέατος δυνατή φωτιά.
8.Δεν το αλατίζουμε το κόκκινο κρέας πρίν το ψήσιμο γιατί υπάρχει κίνδυνος να αφηδατωθεί. Επίσης δεν ρίχνουμε μυρωδικα κατα τη διάρκεια του ψησίματος διότι καίγονται και πικρίζουν. Είναι προτειμότερο να τα προσθέσουμε στο σερβίρισμα για να κρατήσουν και τη γεύση τους (πχ. ρίγανη)
9.Τα ξυλάκια απο τα σουβλάκια καλό θα είναι να τα αφήνουμε να μουσκέψουν μέσα σε νερό για να μη μας καούν στο ψήσιμο.
10.Δεν χαράζουμε τα λουκάνικα (και γενικά όλα τα κρέατα) διότι χάνουμε τους χυμούς τους και κατα συνέπεια και γεύση.
11. Χρησιμοποιούμε πάντα λαβίδα για τα γυρίσματα ή σπάτουλα (ειδικά για τα μπιφτέκια για να μη μας διαλυθούν). Ποτέ με πιρούνι γιατί τραυματίζουμε το κρέας και το αφηδατώνουμε.
12. Τα λεπτά κομμάτια κρέατος τα αναποδογυρίζουμε συχνά, ενώ τα χοντρά κομμάτια κρέατος τα κάνουμε λιγότερα γυρίσματα για να ψηθούν στο εσωτερικό τους.
13. Αφού έχουμε τελειώσει το ψήσιμο κατευθείαν τρίβουμε τη ζεστή σχάρα με τρίφτη ή με σύρμα και την καθαρίζουμε. Έπειτα τη σκουπίζουμε πάντα καλά.
14.Τέλος απομακρυνόμαστε πάντα απο τη φωτιά όταν βεβαιωθούμε οτι έχει σβήσει τελείως

Κράτα το