Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής Υπουργός Υγείας βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης  στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο τα Κοζάνης μαζί με το με γενικό γραμματέα Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευστασθίου και της Συντονίστριας του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος Τζίνα Λεπτοκαρίδου. Μετά από δίωρη περίπου σύσκεψη στην ψυχιατρική κλινική παρουσία του διοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη, του διοικητή του Μαμάτσειου Στέργιου Γκανάτσιου και διευθυντών κλινικών δήλωσε τα εξής:

«Επισκέπτομαι το νοσοκομείο σε μια δύσκολη στιγμή με τα διαθέσιμα δεδομένα να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην περιοχή. Είχα την ευκαιρία με τη διοίκηση και τα στελέχη του νοσοκομείου να αναλύσουμε την κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Υπάρχει σε εξέλιξη ένα επιχειρησιακό σχέδιο.

Γνώμονας των αποφάσεων είναι η προστασία της δημοσίας υγείας. Η διαχείρισή της είναι μια δυναμική κατάσταση γι’ αυτό και οι αποφάσεις δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Έχουμε δυο όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία: τα εμβόλια με προτεραιότητα στους υγειονομικούς, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να το κάνουν για να προστατέψουν τους  ίδιους και τους συμπολίτες μας  και το δεύτερο πιο σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η πανδημίας δεν έχει τελειώσει, έχουμε μερικά βήματα να κάνουμε. Πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα να τηρούμε τους κανόνες, τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα μας δώσουν τη δυνατότητα μαζί με τον εμβολιασμό να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Το τέλος είναι κοντά, όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε ένα χέρι.

Από την πρώτη μέρα της πανδημίας έχουμε σχεδιάσει τα πιο ακραία σενάρια και τα εξετάζουμε. Το Νοσοκομείο της Κοζάνη έχει αναπτύξει κλίνες μέσα στην πανδημία, υπάρχει μια πολύ καλά οργανωμένη παθολογική κλινική που διαχειρίζεται τα περιστατικά κορωνοϊού. Συζητήσαμε πιο είναι το πιο καλό σενάριο. Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει, έχουμε σαφή εικόνα, και θα έχουμε ανακοινώσεις. Καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε. Έχουμε την εμπειρία, την γνώση, να ευχηθούμε να μην οδηγηθούμε σε ακραίο σενάριο.

Το Νοσοκομείο δέχεται πίεση και η περιοχή, το σύστημα υγείας είναι στο κόκκινο, στα όρια του. Στέκεται όρθιο, αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά. Υπάρχουν συμπολίτες μας που προσέρχονται στα νοσοκομεία που δεν έχουν κορωνοϊό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν  συμπολίτη μας πίσω. Το σύστημα υγείας είναι ενιαίο. Όταν χρειάστηκε να επιτάξουμε το κάνουμε. Ο δημόσιος τομές είναι σε συνεργασία με τον ιδιωτικό και τις ένοπλες δυνάμεις. Κάνουμε έκκληση στους ιδιώτες να συνεργασθούν με το ΕΣΥ. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό η πολιτεία έχει τα όλα για να διασφαλίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας. Δεν υπάρχει ιδιώτης και δημόσιο, όλη η χώρα είναι μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια.

Γνώμονας των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Έπονται όλα τα άλλα. Αναγνωρίζουμε ότι η οικονομική κατάσταση και συγκυρία είναι δύσκολη. Ούτε και εμείς θέλουμε να ταλαιπωρούμε τους συμπολίτες μας, αλλά προέχει η διασφάλιση της δημόσια υγείας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Έφτασε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης ο Βασίλης Κοντοζαμάνης- Σύσκεψη στην ψυχιατρική κλινική