Γράφει η Χριστίνα Μπλαχάβα
[email protected]
Μιας και αυτές τις μέρες είναι η συγκομιδή του κρόκου στην περιοχή της Κοζάνης, αξίζει να πούμε κάποια πράγματα για τον «κόκκινο χρυσό». Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Κρόκος ήταν φίλος του Θεού Ερμή και μια μέρα, καθώς ο Ερμής έκανε εξάσκηση στην δισκοβολία τον τραυμάτισε θανάσιμα. Τότε, στην θέση εκείνη φύτρωσε το ομώνυμο λουλούδι και στο κέντρο του έσταξαν τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου θνητού του φίλου, δίνοντας τα πολύτιμα στίγματα του φυτού.

Από τον κρόκο ή αλλιώς την ελληνική ζαφορά παράγεται ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο, το σαφράν, και μάλιστα, ο ελληνικός κρόκος θεωρείται ο καλύτερος παγκοσμίως. Για να παραχθεί 1 κιλό χρειάζονται 8.500 λουλούδια, αλλά το τελικό προϊόν που προκύπτει είναι μόλις 200 γραμμάρια αποξηραμένων στιγμάτων και κοστίζει μέχρι και 2.000 ευρώ το κιλό. Ο νομός Κοζάνης είναι ο τόπος που έχει την κυριαρχία στην παραγωγή του φυτού, δίνοντας ζωή στην τοπική κοινωνία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται. Η καλλιέργεια του κρόκου δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά η συγκομιδή του είναι εξαντλητική και πρέπει να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, τα κόκκινα στίγματα του κρόκου αποχωρίζονται το μωβ λουλούδι και αποξηραίνονται φυσικά, πριν βρουν την θέση τους στις διεθνείς αγορές.

Υπεύθυνος για την διαχείριση, συλλογή, συσκευασία και διακίνηση του κρόκου είναι ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης που ιδρύθηκε το 1971. Ο Συνεταιρισμός διαθέτει την ιστοσελίδα www.saffran.gr, όπου όποιος την επισκεφτεί γνωρίζει την ιστορία του κρόκου, αλλά μπορεί και να προμηθευτεί τα προϊόντα με κάποιες προτεινόμενες συνταγές.

Στο εμπόριο, βρίσκει κανείς τον κρόκο σε σκόνη ή σε στίγματα, ακόμα και σε έτοιμες συσκευασίες τσαγιού. Χρησιμοποιείται τόσο σε αφεψήματα και ποτά όσο και στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική, δίνοντας μια πικάντικη γεύση με ιδιαίτερο άρωμα. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα, ώστε να μην πικρίζει το φαγητό.Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο και η μυρωδιά του αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη. Ο κρόκος σε μορφή σκόνης προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό, ενώ όταν χρησιμοποιούνται τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν μέσα σε ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και έπειτα να προστεθούν στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Καταναλώνεται και ως ρόφημα, απαιτούνται περίπου 10- 12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

Ο κρόκος όμως δεν κερδίζει μόνο με την εμφάνιση και την ιδιαίτερη γεύση του, αλλά το κυριότερο είναι ότι έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:
– Διεγείρει την όρεξη και βοηθάει στην πέψη
– Καταπραϋνει πεπτικές διαταραχές και ναυτίες
– Ανακουφίζει τους πόνους σε στομάχι, νεφρά και νευρικούς κολικούς
– Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης
– Ενισχύει την μνήμη και ενδυναμώνει την λειτουργία του εγκεφάλου
– Βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και στην απώλεια βάρους
– Βελτιώνει τα ταλαιπωρημένα δέρματα από ακμή
– Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια και πριν την χρήση να λαμβάνεται η συμβουλή γιατρού για εγκυμονούσες, γυναίκες που θηλάζουν και ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Γενικά, η καθημερινή πρόσληψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια.

Δοκιμάστε το, πειραματιστείτε
και βάλτε αυτό το εξαιρετικό ελληνικό προϊόν στη ζωή σας!

Πηγές:
www.safran.gr
www.valentine.gr
www.votanikoskipos.gr
www.ypaithros.gr

agrigate.gr