ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΚΑΝΑΤΣΙΟΣ: ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

– Επί τάπητος το σοβαρό θέμα υποστελέχωσης

Συνεδρίασε για πρώτη φορά προχθές στην Κοζάνη, η Σύγκλητος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, με τη νέα διοίκηση, υπό την πρυτανεία του Στέργιου Γκανάτσιου. Στην πρώτη αυτή συνέλευση της διοίκησης του ιδρύματος συζητήθηκαν σημαντικά θέματα για το ίδρυμα, ενώ μάλιστα ανακοινώθηκαν οι νέοι αντιπρυτάνεις και καθορίστηκαν οι αρμοδιότητές τους.

Η κατανομή αρμοδιοτήτων στους αντιπρυτάνεις

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα  ο  Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος, το βασικό θέμα της πρώτης Συγκλήτου ήταν η κατανομή αρμοδιοτήτων στους εκλεγέντες αντιπρυτάνεις και η σειρά αναπλήρωσης του Πρύτανη, από τους αντιπρυτάνεις. Οι πρυτάνεις που επιλεγήκαν έχουν ως εξής: Στον κ. Στέργιο Μαρόπουλο δόθηκε η αρμοδιότητα του Ειδικού Λογαριασμού και τα Ινστιτούτα Δια Βίου Μάθησης, στον κ. Σαριγιαννίδη δόθηκε η αρμοδιότητα του Οικονομικού Σχεδιασμού, στην κ. Χαριτίδου δόθηκε το θέμα της διοίκησης και των διοικητικών υπαλλήλων και στον κ. Παπαδόπουλο τα ακαδημαϊκά θέματα. Επίσης, η σειρά αναπλήρωσης είναι με πρώτο τον κ. Μαρόπουλο και ακολουθούν η κ. Χαριτούδη, Σαριγιαννίδης και ο κ. Παπαδόπουλος, που δραστηριοποιείται κυρίως στη Φλώρινα.

Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης καθηγητών

Η εν λόγω ομάδα θα “τρέξει” τον νέο σχεδιασμό του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας , με τους πρωταρχικούς στόχους της νέας διοίκησης να εκτείνονται στην επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ίδρυμα:  “Τα θέματα καθημερινότητας που αφορούν συντηρήσεις χώρων, μαθήματα , αλλά και θέματα έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού και άλλα, ατελείωτα προβλήματα”. Επίσης, το ζήτημα της στελέχωσης του ιδρύματος απασχολεί ιδιαίτερα τη νέα διοίκηση. Μάλιστα ζητούμενο είναι να προχωρήσουν και οι 16 μόνιμες θέσεις, ενώ μέχρι την ώρα έχουν προχωρήσει μόνο οι τέσσερις  και οι υπόλοιπες εκκρεμούν. Επίσης, υπάρχει πρόθεση του υπουργείου για άλλες 15 θέσεις, που πρέπει να κατανεμηθούν στα ανάλογα τμήματα. “Αν με το καλό ευοδωθεί η δεύτερη αυτή πρόθεση του υπουργείου , τότε το ίδρυμα θα αποκτήσει ακόμη 31 καθηγητές, που θα δώσουν μια μικρή ανάσα, μιας και η υποστελέχωση έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα το υπουργείο έδωσε μόλις έναν έκτακτο στο ΤΕΙ, αφήνοντας το ουσιαστικά εκκρεμές. Ως αποτέλεσμα, το ίδρυμα θα κατευθυνθεί πάλι στα αποθεματικά για να κάνει προσλήψεις.
Επίσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος το θέμα συνεργασίας – συνένωσης με το Πανεπιστήμιο. “Τα προβλήματα είναι πολλά. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να δούμε πως θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα”, σχολίασε.

Βρέθηκαν 14 σπουδαστές στο ΤΕΙ πληγέντες από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική

Εντωμεταξύ, μια από τις πρώτες αποφάσεις όπου έλαβε η νέα διοίκηση είναι η δωρεά σίτιση και στέγαση των σπουδαστών, οι οικογένειες των οποίων επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία στη Δυτική Αττική. Όπως σχολίασε ο κ. Γκανάτσιος, παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα της πρώτης συνέλευσης, έλαβαν την εν λόγω απόφαση, με στόχο να ανακουφίσουν τις οικογένειες των πληγέντων: “Τα ιδρύματα δεν πρέπει να παρέχουν μόνο επιστημονική μόρφωση, αλλά να διαμορφώνουν χαρακτήρες και ταυτόχρονα να δείχνουν το κοινωνικό τους πρόσωπο”, σχολίασε σχετικά ο Πρύτανης. Μέχρι στιγμής βρέθηκαν 14 σπουδαστές από τα αρχεία, αλλά έγιναν και ανακοινώσεις, προκειμένου να βρεθούν κι άλλοι που χρίζουν βοήθειας. Το μόνο δικαιολογητικό που θα ζητηθεί είναι ένα δικαιολογητικό από τον εκεί δήμο ότι υπέστησαν καταστροφή οι περιουσίες των οικογενειών τους.

Β.Σ.