ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ – ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

– Μέχρι τις 28 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας

 

Μεγάλη είναι η αγωνία των υποψηφίων εισακτέων στα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας, μια ανάσα από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όπως έγινε γνωστό, οι Βάσεις 2017 θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών από το Υπουργείο Παιδείας. Για την ώρα, οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 25η Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή ή η 28η Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα.

Ο χρόνος, πάντως, μετράει πλέον αντίστροφα για χιλιάδες υποψήφιους σπουδαστές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, χιλιάδες νέα παιδιά αγωνιούν για τις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, τα στατιστικά στοιχεία και το πως έγραψαν οι μαθητές, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο Ηλίας Μιχαηλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται πτώση των βάσεων στα πολυτεχνικά τμήματα της επαρχίας και στις θετικές επιστήμες καθώς και στα οικονομικά.

Πτώση των βάσεων σε Πολυτεχνικές – Οικονομικές σχολές

Ειδικότερα, ο ίδιος επεσήμανε πως οι εκτιμήσεις για το που θα καταλήξουν οι βάσεις είναι με βάση τα στατιστικά και τις επιδόσεις των μαθητών. Σύμφωνα με αυτές, όπως τόνισε, οι βάσεις εισαγωγής στις Ανθρωπιστικές Σπουδές θα παραμείνουν πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα, εκτός από τις περιζήτητες σχολές της Ψυχολογίας, αλλά και της Νομικής, όπου αναμένεται ίσως μια μικρή άνοδος.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, στις Πολυτεχνικές Σχολές και τις Θετικές Επιστήμες, αναμένεται πτώση στα περιφερειακά τμήματα, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιδόσεων των μαθητών στα μαθηματικά. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη δεν αναμένεται να επηρεαστούν  τόσο. Οι εκτιμήσεις των ειδικών, μάλιστα, κάνουν λόγω για εντυπωσιακή πτώση των βάσεων σε ορισμένες πολυτεχνικές σχολές!

Σε ό,τι αφορά τις Ιατρικές Σχολές οι ίδιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βάσεις που θα κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα, ενώ στο συναφές τμήμα του Χημικού αναμένεται αύξηση, μιας και διαγωνίζονται οι υποψήφιοι των ιατρικών σχολών του 2ου επιπέδου.

Ακόμη, στα Παιδαγωγικά αναμένεται αύξηση των βάσεων, κυρίως γιατί φαίνεται πως τις εν λόγω σχολές έχουν δηλώσεις αρκετοί υποψήφιοι, περισσότεροι από ό,τι συνήθως. Μάλιστα, πέρυσι ειδικά κάποιες παιδαγωγικές βάσεις ήταν χαμηλές. Επίσης, μεγάλη πτώση αναμένεται να έχουν και οι Οικονομικές Σχολές, πάλι λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων  στα μαθηματικά.

Σπουδές στην Κοζάνη λόγω…χρημάτων!

Η αγωνία και το άγχος των μαθητών αλλά και των γονιών τους βρίσκονται στο κατακόρυφο, σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης, κυρίως για την πόλη εισαγωγής τους, μιας και οι περισσότεροι μαθητές υπολογίζουν περίπου σε ποιες σχολές θα κατορθώσουν να εισαχθούν. Ερωτηθείς για το ποιες σχολές επιλέγουν οι περισσότεροι εισακτέοι στην πλειοψηφία τους , ο ίδιος απάντησε πως σημειώνεται μια στροφή των νέων στις κλασικές επιλογές (Πολυτεχνικές, Ιατρικές, Θετικές Επιστήμες), ενώ υψηλά σε ζήτηση παραμένουν η Νομική, η Ψυχολογία, αλλά και η Αγγλική Φιλολογία, από τα Ξενόγλωσσα τμήματα. Στα εν λόγω τμήματα , μάλιστα, οι βάσεις κάνουν “ασανσέρ” κάθε χρόνο, ανάλογα δηλαδή με το πόσοι τα επιλέγουν την κάθε χρονιά.

Εμπιστοσύνη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο ΤΕΙ

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Τμήματα της περιοχής μας, λέγοντας πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αλλά και το ΤΕΙ, καθιερώνονται στη συνείδηση του κόσμου ως καλές σχολές. Φυσικά, ένα κριτήριο επιλογής σχολής σπουδών για τους υποψηφίους, κατέληξε, είναι και το οικονομικό, μιας και αρκετοί υποψήφιοι επιλέγουν σχολές κοντά στον τόπο καταγωγής τους για να μειώσουν τα έξοδα φοίτησης.

 

Η εκτίμηση για τις Βάσεις 2017

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως τις δημοσιότητας, και όπως δημοσιεύει το newsit.gr, οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις Βάσεις 2017, για μερικές από τις «δυνατές» σχολές, έχουν ως εξής:

Νομική Αθήνας 18.250

Νομική Θεσσαλονίκης 17.965

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας 18.500

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης 17.950

Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας 16.800

Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης 15.650

Ιατρική Αθήνας 19.150

Ιατρική Θεσσαλονίκης 19.050

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας 15.300

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης 14.300

Τα στοιχεία για τις βαθμολογίες για τα Αποτελέσματα Πανελληνίων 2017

Μεγάλος πρωταγωνιστής των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων ήταν τα μεγάλα ποσοστά που σημειώθηκαν κάτω της βάσης στα περισσότερα μαθήματα, κάτι που προβληματίζει, καθώς κατά γενική ομολογία, τα θέματα σε γενικές γραμμές ήταν διαβαθμισμένα.

Στα περισσότερα μαθήματα, η μεγαλύτερη συχνότητα βαθμολογίας βρίσκεται μεταξύ 0 και 10, ενώ στην Ιστορία γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά προσανατολισμού (σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι αποκαρδιωτικά:

Το 90,3% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία και το 83,45% στα Μαθηματικά. Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς, αξίζει να δώσει κανείς προσοχή στο ότι, από τους συνολικά 4.393 που εξετάστηκαν στην Ιστορία πανελλαδικά, μόλις οι 438 πέρασαν τη βάση στην Ιστορία. Αντίστοιχα, από τους 20.425 που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά σε όλη την επικράτεια, μόλις 158 πήραν βαθμολογία άνω του 10.

Τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής είχαν επίσης υψηλό ποσοστό κάτω της βάσης, της τάξης του 68,8%, ενώ τα Μαθηματικά προσανατολισμού (θετικών σπουδών), 56,26%.

Μεγάλο ποσοστό βαθμολογίας από 0 έως 10 είχαν οι υποψήφιοι και στην Ιστορία προσανατολισμού (44,14%) και τη Βιολογία γενικής Παιδείας: (51,26%).

Αναλυτικά, τα ποσοστά κάτω της βάσης ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού

Γενικής Παιδείας

     —> Νεοελληνική Γλώσσα: 13,58%

     —> Ιστορία: 90,3%

     —> Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: 68,8%

     —> Βιολογία: 51,26%

Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

     —> Αρχαία Ελληνικά: 40,89%

     —> Λατινικά: 32,13%

     —> Ιστορία: 44,14%

Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

     —> Βιολογία: 31,66%

     —> Μαθηματικά προσανατολισμού: 56,26%

     —> Φυσική: 27,91%

     —> Χημεία: 24,78%

Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής

     —> Μαθηματικά: 83,45%

     —> Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμμ. Περιβάλλον: 36,41%

     —> ΑΟΘ: 36,09%

 

 

Β.Σ.