Ο ΕΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας διοργανώνοντας πεζοπορία στα περιαστικά μονοπάτια της πόλης, σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης.

Ως ορειβάτες, με τις δράσεις μας, συμβάλλουμε στην διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Στηρίζουμε ενεργά την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και την αναβάθμιση μέσω αυτής, της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασης των πόλεων. Πιστεύουμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό ιστό, μέσω της συνύπαρξης των MMM, των πεζών, των ποδηλάτων και των οχημάτων.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας εστιάζει στα οφέλη που προκύπτουν από την έξυπνη αστική κινητικότητα, τόσο στον κάθε πολίτη μεμονωμένα, όσο και στις επιχειρήσεις αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Δίνει έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας, επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις μας να αναπτυχθούν οικονομικά και να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και, σίγουρα, ένα καλύτερο μέρος για να μένουμε. Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους να συμμετέχουν στις καθημερινές δράσεις της Εβδομάδας Κινητικότητας, που διοργανώνονται από 16 έως και 22 Σεπτέμβρη από το Δήμο Κοζάνης.

Ο ΕΟΣ Κοζάνης συμμετέχει οργανώνοντας την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη απογευματινή πεζοπορία στο μοναδικό δίκτυο περιαστικών μονοπατιών του Αηλιά , που ένας ενεργός και ακούραστος συμπολίτης μας δημιούργησε τα τελευταία χρόνια. Ώρα εκκίνησης 17:30. Σημείο εκκίνησης και τερματισμού ο Νιάημερος.

Ξεκινώντας από τον Νιάημερο θα κινηθούμε προς το Πάρκο των Ηπειρωτών και από το εκεί, μέσα από το πευκοδάσος, στο Ελληνοτόπι και τα μονοπάτια του Αηλιά. Ακολουθώντας την πορεία μας θα συναντήσουμε τους Περιστερώνες και το αναρριχητικό πεδίο και θα ανέβουμε για προσκύνημα στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίου. Μετά από λίγο θα κάνουμε στάση – κέρασμα στο γραφείο του ΕΟΣ κοντά στην κορυφή του λόφου. Θα συνεχίσουμε κατηφορίζοντας, για να καταλήξουμε και πάλι στο Νιάημερο.

Η διαδρομή δεν κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη. Θα περπατήσουμε συνολικά δυόμισι περίπου ώρες σε ένα μονοπάτι 5 περίπου χιλιομέτρων, που βρίσκεται πολύ κοντά μας και μπορεί να μας δώσει μια γεύση ορειβασίας. Σας περιμένουμε!

Κοζάνη, 19.9.2017