ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ

Το νέο μυθιστόρημα του Κοζανίτη συγγραφέα και ηθοποιού Θάνου Κανούση, με τίτλο “Το Ταγκό της Μοναξιάς”, πρόκειται να παρουσιαστεί στην Κοζάνη την Τρίτη 13 Μαρτίου και ώρα 19: 00 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, από τις εκδόσεις Ταξιδευτής. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι : Mιχάλης Πιτένης – συγγραφέας, η δημοσιογράφος  Δέσποινα Αμαραντίδου και ο ίδιος ο συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν oi: Δημήτρης Συνδουκάς & η Χριστίνα Παλέντζα.

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο συγγραφέας Θάνος Κανούσης, αναφέρθηκε στο τρίτο μυθιστόρημά του (σ.σ. προηγήθηκαν άλλα δύο βιβλία του, To κλάμα της βροχής (εκδόσεις Δελφίνι) και Ο Άγγελος της Λίμνης (εκδόσεις Ταξιδευτής), αποκαλύπτοντας τι ήταν αυτό που τον ενέπνευσε για τη συγγραφή του. Αναλυτικότερα, το νέο του μυθιστόρημα, το “Ταγκό της Μοναξιάς”, έχει να κάνει με την κακή χρήση του διαδικτύου, στην προ facebook εποχή, όταν ο κόσμος επικοινωνούσε διαδικτυακά μέσω chat. “Όλα ξεκίνησαν από την αληθινή ιστορία ενός φίλου, όταν διαπίστωσε ότι η γυναίκα του περνούσε αρκετές ώρες στο διαδίκτυο. Τότε ο σύζυγος διαπίστωσε ότι η γυναίκα του είχε σχέσεις διαδικτυακά με έναν άλλο άνδρα, έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, κάτι μεταξύ ποιητή και φιλοσόφου…Τον ερωτεύτηκε μέσα από τις σκέψεις και τη φαντασία του και θέλησε να τον γνωρίσει. Εκείνος το αρνιόταν γιατί είχε κάποιο πρόβλημα. Κάποια στιγμή, ωστόσο, συναντιούνται και η γυναίκα διαπίστωσε ότι  ο μυστηριώδης άντρας ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Και εκεί που θα πίστευε κανείς ότι η ιστορία θα τέλειωνε, η γυναίκα μάνα δύο παιδιών, αποφασίζει να χωρίσει με τον άνδρα της και να μείνει με το νέο άνδρα”, τόνισε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας την υπόθεση του βιβλίου, ο κ. Κανούσης.
Το βιβλίο γεννά, αναμφίβολα και κάποια ερωτήματα, όπως τι έρωτας μπορεί να προκύψει, μόνο μέσα από τις λέξεις , κάτι που αποδεικνύεται ότι μπορεί. Ο ήρωας του βιβλίου, μπλέκεται στον ιστό του διαδικτύου, συνομιλώντας με γυναίκες και αγνώστους, σε μια υπόθεση που ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες στο “Ταγκό της Μοναξιάς”. Σχολιάζοντας την εξάρτηση των σύγχρονων ανθρώπων από το  internet, ο κ. Κανούσης απαντάει πως “το διαδίκτυο δεν κάνει μόνο κακό , υπάρχει και η καλή χρήση του, μιας και έχει αλλάξει όλη τη φιλοσοφία του πλανήτη. Το βιβλίο διαπραγματεύεται με την κακή χρήση του, ιδίως όπως αυτή γίνεται από τη νεολαία “, φέρνοντας το παράδειγμα της “Μπλε φάλαινας” ως κακό πρότυπο.

Ο ίδιος δηλώνει μη επαγγελματίας συγγραφέας, λέγοντας πως η προσήλωση στη συγγραφή ενός βιβλίου είναι ένα πράγμα εύκολο αλλά και δύσκολο. Έχοντας σταματήσει την ενασχόλησή του με την ηθοποιία και έχοντας στραφεί στην παραγωγή συναυλιών . “Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι κάτι μεταξύ του θεάτρου και της δουλειάς μου. Το κάνω από μεράκι. Το κάνω για εμένα και πιστεύω ότι αυτά που γράφω ενδιαφέρουν πολύ κόσμο. Όταν ολοκληρώνεις κάτι που έχεις στο μυαλό σου, είναι σαν να γεννιέται ένα παιδί . είμαι πολύ ευτυχισμένος που μπορώ να γράφω μυθιστορήματα”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κανούσης.

Τέλος, κάλεσε τους φίλους του κοζανίτες να βρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου, , με τον ίδιο να δηλώνει συγκινημένος με αυτή την προοπτική.

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Πώς είναι άραγε να εξουσιάζει κανείς συναισθηματικά τον άλλο μέσα από το Διαδίκτυο;
Κι εμείς; Έχουμε, άραγε, το μέγεθος που νομίζουμε πως αποκτήσαμε μέσα από την χρήση του;   Η εικονική εξουσία που αποκτά κανείς μέσα από την ανωνυμία του διαδικτύου, η χωρίς σκέψη και εκτέλεση ενδόμυχων απωθημένων, φέρνουν ανατροπές στην ισορροπία των σχέσεών μας.  Η Μοναξιά στον κόσμο της εικονικής ευτυχίας, μεγεθύνεται και γίνεται όπλο εκτέλεσης κι αυτοκτονίας, ο νεκροθάφτης των ερωτικών μας επιθυμιών…
Τα πιο πάνω βασάνισαν καταλυτικά τον Μάνο… Τον άλλαξαν!
Μπήκε από περιέργεια να το δει, να το ελέγξει, να επικοινωνήσει εικονικά με ανθρώπους και έγινε και αυτός θύμα της γοητείας του. Ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, έγινε αυτό που δεν ήθελε εξαρχής να γίνει: θύμα του διαδικτύου και των κρυμμένων απωθημένων του!
Όλοι αργά ή γρήγορα θα γίνουμε θύματά του, εκτός και αν οι σχέσεις των ανθρώπων επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Εκτός και αν ο έρωτας βγει και πάλι από την απρόσωπη οθόνη του υπολογιστή-κινητών και τρέξει στα καταπράσινα λιβάδια της  νιότης και της αγνότητάς μας!

Μικρό Βιογραφικό του Συγγραφέα

Ο Θάνος Κανούσης γεννήθηκε στο Κοντοβούνι Κοζάνης. Είναι Ηθοποιός – σεναριογράφος και εργάζεται στην Αθήνα σαν παραγωγός συναυλιών.

Αποφοίτησε από το εξατάξιο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης.

Τελείωσε με άριστα την Δραματική σχολή & την σχολή κινηματογράφου-τηλεόρασης.

Σαν ηθοποιός συμμετείχε σε αξιόλογες παραστάσει και θιάσους. (Υπήρξε βασικό στέλεχος του θεάτρου Καισαριανής,έπαιξε στην  Επίδαυρο με Γ.Βόγλη- Ηφαιστος στον Προμηθέα Δεσμώτη) συμμετείχε στην τηλεόραση σε περισσότερα από δέκα σήριαλ, καθώς και στον κινηματογράφο. Σενάριά του παίχτηκαν στον ΑΝ1 και στην ΕΡΤ.

Το Τανγκό της μοναξιάς είναι το τρίτο του μυθιστόρημα.

Β.Σ.