29.000 ευρώ οι δαπάνες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις, εκ των οποίων την μερίδα του λέοντος παίρνει το συντονιστικό όργανο συλλόγων της Εορδαίας και οι Κασμιρτζήδες για το θεατρικό τους δρώμενο. Βέβαια το ποσό του συντονιστικού της Εορδαίας κατανέμεται σε 13 συλλόγους για τις εκδηλώσεις της τσικνοπέμπτης και σε 40 ακόμη συλλόγους για τα κούλουμα με 2.000 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.

Επειδή όμως η ενίσχυση αυτή δίνεται για τη διατήρηση του λαϊκού μας πολιτισμού, όπως αναφέρεται και στο πρακτικό της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου και οι φανοί της Κοζάνης είναι το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός με 12 μέρες διάρκεια τα ποσά που δίνονται δεν ανταποκρίνονται στην ιεράρχηση αυτή. Δεν μπορεί ο σύλλογος του Σπάρτου και του Κήπου να παίρνει 300 ευρώ και τα διπλάσια ένας φανός, ο οποίος αποτελεί το όχημα για την αναβίωση του εθίμου.

Επίσης στην Κοζάνη όπως κάθε χρόνο παρουσιάζονται τρεις θεατρικές παραστάσεις την αποκριά με το Γιώργο Παφίλη να είναι αυτός που έχει εισαγάγει ως θεσμό πια την παρακολούθηση θεάτρου την εν λόγω περίοδο. Τα έργα του είναι διδακτικά, επίκαιρα, ιστορικά, κωμικά κάτι παραπάνω από μια σπουδή στη λαογραφία και στο λαϊκό πολιτισμό. Από την άλλη τα έργα των Κασμιρτζήδων είναι διασκεδαστικά για αυτό και έχουν τόσο ευρύ κοινό.

« Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αντιλαμβανόμενη την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού ως αναπτυξιακού εργαλείου για την περιοχή και στην προσπάθεια να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας θα συμμετάσχει στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της Αποκριάς 2017, ενισχύοντας τη διοργάνωση και την προβολή αποκριάτικων δρωμένων και εκδηλώσεων (φανοί, παρέλαση, καθαρή Δευτέρα)» αναφέρει το πρακτικό της συνεδρίασης. Άραγε αντιλαμβάνεται κανείς που ανθεί ο λαϊκός πολιτισμός;

Δείτε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

265-ΑΠΟΦΑΣΗ

Ι.Π.