Στις 26 Αυγούστου ορκίζεται η δημοτική αρχή Κοζάνης στην ιστορική έδρα του δήμου , την Αιανή στις 19:30 .Στις 8 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το νέο δημοτικό συμβούλιο με την διεξαγωγή των δημαιρεσιών , του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής επιτροπής και της ποιότητας ζωής. Αυτό φυσικά που απασχολεί είναι και ο ορισμός των αντιδημάρχων μετά και τις ανοιχτές δηλώσεις του Λάζαρου Μαλούτα για συνεργασία τόσο με την παράταξη του Κυριάκου Μιχαηλίδη «Μετάβαση για το δήμο Κοζάνης» όσο και με αυτή του Βαγγέλη Σημανδράκου «Κοζάνη Μπροστά».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Πρωινού Λόγου δεν αναμένεται σύμπραξη των τριών δημοτικών παρατάξεων στο δήμο Κοζάνης κατά τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο σαφέστατα αναφέρει ότι η οποιαδήποτε σύμπραξη δεν ανακαλείται, κατατίθεται πρακτικό, οι συμπράττουσες παρατάξεις αποτελούν ενιαία παράταξη και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Θα υπάρχουν όμως συνεργασίες των τριών με τις τρεις παρατάξεις να συνεχίζουν να υφίστανται.

Ο νέος δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου επίσης δεν σκέφτεται την έννοια της σύμπραξης, η οποία πρακτικά σημαίνει και διάλυση της παράταξης που θα συνεργαστεί με αυτή του δημάρχου . Δεν έχει ευδοκιμήσει καν η έννοια της συνεργασίας με την κατανομή των εδρών 9-9-7-2 να επιζητά εναγωνίως μια λύση.

Εντελώς διαφορετικά θα κινηθεί ο Παναγιώτης Πλακεντάς, νέος δήμαρχος Εορδαίας, ο οποίος και σύντομα θα προβεί σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γιάννη Καραβασίλη ανακοινώνοντας τη σύμπραξη με την δημοτική του παράταξη με το πρακτικό να είναι υπό διαμόρφωση. Αν αυτό υποβληθεί σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νόμου, ισχυροποιείται αριθμητικά η παράταξη του δημάρχου σε 17 από 13 συμβούλους.

Στο δήμο Βοΐου με τις 27 έδρες να μοιράζονται σε 8-7-7-3-2 δεν υπάρχει ακόμα κοινός τόπος συνεργασιών , πόσω μάλλον συμπράξεων. Μπορεί το πολυνομοσχέδιο να έδωσε αριθμητική υπεροχή στην παράταξη του δημάρχου στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής, αλλά από κει και πέρα τίθεται θέμα σωστής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου για να λαμβάνονται και οι ανάλογες αποφάσεις.

Ακολουθεί το πολυνομοσχέδιο:

«Δύο ή περισσότερες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών των παρατάξεων που θα συμπράξουν και κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αμελλητί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις αποτελούν ενιαία παράταξη που εισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση αναπλήρωσης δημοτικού συμβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει κατά τη διαδικασία του άρθρου 55 του ν. 3852/2010, ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο οποίος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης.».

Ιωάννα Παπαδημητρίου