Κοζάνη 07-04-2021

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη μετά από την πρόσκληση του Λίβυου ομολόγου οδήγησε στην επανέναρξη των διμερών μας σχέσεων με τη «νέα» Λιβύη που ξεκινά με την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των Ελληνολυβικών σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός μετέφερε “μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο. Τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του Ο.Η.Ε.”. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μείνουν πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις της Ελλάδος με τη Λιβύη το προηγούμενο διάστημα.

Ο Πρωθυπουργός συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι θαλάσσιες μεταφορές, η υγεία. Τόνισε επίσης τους παραδοσιακούς μας δεσμούς στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Εντυπωσιακή ήταν η δημόσια και ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το παράνομο Τούρκο- Λυβικό “Σύμφωνο”: “ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”. και συνέχισε “θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου”.

Σημαντικότατη ήταν η συνάντηση, που είχε ο Σαρλ Μισέλ με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία, πριν από τις επαφές που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, αναλυτές μάλιστα αναφέρουν ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με την ειδίκευση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Η κ. φον ντερ Λάιεν στις δηλώσεις της ανέφερε, ότι, Η Ε.Ε. δεν θα σταματήσει να επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει και «για τις μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών μελών της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις οποίες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία».

«Υπογράμμισα, πολύ καθαρά ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου είναι κρίσιμης σημασίας για την Ε.Ε. Αυτό αποτελεί μέρος της σχέσης μας και πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η χώρα έχει δεσμευτεί ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε για το θέμα η πρόεδρος της Κομισιόν και έκανε ιδιαίτερη μνεία για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που αφορά την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία. «Αυτό είναι λάθος σημάδι αυτή τη στιγμή».

Η σκληρή γλώσσα των Βρυξελλών στον Ερντογάν δημιούργησε παγωμάρα στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή επικρατεί αμηχανία στην τουρκική πλευρά μετά την συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως φαίνεται τόσο από τις επίσημες ανακοινώσεις για το γεγονός όσο και από τον τρόπο που αυτό καλύπτεται από τα ΜΜΕ της χώρας.

Χθες έγινε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.
Οι κυρώσεις στοχεύουν την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ. Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων είναι προγραμματισμένη να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (Federal Register) σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου.

Κυρώσεις Εναντίον της SSB
• Οποιαδήποτε υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα εκδώσει ή χορηγήσει οποιαδήποτε ειδική άδεια ή εξουσιοδότηση σε κάθε περίπτωση που η σχετική νομοθεσία απαιτεί εξέταση ή έγκριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εξαγωγή ή την επανεξαγωγή αγαθών ή τεχνολογίας στην SSB.
• Απαγορεύεται στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια ή να παρέχουν πιστώσεις στην SSB που θα υπερβαίνουν το ποσό των 10.000.000 δολαρίων. Η συγκεκριμένη απαγόρευση θα έχει ισχύ για ένα χρόνο και προβλέπει ως μοναδική εξαίρεση τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων της SSB που έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα.
• Η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα εγκρίνει την έκδοση οποιασδήποτε εγγύησης, ασφάλισης, και επέκτασης πίστωσης σε σχέση με την εξαγωγή οποιωνδήποτε αγαθών ή υπηρεσιών στην SSB.
• Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν την επιρροή τους σε όλα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να αντιταχθούν σε οποιοδήποτε δάνειο προς την SSB.

Τοπαλίδης Τρ. Γεώργιος