ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΤΗΣ

Με δύο χρυσά βραβεία, συγκεντρώνοντας το 87,5  της συνολικής βαθμολογίας της κριτικής επιτροπής, επιστρέφει η Φιλαρμονική του Δήμου Κοζάνης ΠΑΝΔΩΡΑ από το Rybnik της Πολωνίας. Στον 26ο Διεθνή Διαγωνισμό Χάλκινων Πνευστών απέσπασε το χρυσό βραβείο καλύτερης Φιλαρμονικής και το χρυσό βραβείο καλύτερου σολίστα για τον Γιώργο Καραγκούνη. Η απονομή έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Rybnik όπου η φιλαρμονική μας έκλεισε πανηγυρικά την τελετή ξεσηκώνοντας όλους τους παρευρισκόμενους με τους ήχους του 11.

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο αρχιμουσικός της ΠΑΝΔΩΡΑΣ Νίκος Χρυσοχόου, ανέφερε ότι στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν 11 φιλαρμονικές από 7 χώρες , που πέρασαν πρώτα κάποια κριτήρια επιλογής. “Επειδή είναι πολύ υψηλά τα κριτήρια επιλογής , η φιλοξενία, τα γεύματα, οι εκδηλώσεις, γίνονται μετά από επιλογή. Ο καθένας εκπροσωπεί τη χώρα του και πρέπει να έχει ένα δυνατό σύνολο Επειδή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα σύνολα αυτά είναι πολύ δυνατά, με υποδομές , είχε ένα πολύ υψηλό μουσικό επίπεδο ο διαγωνισμός”.

Όπως διευκρίνισε, στον διαγωνισμό η ΠΑΝΔΩΡΑ διαγωνίστηκε στην κατηγορία του σολίστ, όπου ο Γιώργος Καραγκούνης απέσπασε άριστες κριτικές κατακτώντας το χρυσό βραβείο. Επίσης η ΠΑΝΔΩΡΑ συμμετείχε στην κατηγορία του διαγωνιστικού μέρους της φιλαρμονικής, ενώ υπήρξε και μια τρίτη κατηγορία σε διαγωνισμό από μαζορέτες, στον οποίο δεν διαγωνίστηκε η ΠΑΝΔΩΡΑ. Σε ό,τι αφορά το ρεπερτόριο, αυτό περιελάμβανε κομμάτια του διεθνούς ρεπερτορίου, όπως και έγινε, σε συνδυασμό παραδοσιακών κομματιών. “Σε κάποιες από τις εμφανίσεις μας παίξαμε και το Έντεκα, δίνοντας το παραδοσιακό ηχόχρωμα  και την αυθεντικότητα που έχει ερμηνεύοντας παραδοσιακά κομμάτια”, τόνισε ο ίδιος, λέγοντας πως οι παριστάμενοι διαπίστωσαν ότι ενώ μπορεί να παίξει κλασικά ρεπερτοριακά κομμάτια, μπόρεσε να διανύσει με ευκολία, μια τρομακτική απόσταση μέχρι τα παραδοσιακά. Αυτό, είναι εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον μαέστρο, λέγοντας πως η ΠΑΝΔΩΡΑ έχει αυτή την ευχέρεια με τους μουσικούς της, τους οποίους και συνεχάρη για την υπερπροσπάθεια που έκαναν ώστε να συναγωνιστούν τις άλλες μπάντες.

Σχολιάζοντας την βράβευση ο κ. Χρυσοχόου τόνισε πως “αποτελεί μια επιβράβευση, αφού όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Εγώ τους ευχαριστώ όλους επειδή κόπιασαν, ενώ και ο δήμος ήταν αρωγός της προσπάθειας αυτής και μας στήριξε στο εν λόγω άνοιγμα που έγινε. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και μια αγορά από πνευστά όργανα που έλειπαν, ενώ σε όργανα που είχαν μεγάλο κόστος, έγιναν χειροποίητα από τους μουσικούς, και διαγωνίστηκαν με αντίστοιχα επαγγελματικά όργανα άλλων φιλαρμονικών με τρομακτικές υποδομές. Μάλιστα, υπήρξε ενδιαφέρον από άλλους μουσικούς αντίστοιχων φιλαρμονικών που έδειξαν ενδιαφέρον να τα αγοράσουν, λόγω της πολύ καλής αίσθησης που έκανε το ηχητικό αποτέλεσμα.

Ώθηση, πλέον, πρέπει να δοθεί στο να κρατήσει η ΠΑΝΔΩΡΑ ό,τι οπλοστάσιο έχει (εμβατήρια και παραδοσιακά κομμάτια) και πλέον την εκμάθηση του παγκόσμιου ρεπερτορίου φιλαρμονικής. Επίσης, στα σχέδια του μαέστρου είναι η συμμετοχή και σε άλλους διεθνείς διαγωνισμούς, με τον κ. Χρυσοχόου να επισημαίνει ωστόσο πως η σύμβασή του λήγει στα τέλη Ιουνίου.

Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το εν λόγω ρεπερτόριο στην μεγάλη συναυλία που θα γίνει το βράδυ της Κυριακής στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης  ώρα 20:30.


Β.Σ.