Ο Δήμος Κοζάνης δίνει την ευκαιρία σε τέσσερις νέους δημότες Κοζάνης (δύο αγόρια και δύο κορίτσια) ηλικίας 18-21 ετών, να ταξιδέψουν στην Ευρώπη στο πλαίσιο της δράσης «Βαδίζοντας Αχνάρια του 1821».

Η εν λόγω δράση, αποτελεί πρωτοβουλία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»., η οποία κατόπιν αξιολόγησης θα επιλέξει μεταξύ όλων των προτεινόμενων από τους Δήμους της χώρας, τους 200 νέους και νέες που θα ενταχθούν τελικά στη δράση.

Η Δράση: Διακόσιοι νέοι και νέες, χωρισμένοι σε πέντε ομάδες, θα περιηγηθούν κατά τη διάρκεια του 2021 σε πέντε διαφορετικές διαδρομές στην Ευρώπη, που είναι ταυτισμένες με την Επανάσταση. Κάθε μία από τις πέντε ομάδες θα ακολουθήσει επί 15 ημέρες μια διαδρομή, θα επισκεφθεί πόλεις με μεγάλη σημασία για την Επανάσταση του 1821 και τις μετέπειτα εξελίξεις με βάση ένα πρόγραμμα επισκέψεων που έχει διαμορφωθεί από την Επιτροπή και με την υποστήριξη των κατά τόπους Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι νέες και νέοι, λειτουργώντας ως «πρεσβευτές» της σημερινής Ελλάδας, θα επισκεφθούν ιστορικής σημασίας τόπους (όπου έζησαν και έδρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Ι. Καποδίστριας, Α. Κοραής, Ρ. Φεραίος, Α. και Δ. Υψηλάντης, Λόρδος Βύρωνας, Μ. Κάλλας, Ν. Καζαντζάκης, Δ. Μητρόπουλος κλπ) και τοπόσημα, σύγχρονα μνημεία, πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία, πινακοθήκες.

Θα γίνουν δεκτοί από τις κατά τόπους επίσημες Ελληνικές αρχές, θα συναντήσουν τοπικούς φορείς, θα πάρουν μέρος σε τοπικές εκδηλώσεις, θα γνωρίσουν καλές πρακτικές οικολογίας, διαχείρισης νέων μορφών ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων κλπ. Θα έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τον τόπο μας προς τις κοινωνίες με τις οποίες μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί και να επιστρέψουν πλουσιότεροι σε εμπειρίες.

Όλες οι διαδρομές θα ξεκινήσουν από την Αθήνα. Κάθε ομάδα θα συνοδεύεται από ικανό αριθμό συνοδών, ενώ όλα τα έξοδα μετακίνησης, φιλοξενίας, εισόδου σε μουσεία κλπ καλύπτονται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», η οποία λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας και ασφαλούς μεταφοράς των νέων στις διαδρομές, με την κατάλληλη συνοδεία στελεχών της.

Μετά την ολοκλήρωση των ταξιδιών θα παραχθεί ένα ντοκιμαντέρ – οδοιπορικό, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις των 200 νέων.

Απαιτήσεις: Στη διάρκεια του ταξιδιού τους οι 200 νέοι και νέες θα αναλάβουν ένα απαιτητικό έργο, γι αυτό πρέπει να έχουν πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας και ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και παρουσία, να συμμορφώνονται απόλυτα με τους κανονισμούς και τα ωράρια του προγράμματος, να ακολουθούν τις οδηγίες των συνοδών τους ως προς την υλοποίηση του προγράμματος και των διαφόρων δραστηριοτήτων, και γενικότερα να επιδεικνύουν καλή κοινωνική συμπεριφορά. Για την αποδοχή των πιο πάνω, θα υπογραφεί συμφωνητικό μεταξύ αυτών και της Επιτροπής.

Οι νέοι και νέες που θα ενταχθούν στη δράση θα πρέπει αποδεδειγμένα να πληρούν τις παρακάτω τρεις προϋποθέσεις:
1. Να είναι 18-21 ετών: την 1/1/2021 να έχουν κλείσει τα 18 (γεννημένοι πριν τις 31/12/2002 και στις 31/12/2021 να μην έχουν κλείσει τα 21 (γεννημένοι μετά την 31/12/2000.
2. Να έχουν απολυτήριο λυκείου και ταυτότητα ή διαβατήριο
3. Να διαθέτουν πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδο Γ1/C1.

Στην αίτηση που θα υποβάλλουν θα πρέπει να αναπτύξουν τρία θέματα:
1. Γιατί είναι ενδιαφέρουσα η δράση για εμένα (150 λέξεις)
2. Τι θεωρώ πως μπορώ να προσφέρω στην ομάδα (150 λέξεις)
3. Προσωπικά ενδιαφέροντα (100 λέξεις)

Οι τέσσερις νέοι και νέες δημότες Κοζάνης που θα αναδειχθούν μέσα από κλήρωση που θα διεξαχθεί δημόσια, θα ενταχθούν στον πανελλαδικό κατάλογο των προταθέντων. Έπειτα η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» θα επιλέξει μέσα από τον κατάλογο αυτό τους 200 νέους και νέες που θα λάβουν μέρος στη δράση, κατόπιν συνέντευξης που θα πραγματοποιηθεί από ομάδα στελεχών της (η συνέντευξη μπορεί να γίνει διαδικτυακά). Κατά τη συνέντευξη, η πιστοποιημένη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας θα εκτιμηθεί ως προσόν.

Οι επιλεχθέντες 200 νέοι και νέες θα υπογράψουν συμφωνητικό με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», που θα περιγράφει τους όρους και τις υποχρεώσεις των δύο μερών. Μεταξύ των υποχρεώσεων της Επιτροπής περιλαμβάνεται και η ασφάλιση των συμμετεχόντων νέων, καθώς και των συνοδών τους.

Ο Δήμος Κοζάνης καλεί τις νέες και τους νέους δημότες του Δήμου Κοζάνης που θα ήθελαν να ενταχθούν στη δράση και πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής – υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα https://forms.gle/bv2KvsfHp1KgnLnT7 έως την 23/11/2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.οοπμ.

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την 24/11/2020, ημέρα Τρίτη και ώρα 11.00π.μ ζωντανά μέσα από το κανάλι του Δήμου Κοζάνης στο YouTube. Όσοι αναδειχθούν μέσα από την κλήρωση θα κληθούν να προσκομίσουν άμεσα (εντός 48 ωρών) τα αποδεικτικά έγγραφα των ως άνω προϋποθέσεων.