ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Με κύριο θέμα συζήτησης τις προτάσεις της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας  ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 30/11 και 1-2/12  2017 στα Ιωάννινα, συνεδρίασαν οι δήμαρχοι της περιφέρειας. Τα προβλήματα των δήμων όμως τα περιορισμένα οικονομικά, οι λειτουργικές δαπάνες, τα κοινωνικά θέματα, αλλά και επί μέρους, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, και ζητήματα καθημερινότητας όπως λαϊκές αγορές, αδέσποτα και παιδικές χαρές θα τεθούν από πλευράς ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στο επερχόμενο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.

“Οι θέσεις μας είναι ταυτόσημες με την ΚΕΔΕ σε πολλά και καίρια ζητήματα. Τα πολυσυζητημένα και επαναλαμβανόμενα ζητήματα ισχυροποιήθηκαν με επιχειρήματα και θα πάμε σε τακτικό συνέδριο για να διεκδικήσουμε καταρχήν αυτοτέλεια στα οικονομικά των δήμων. Επίσης, διεκδικούμε να υπάρχουν πόροι για κάθε αρμοδιότητα. Να δοθεί μέριμνα και προσοχή στις λειτουργίες των δήμων και στις κοινωνικές δομές γιατί είναι κοντά στον πολίτη και σήμερα υπάρχουν αυξημένα κοινωνικά προβλήματα προκειμένου να στηρίξουμε τον κόσμο. Επίσης, πολλά προβλήματα, όπως με τις λαϊκές αγορές, θέματα διαχείρισης αδέσποτων, με τις παιδικές χαρές και το θέμα των οικονομικών. Τα ζητήματα συζητήθηκαν στο παρελθόν και θα τεθούν εκ νέου στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει 30/11 και 1-2/12  2017 στα Ιωάννινα”, τόνισε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Παρασκευή Βρυζίδου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Καλλικράτη, αυτό μάλλον απομακρύνεται, ενώ το θέμα της τροποποίησης της νομοθεσίας , θα τεθεί το θέμα αλλαγής εκλογικού νόμου, με την αυτοδιοίκηση να ζητάει να παραμείνει ως έχει, γιατί θα οδηγήσει τους δήμους σε δυσλειτουργία, εκτιμάει η κ. Βρυζίδου. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν δίνει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τις αλλαγές που θα φέρει , με την ίδια να εκτιμάει πως ίσως τελικά αλλαγές στο χωροταξικό του Καλλικράτη δεν υπάρξουν.  Ειδικά, όμως, για το οικονομικό, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, οι δήμοι έφτασαν πλέον στο απροχώρητο , μιας και τα αρμόδια κονδύλια είναι πολύ περιορισμένα.
Τέλος, η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας συζήτησε το θέμα της διενέργειας ηλεκτρονικών διαγωνισμών από πλευράς των δήμων, μιας και υπάρχει άγνοια από πλευράς υπαλλήλων και προκύπτει δυσλειτουργία. Η λύση που θα δοθεί θα είναι ίσως η διενέργεια σεμιναρίου για τους υπαλλήλους.

Β.Σ.