ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΒΛΑΒΕΣ

– “Ζήσαμε ακραίες συνθήκες παγετού και η ΔΕΥΑΚ ανταποκρίθηκε και στη τηλεθέρμανση και στην ύδρευση”

Έκκληση προς τους καταναλωτές να ελέγξουν τα υδρόμετρα οικοδομών και τους σωλήνες ύδρευσης, απευθύνει η ΔΕΥΑ Κοζάνης, μιας και μετά τον ολικό παγετό που επικράτησε στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες αρκετοί σωλήνες έσπασαν, ενώ δεν ήταν λίγες οι βλάβες που προκλήθηκαν, ως αποτέλεσμα αρκετά νοικοκυριά να μείνουν χωρίς νερό ή να έχουν πρόβλημα με τα υδραυλικά τους. Κάλεσμα προς τους πολίτες που αντιλαμβάνονται βλάβες να τις δηλώνουν στη ΔΕΥΑΚ απευθύνει ο διευθυντής της επιχείρησης Γιώργος Παυλίδης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα μίλησε επίσης για τα προβλήματα σε ύδρευση και τηλεθέρμανση των τελευταίων ημερών, ως αναπόφευκτη συνέπεια του παγετού.

Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε πως κάθε χρόνο μετά την παγωνιά, υπάρχει μια ροή παραπόνων και υποδείξεων στην υπηρεσία, για να επιληφθούν του θέματος. “Επειδή, όμως η κατανάλωση τόσο από την πόλη όσο και από τα χωριά είναι μεγάλη, που φτάνει ίση και μεγαλύτερη με την αιχμή του καλοκαιριού με τον καύσωνα, θεωρούμε ότι πρέπει να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους, μέσα και μετά στα υδρόμετρα, όπου διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τους ιδιώτες υδραυλικούς πρέπει να επιδιορθώσουν τις βλάβες για να μην τους έρθει μεγάλος λογαριασμός μετά, από υπερκατανάλωση”, σημείωσε ο ίδιος. Ο κ. Παυλίδης , επίσης συνιστά στο κοινό να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους (μόνιμες κατοικίες και εξοχικές), και αφετέρου, να δουν και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις που είναι κοντά στο σπίτι τους, ώστε τα ειδικά συνεργεία της ΔΕΥΚ να αποκαταστήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις βλάβες στις παροχές των οικοδομών και των δικτύων.

Ακόμη, συμβούλευσε στους πολίτες στο τι να προσέχουν μετά από παγετούς, λέγοντας πως οι περισσότερες βλάβες προκύπτουν σε περιπτώσεις ξεπαγώματος των σωλήνων και δικτύων, λέγοντας πως: ” Στα ευαίσθητα σημεία, εφόσον είναι στο χώρο της ιδιοκτησίας μας, να τα μονώσουμε, ή να απευθυνθούμε σε υδραυλικούς, μηχανικούς ή την ΔΕΥΑΚ, για να πάρουμε τις κατάλληλες συμβουλές για το τι πρέπει να γίνει ώστε να μην ξαναπροκύψουν τέτοιες βλάβες στο μέλλον”.

 

Για τις βλάβες στην υδροδότηση 

Για τις βλάβες στην υδροδότηση  σε χωριά της περιοχής, ο κ. Παυλίδης απάντησε πως εκτός του Κρόκου και ορισμένων χωριών, η κατάσταση εξομαλύνθηκε πλήρως. Η πόλη της Κοζάνης υδροδοτείται από γεωτρήσεις στην περιοχή του Βαθυλάκκου , όπου υπήρξε διακοπή, αλλά η ΔΕΗ έδωσε προτεραιότητα και δεν υπήρξε γενικευμένο πρόβλημα. “Ο συνδυασμός διακοπής ρεύματος και διακοπής υδροδότησης υδρογεωτρήσεων και αντλιοστασίων και αυξημένης ζήτησης δημιουργούν πρόβλημα και η εξομάλυνση δεν γίνεται άμεσα, απαιτώντας μεγαλύτερο χρόνο”, τόνισε ο ίδιος.

 

“Ανταποκρίθηκε η ΔΕΥΑΚ”

Πόσο ανταποκρίθηκε το σύστημα της ΔΕΥΑΚ, ύδρευσης και τηλεθέρμανσης , στις ακραίες καιρικές συνθήκες; Ο κ. Παυλίδης απαντάει: “Οι ακραίες συνθήκες, του ολικού παγετού στις οποίες δεν είναι συνηθισμένη η Κοζάνη, με μέγιστη τους -10 και ελάχιστη  τους -18 βαθμούς Κελσίου δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 25 χρόνια. Τουλάχιστον για την τηλεθέρμανση, ανταποκρίθηκε το σύστημα στο μεγαλύτερο μέρος, στο 98%, αλλά υπήρξαν και 150 οικοδομές στην πόλη που αντιμετώπισαν πρόβλημα ελαττωμένης θερμικής ισχύος, στους οποίους ζητάμε συγνώμη. Το σύστημα δοκιμάστηκε και ήταν αποδεδειγμένο ότι αν δεν υπήρχε η τηλεθέρμανση στους κατοίκους, θα περνούσαμε πολύ πιο δύσκολα. Σε άλλες περιοχές που δεν υπάρχει τηλεθέρμανση, υπάρχει πρόβλημα ενεργειακής φτώχειας”, σημείωσε.
Για το θέμα της ύδρευσης, η ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με τον ίδιο, ανταποκρίθηκε παρά τα προβλήματα, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και το προσωπικό της επιχείρησης “δουλεύοντας με αυταπάρνηση σε δύσκολες συνθήκες, στην ύπαιθρο με -10 βαθμούς και -15 βαθμούς, κάτι που δεν είναι εύκολ﨔, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για τα προβλήματα, σημείωσε πως υπάρχουν λόγω μεγάλης κατανάλωσης, για αυτό και η έκκληση για επιδιόρθωση των βλαβών.

info:

Αν διαπιστώσουν πώς υπάρχει κάποια διαρροή και βρίσκεται εκτός του δικού τους χώρου ευθύνης (της ιδιοκτησίας τους), θα πρέπει να το δηλώσουν στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. στο τηλέφωνο  24610 51534 για να αποκαταστήσει τη βλάβη.

 

Β.Σ.