Δήμαρχοι και φορείς συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο δημαρχείο Εορδαίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απολιγνιτοποίηση το 2028 μετά και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Η συνάντηση έγινε λίγες μέρες πριν από το συλλαλητήριο της Δευτέρας στην Πτολεμαΐδα στις 5 το απόγευμα για να πούμε όλοι μαζί «ΌΧΙ στα σχέδια διάλυσης της ΔΕΗ».

Οικοδεσπότης ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς και παρόντες οι δήμαρχοι Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης. Ο Λευτέρης Αδάμ εκπροσώπησε τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ , ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Ο δήμαρχος Εορδαίας ανέφερε ότι μετά από 60 χρόνια που η περιοχή της δίνει τα σπλάχνα της για την εθνική οικονομία, αντιμετωπίζουμε ένα Αρμαγεδδών πραγμάτων για να πέσει στην περιοχή και να την κάνει κρανίου τόπο.

«Δεν υπάρχει ακόμα μεταλιγνιτική περίοδος. Υπάρχει η δυνατότητα για χρήση του εθνικού καυσίμου και ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση τις ανακοινώσεις της. Η ανακοίνωση για το 2028 δεν αιφνιδίασε μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και του υπουργούς, αφού κανείς δεν ξέρει το πλάνο που θα ακολουθήσει» συνέχισε.

Ο Λευτέρης Αδάμ, εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σημείωσε ότι όπως ακυρώσαμε τη μικρή ΔΕΗ και την αποεπένδυση, έτσι μπορεί να σταματήσουν και τα σχέδια της βίαιης απολιγνιτοποίησης. «Αν κλείσουν οι μονάδες, οι περιοχές θα γίνουν Μαντούδι» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης είπε ότι βρισκόμαστε σε φάση άμυνας. Η μετάβαση προβλέπεται βίαιη και αφορά τόσο τους εργαζόμενους της ΔΕΗ όσο και τους εργολαβικούς. Η παύση θα υπονομεύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας. Ο όποιος ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπόψιν της τη Δυτική Μακεδονία.

«Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς» είπε.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας τόνισε ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια διπλή συγκυρία. Από τη μια το σταμάτημα της λιγνιτικής δραστηριότητας ως το 2028 και από την άλλη ένα νομοσχέδιο για της ΔΕΗ που πλήττει εργασιακά δικαιώματα και μειώνει τα εισοδήματα της περιοχής. Η περιοχή χρειάζεται μια ισχυρή ΔΕΗ, έχουμε εκκρεμότητες, αποκαταστάσεις, αναπλάσεις, μετεγκαταστάσεις και για να γίνουν αυτά πρέπει η ΔΕΗ να είναι ενεργή, συνέχισε.

Ο Τάσος Τσιλφίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έκανε έκκληση και στους μόνιμους εργαζόμενους, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Ο Νίκος Σαρρής, πρόεδρος του Επιμελητηρίου μίλησε για ξαφνικό θάνατο της επιχειρηματικότητας, γιατί δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την επόμενη μέρα και αφήνει πίσω του πληγές. Το 45% του ΑΕΠ της περιοχής ανήκει στη ΔΕΗ και αυτό δείχνει και το μέγεθος της καταστροφής.
Ο κ. Παντελής Καραλευθέρης μίλησε για ένα deal για να εξαπλωθεί παντού το φυσικό αέριο . «Η χώρα θα εξαρτάται από ένα ξένο καύσιμο με τις επιπτώσεις του μεθανίου να μην έχουν ακόμα μετρηθεί. Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Όλα τα κόμματα κινούνται στην ίδια στρατηγική πλην του ΚΚΕ .Με τους φόρους που επιβλήθηκαν ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός .Σημείωσε μάλιστα ότι τον Οκτώβριο η λιγνιτική παραγωγή ήταν τέταρτη.
Διαβάστηκε επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη. Το συλλαλητήριο της Δευτέρας γίνεται με πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ, των ενεργειακών δήμων της περιφέρειας και των φορέων .

Ι.Π.