Η συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ, για το τέλος του 80% επί της αξίας του καταναλισκόμενου νερού γίνεται κάτω από μια ιδιαίτερη συγκυρία.

Σήμερα, μετά δέκα συνεχή χρόνια κρίσης και μνημονίων με :

  • Συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων.
  • Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Την εκτίναξη των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών
  • Τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και προσαρμογή/περικοπή όλων των παλαιών συντάξεων

είναι προφανές ότι αυτή η συζήτηση αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον αφού πλέον και το κάθε ευρώ είναι σημαντικό για τον πολίτη και χρέος  της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις ανάγκες του δημότη.

 

Το τέλος του 80% επί της αξίας του νερού επιβλήθηκε με τον ιδρυτικό νόμο για τις ΔΕΥΑ, (ν. 1069/1980), και για 10 χρόνια, που στη συνέχεια έγιναν 30 με συνεχείς παρατάσεις, προκειμένου να μελετηθούν, κατασκευαστούν και επεκταθούν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

 

Η περίοδος αυτή έληξε στις 31-12-2015 και ήταν η  πλέον παραγωγική για τη ΔΕΥΑ Κοζάνης αφού τότε μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν σειρά από έργα (σημειώνω τα πιο σημαντικά) :

  • Το εξωτερικό υδραγωγείο της Κοζάνης στο Βαθύλακο, που λύνει το θέμα της ύδρευσης της πόλης για τα επόμενα 50-100 χρόνια
  • Τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης στις περιοχές των επεκτάσεων (υπερδιπλασιασμός της εξυπηρετούμενης επιφάνειας)
  • Εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο σε όλους τους οικισμούς του Καποδιστριακού Δήμου
  • Τις μονάδες βιολογικής επεξεργασίας των ακαθάρτων και τα έργα αποχέτευσης που έχουν σαν αποτέλεσμα την προστασία του περιβάλλοντος
  • Το μεγάλο έργο της Τ/Θ που πέρα από την αυτονόητη περιβαλλοντική του διάσταση, εξοικονόμησε στην περίοδο λειτουργίας του πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ για τους χρήστες του έργου
  • Το έργο της ύδρευσης Αγίου Δημητρίου και Ακρινής, που εξασφάλισε στους κατοίκους των οικισμών καθαρό και υγιεινό νερό

Ένα τεράστιο επενδυτικό έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιήθηκε και με τη συνδρομή του τέλους του 80%.

 

Για μας προτεραιότητα, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η υλοποίηση έργων και όχι η προσπάθεια να γίνουμε αρεστοί στη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ.

Ήταν η διεκδίκηση και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των οικισμών και των πολιτών.

Ήταν η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ που μας ενδιέφερε και όχι το ταμείο της ΔΕΗ ΑΕ.

 

Η συζήτηση για την επιβολή ή τη διατήρηση οικονομικών βαρών στους πολίτες πρέπει να γίνεται κάτω από την οπτική της ορθής σχέσης, της σχέσης εμπιστοσύνης, που οφείλει να αναπτύσσει μια κοινωφελής δραστηριότητα με τον πολίτη. Μια σχέση όπου οι έχοντες την ευθύνη διοίκησης θα αποδεικνύουν καθημερινά ότι σέβονται το κάθε ευρώ που εισπράττουν από τους πολίτες, που είναι και οι αποδέκτες των υπηρεσιών της.

 

Ισχύει όμως αυτό με το θέμα της επιβολής του τέλους του 80% για το 2018 ;

 

Η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση της απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ με την οποία παρατείνεται η επιβολή του τέλους του 80% για ένα ακόμη έτος.

  • Χωρίς να υπάρχει η τεκμηριωμένη οικονομοτεχνική μελέτη που απαιτεί η έκθεση του Συνηγόρου του πολίτη για τις ΔΕΥΑ.
  • Με ένα τεχνικό πρόγραμμα στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης , τουλάχιστον φτωχό και που σε καμιά περίπτωση δεν τεκμηριώνει την ανάγκη παράτασης της ισχύος του τέλους 80% για ένα ακόμη έτος.

 

Κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες ΔΕΝ συναινούμε με την επιβολή του τέλους 80% για ένα ακόμη έτος.

 

Σχεδόν 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, επιβολής επαχθών μέτρων και περικοπών έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας σε οικονομική ανέχεια.

 

Η δημοτική αρχή στα 3,5 χρόνια που έχει την ευθύνη διαχείρισης στο Δήμο έχει επιβάλλει επανειλημμένα αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Σε μια περίοδο που τα εισοδήματα της  πλειοψηφίας των Ελλήνων συρρικνώνονται η δημοτική αρχή οφείλει να επανεξετάσει το θέμα της επιβολής του 80% και να προχωρήσει στην κατάργησή του ή τουλάχιστον στη δραστική του μείωση.

 

Μόνον έτσι θα αποδείξει ότι αφουγκράζεται και συναισθάνεται αυτά που βιώνουν οι πολίτες του Δήμου Κοζάνης.

 

Υστερόγραφο : Μετά τις συζητήσεις που έγιναν προ διετίας στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ αλλά και την τελευταία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο  για το θέμα του 80% και  τις απουσίες που σημειώθηκαν σ΄ αυτήν,  μετά τις ηχηρές δημόσιες παρεμβάσεις κατά τις επόμενες μέρες από Αντιδημάρχους για το επίμαχο θέμα,  δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία ότι η σημερινή θέση του   κ. Ιωαννίδη, είναι εντελώς αντίθετη μ΄ αυτήν, την οποία η παράταξή του υποστήριζε στις εκλογές του 2014, και ήταν η κατάργηση  του  80% !!!