ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ – ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

– Ο Γραμματέας του Σπάρτακου για το υπεράνθρωπο έργο των εργαζομένων στη ΔΕΗ και τα προβλήματα με τις μονάδες – τηλεθέρμανση

Για την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη λιγνιτική παραγωγή  και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης για να μπορέσει να φτάνει ο ηλεκτρισμός σε όλη τη χώρα, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Σάκης Μάστορας, γραμματέας του “Σπάρτακου “. Σύμφωνα με τον ίδιο η ζήτηση έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα. Μάλιστα “πάγωσαν” οι εξαγωγές ρεύματος στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να κρατήσουν σε λειτουργία τη μονάδα 3 του ΑΗΣ Καρδιάς, ώστε να τροφοδοτείται η Πτολεμαΐδα που “παγώνει” με θερμική ενέργεια.

“Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Να μην κρύβουμε λόγια. Έκτη μέρα με ολικό παγετό στην περιοχή και η περιοχή μας έχει επιφορτιστεί με το ύψιστο καθήκον να παρέχει ενέργεια σε όλη την Ελλάδα. Αυτό το καθήκον αποδεικνύει ότι ο λιγνίτης είναι ο μόνος που μπορεί να κρατήσει το σύστημα. Πατώντας το κουμπάκι έχουμε ρεύμα, και δεν θα είχαμε μια τέτοια πολυτέλεια αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι που με τέτοιες συνθήκες κάνουν τη δουλειά τους, το καθήκον τους. Δεν κάνουν κάτι επιπλέον, κάνουν τη δουλειά τους, με μεγάλη ευθύνη και με δύσκολες συνθήκες”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάστορας.

Να σημειωθεί πως το βράδυ είχε -21.5 βαθμούς Κελσίου στο ορυχείο Φλώρινας  και -10 βαθμούς στην Πτολεμαΐδα. “Οι εργαζόμενοι θα κάνουν το καθήκον τους και δεν θα αφήσουν τη χώρα χωρίς ρεύμα, με ό,τι και αν χρειαστεί. Στην Πτολεμαΐδα που υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση, ο σταθμός 4 βγήκε εκτός με σοβαρή βλάβη και ο 3

κρατιέται με νύχια και με δόντια ώστε να συνεχίσει να τροφοδοτεί την πόλη με τα λίγα MW και με τη βοήθεια του λέβητα να δώσουν έστω και αυτή τη θέρμανση που δεν επαρκεί για τους πολίτες. Δυστυχώς από πλευράς επιχείρησης και εργαζομένων δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Αυτό σημαίνει καλύτερο προγραμματισμό από την επιχείρηση  σε συνεργασία με το δήμο για να δει τι μπορεί να συμβεί, αν ξανά συμβεί. Μέχρι να γίνει η Πτολεμαΐδα 5 να βρεθούν λύσεις, μετά από συνεργασία. Πολύ καλά έκανε ο δήμαρχος να κηρυχτεί η πόλη σε έκτακτη ανάγκη και η ΔΕΗ να κάνει τα δέοντα” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι εργαζόμενοι δεν θέλουν “μπράβο”: “Οι εργαζόμενοι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να δουλέψει η μονάδα και να στέλνει θερμική ισχύ στους πολίτες. Δεν επιζητούμε κανένα μπράβο, θέλουμε την αναγνώριση ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας”, σημείωσε.

 

Τεράστια ζήτηση – Στα όρια το ενεργειακό σύστημα της χώρας

Εντωμεταξύ από το διαχειριστή του συστήματος έγιναν ενέργειες γιατί το βράδυ προς Τετάρτη  έφτασε στα 9200 MW. Τέτοια ζήτηση ενέργειας η χώρα είχε να δει να χρόνια. Πρόκειται για ιστορικά υψηλά , για το λόγο αυτό όπως επιβεβαίωσε ο κ. Μάστορας τα MW εξαγωγής δεν θα δοθούν, όπως και θα συρρικνωθούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, σημειώνοντας ότι ” Οι λινιτικές μονάδες κρατάνε το σύστημα υψηλά”.

Ο λιγνίτης είναι στρατηγικό καύσιμο και πρέπει να συμμετέχει στο ενεργειακό μείγμα, τόνισε ο κ. Μάστορας, λέγοντας πως “τα αθηναϊκά κανάλια αναφέρουν πως η δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου έχουν επαρκείς ποσότητες, αλλά οι ποσότητες αυτές δεν επαρκούν. Όπως στη γειτονική Θεσσαλονίκη.  Από τη μικρή Πτολεμαΐδα θα κάνουμε το καθήκον μας, στέλνοντας ρεύμα σε όλη την Ελλάδα.  Ας πάψουν οι Κασσάνδρες που εξυπηρετούν συμφέρονται και είναι στο Pay roll”, κατέληξε, ζητώντας έναν ενεργειακό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει ως κύριο καύσιμο τον λιγνίτη,.

 

Β.Σ.