Η μείωση των διασυνοριακών μεταφορών αποβλήτων αμιάντου και η κατά προτεραιότητα διάθεσή τους εντός της χώρας ορίζεται από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Δυστυχώς όμως ακόμα ο νομός Κοζάνης δεν έχει έναν χώρο ταφής αμιάντου με αποτέλεσμα να τίθενται πολλά ερωτήματά με πρώτο και καλύτερο το που θάβουμε τον αμίαντο στη Δυτική Μακεδονία.

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Βοΐου αναφέρθηκε από δημοτικό σύμβουλο ότι υπάρχει αμίαντος στο δίκτυο του δήμου. Θυμίζουμε ότι στο δικαστικό μέγαρο Κοζάνης στο χώρο που κάηκε το Σεπτέμβριο του 2016, υπήρχαν επίσης ποσότητες αμιάντου που μεταφέρθηκαν με υπέρογκα ποσά στη Γερμανία.

Η αύξηση του συνολικού κόστους διαχείρισης (λόγω ανάγκης για διασυνοριακή μεταφορά) με 500 ευρώ τον τόνο οφείλει να μας προβληματίσει. Η περιοχή μας είναι βιομηχανική και σύντομα οδηγείται και στην αποβιομηχάνισή της λόγω του κλεισίματος των μονάδων. Υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις που μπορούν με κατάλληλες προδιαγραφές να λειτουργήσουν για την ταφή αμιάντου με ανταποδοτικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Η ΔΙΑΔΥΜΑ διαθέτει προσωρινό χώρο ταφής στην Καρδιά στα όρια του δήμου Εορδαίας. Εκεί όμως εναποτίθενται μόνο ο αμίαντος της ΔΕΗ μετά και τη συμφωνία εξαγοράς 800 στρεμμάτων της ΔΕΗ για το ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων με αντάλλαγμα την ταφή 15.000 τόνων αμιάντου. Ο υπόλοιπος πάει στη Γερμανία…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η ΔΙΑΔΥΜΑ πήρε προσωρινή άδεια για απόθεση αμιάντου, η Περιφέρεια τι κάνει για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων;

ΧΥΤΑ αμιάντου στο Ζιδάνι με ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία

Ο αμίαντος και τα επικίνδυνα απόβλητα σε αναμονή…

Πού θάβουμε σήμερα τον αμίαντο στη Δυτική Μακεδονία;