Τις περισσότερες φορές που ταξιδεύετε παίρνετε οπωσδήποτε μαζί σας μια αποσκευή καμπίνας. Αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στα αεροπορικά ταξίδια, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα στο αεροδρόμιο, τα οποία θα κοστίσουν σε χρόνο και χρήμα. Δείτε ποια πράγματα πρέπει να κάνετε προτού φτάσετε στην πύλη αναχώρησης.

1. Μην έχετε υγρά πάνω από 100 ml

Υπάρχουν κανόνες από τις αεροπορικές εταιρείες για τις βαλίτσες καμπίνες τόσο ως προς το βάρος όσο και ως προς το περιεχόμενό τους. Το ίδιο ισχύει και για άλλο τύπο αποσκευών όπως back packs και σακ βουαγιάζ. Αν θέλετε να έχετε μαζί σας σαμπουάν, κρέμες και άλλα υγρά, προτιμήστε τις travel size συσκευασίες τους ή να τα τοποθετήσετε σε ειδικά μπουκαλάκια κάτω των 100 ml. Στον έλεγχο που θα σας γίνει, θα αφαιρεθούν και θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο όλες οι ακατάλληλες συσκευασίες με υγρά. Επίσης, δεν πρέπει να το παρακάνετε με τις μικρές συσκευασίες, καθώς θα σας δοθεί ένα μικρό διάφανο σακουλάκι που κλείνει με φερμουάρ και πρέπει όλες να χωράνε μέσα σε αυτό. Επίσης, δεν μπορείτε να πάτε στην πύλη αναχώρησης κρατώντας καφέ, καθώς ούτε αυτός επιτρέπεται λόγω μεγέθους.

2. Μην έχετε αιχμηρά αντικείμενα

Κάθε χώρα και κάθε αεροπορική εταιρεία έχει δικούς της κανόνες ως προς τα αντικείμενα που επιτρέπονται σε μια χειραποσκευή. Έτσι, μαχαίρια, λεπίδες και άλλα αντικείμενα που θα βρείτε στην ιστοσελίδα των εταιρειών ή του αεροδρομίου.

3. Μην τοποθετείτε τα υγρά κάτω – κάτω

Όταν θα περνάτε από έλεγχο θα υπάρχει ουρά πίσω σας και ίσως να πρέπει να βιαστείτε για να προλάβετε την πτήση σας. Για να περάσετε γρήγορα από τον έλεγχο, πρέπει να έχετε τη σακούλα με τα υγρά πάνω πάνω για να την βρείτε εύκολα. Αν δεν έχετε εσείς σακούλα, θα σας δώσουν στο αεροδρόμιο. Το ίδιο κάντε και για ηλεκτρονικές συσκευές όπως το λάπτοπ σας.

4. Μην γεμίσετε ασφυκτικά τη βαλίτσα

Πολλές εταιρείες θέτουν όριο στο βάρος, εκτός των διαστάσεων της χειραποσκευής. Δείτε τους όρους αποσκευών που έχει η εταιρεία σας και φροντίστε να μην ξεπερνάει το επιτρεπτό βάρος. Θα χρεωθείτε επιπλέον χρήματα και ίσως καθυστερήσετε με κίνδυνο να μην προλάβετε το αεροπλάνο. Ζυγίστε τη βαλίτσα σας πριν φτάσετε στο αεροδρόμιο.

5. Μπορεί να χρειαστείτε να παραδώσετε την αποσκευή

Ακόμη κι αν η χειραποσκευή σας είναι στις κατάλληλες διαστάσεις, ίσως χρειαστεί να την κάνετε check-in. Αυτό θα συμβεί επειδή πολλές πτήσεις που είναι γεμάτες από επιβάτες, δεν έχουν χώρο για όλες τις χειραποσκευές. Έτσι, ζητούν από κάποιους να την παραδώσουν για να μπει στο χώρο αποσκευών και όχι πάνω στην καμπίνα μαζί σας, χωρίς έξτρα χρέωση. Επειδή λοιπόν μπορεί να προκύψουν πολλά, φροντίστε να έχετε μια ταυτότητα στη βαλίτσα σας με τα προσωπικά σας στοιχεία, ώστε να σας βρουν εύκολα σε περίπτωση που χαθεί. Επίσης, καλό θα ήταν να έχετε κλείσει το φερμουάρ με λουκέτο και να έχετε στην τσάντα σας πολύτιμα έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.