Η «Υψικάμινος» του Θέμη Μουμουλίδη ετοιμάζει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2ου φεστιβάλ Πτολεμαΐδας «Η πόλη γιορτάΖΕΙ» έχοντας ήδη συμπεριλάβει σε αυτό μια συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη. Χρήματα για τον πολιτισμό σε λάθος κατεύθυνση έγραφε η Φάνη Φτάκα ένα χρόνο πριν σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Φανοί της Κοζάνης και Λαζαρίνες του Τσαρτσαμπά στο δρόμο για την UNESCO» . Σε αυτό μιλούσε και για την υποτίμηση του λαϊκού πολιτισμού από ορισμένους διανοητές ή εκφραστές του λόγιου (ή αστικού) πολιτισμού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αφ’ υψηλού τα λαϊκά πολιτιστικά δρώμενα, για ανακάλυψη εθίμων με το ζόρι, αλλά και για πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς που επίσης χρησιμοποιούν την τέχνη για να αναπαράγουν πελατειακές σχέσεις με τους συλλόγους.

Η τέχνη δεν είναι προϊόν συναλλαγής. Ως εκ τούτου το να εφευρίσκουμε ένα νέο φεστιβάλ όπως αυτό της Πτολεμαΐδας επιχορηγούμενο μάλιστα από τον κρατικό κορβανά δεν συνεισφέρει σε τίποτα. Οι άνθρωποι της τέχνης οφείλουν να διατηρούν τις παραδόσεις και από αυτές γέμει η περιοχή μας. Εκεί πάνω οφείλουν να χτίσουν και να συνθέσουν κάτι νέο. Το να πληρώνει η εκπίπτουσα ΔΕΗ για να έρθει η Μαρία Φαραντούρη δεν είναι και κανά κατόρθωμα. Ούτε το να πάρουμε χρήματα από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού για να ικανοποιήσουμε τους καλλιτέχνες της πόλης μας και έναν νεοσύστατο σύλλογο, την «Υψικάμινο» που ξυπνά μία φορά τον χρόνο.

Βεβαίως και φέτος ο κ. Θέμης Μουμουλίδης θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα και η Περιφέρεια ,το Υπουργείο και η ΔΕΗ- αναγκαστικά η τελευταία -θα δώσουν με το παραπάνω. Όταν δίπλα μας υπάρχουν σύλλογοι με μεγάλη πορεία που δεν έχουν λάβει αυτές τις επιχορηγήσεις όλα τα χρόνια λειτουργίας τους, ο κ. Μουμουλίδης γιορτάΖΕΙ με το κρατικό χρήμα επενδύοντας σε ένα φεστιβάλ δικής του εμπνεύσεως με καθαρά χρωματικά κριτήρια. Ένα φεστιβάλ που γεννήθηκε από το τίποτα, το οποίο δεν βασίζεται πουθενά, αλλά μόνο στα φουγάρα της ΔΕΗ, όπου και το όνομά του….

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Διαβάστε επίσης

«Φανοί της Κοζάνης και Λαζαρίνες του Τσαρτσαμπά στο δρόμο για την UNESCO» – Η Φάνη Φτάκα απαντά με νόημα σε όλους και σε όλα

«Υψηλής τάσης» οι επιχορηγήσεις για τον νεοσύστατο σύλλογο «Υψικάμινος»