ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

  • Ποιες παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις ξεχωρίζουν

Το ανανεωμένο πρόγραμμα των Λασσανείων που διοργανώνονται εφέτος για 35η χρονιά στην Κοζάνη, παρουσίασαν από κοινού το μεσημέρι της Τετάρτης στο δημαρχείο Κοζάνης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Θέμης Λιάκος και η διευθύντρια του ΟΑΠΝ Γιάννα Βόμβα. Όπως τονίστηκε, στόχος του φετινού προγράμματος είναι να αναδειχθεί η τοπική δημιουργία, ενώ από το πρόγραμμα δεν λείπουν και εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας. Φέτος για πρώτη φορά τα Λασσάνεια συνδιοργανώνονται από τον ΟΑΠΝ, τη Βιβλιοθήκη και το ΔΗΠΕΘΕ, υπό την εποπτεία της αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο στόχος των Λασσανείων εφέτος είναι τριπλός: Να δοθεί έμφαση στην τοπική δημιουργία, να αναγνωριστούν διεθνείς οργανώσεις όπως το σεμινάριο μουσικής και το jazz festival, και τέλος να αγκαλιάσουν οι εκδηλώσεις όλο το δήμο. Προτεραιότητα δίνεται στον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, και των ανθρώπων της που προάγουν τον πολιτισμό. Οι εκδηλώσεις αναβαθμίζονται, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ Γιάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία των τριών φορέων, σημειώνοντας πως φέτος υπάρχουν εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους, καθώς ξεχωρίζουν παιδικές εκδηλώσεις, θέατρο σκιών, τοπικά μουσικά σχήματα, διεθνές σεμινάριο και jazz φεστιβάλ, γαστρονομία, μουσικές εκδηλώσεις και στα χωριά, προβολές ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις (camp ποδοσφαίρου, 3Χ3 στο ΔΑΚ, αγώνας δρόμου και ποδηλάτων διήμερο κατασκηνωτικό στη Μεταμόρφωση).

Στην συνεργασία των φορέων και τη βαρύτητα που δίνει το ΔΗΠΕΘΕ στο καλοκαιρινό σχολείο μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Θέμης Λιάκος.

Το πρόγραμμα ανακοίνωσε η διευθύντρια του ΟΑΠΝ Γιάννα Βόμβα , λέγοντας πως πρόκειται για ένα πλούσιο πρόγραμμα που για πρώτη φορά θα γίνει σε συνεργασία με φορείς και θα καλύψει το θεατρόφιλο, μουσικόφιλο και κινηματογραφόφιλο κοινό.

Από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν: Στο θέατρο, η παράσταση “Ιφιγένεια Εν Αυλίδι” με τον Αιμίλιο Χειλάκη, η παράσταση Φιλιώ Χαϊδεμένου με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Η νέα, σπαρταριστή κωμωδία του πιο δημοφιλούς σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα Florian Zeller
«Το Ψέμα» (με τους Θοδωρή Αθερίδη, η Σμαράγδα Καρύδη,  Μυρτώ Αλικάκη και  Κωνσταντίνο Κάππα), καθώς και την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Μαζώχτρα που θα περιοδεύσει σε πόλη και χωριά. Επίσης, θα υπάρξει συνεργασία με το Θεατροδρόμιο με την παράσταση «Ο Ναστρεντίν Χότζας και η χύτρα». Στη μουσική,  ξεχωρίζει ο “Σταυρός του Νότου” με τον Μικρούτσικο στο θέατρο Ποντοκώμης αλλά και τους Άγαμους Θύται στη Ν. Χαραυγή με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη.  Για τα παιδιά, θα υπάρχει θέατρο σκιών, εκδηλώσεις μουσικές στην αυλή του Ωδείου, αλλά και συναυλίες όπως και κινηματογραφικές προβολές (1 και 2 Ιουλίου και 28-29 Αυγούστου). ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο jazz festibal και στο σεμινάριο μουσικής , για το οποίο θα έρθουν στην πόλη μουσικοί από όλη τη χώρα αλλά και διεθνώς. Από τις μουσικές βραδιές ξεχωρίζουν, επίσης, οι εμφανίσεις τοπικών σχημάτων στην πλατεία Κοζάνης (bahallows, mammals, Βαβλιάρας-Μιχαήλ κ.α.). Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στον Ευξείνιο Κύκλο που θα γίνει στις 23 Αυγούστου.

Η επίσημη πρεμιέρα των Λασσανείων 2017 θα δοθεί με μουσική συναυλία της
Πανδώρας, στις 25 Ιουλίου, ενώ οι εκδηλώσεις των Λασσανείων θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.

 

Ο προϋπολογισμός και οι παραστάσεις που δεν θα έρθουν…

Ο προϋπολογισμός των Λασσανείων είναι στις 40.000 ευρώ, ενώ εξ αυτών περί τις 15.000 ευρώ θα κοστίσει μόνο το σεμινάριο μουσικής,  για το οποίο ο δήμαρχος απάντησε πως θα έχει και έσοδα. Επίσης, τόνισε πως ήταν πολιτική απόφαση του δήμου να γίνει, μιας και θα έχει διεθνή εμβέλεια. Μεγάλος λόγος έγινε επίσης και για την απουσία μεγάλων παραστάσεων από την πόλη,  με την Γιάννα Βόμβα να απαντάει πως αυτό δεν κατέστη δυνατό για “τεχνικό θέμα”, λόγω δηλαδή των προγραμματισμένων εργασιών στο υπαίθριο θέατρο. Οι εργασίες στο θέατρο προγραμματίστηκαν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, τελικά,  για μετά τον δεκαπενταύγουστο, ωστόσο τα θέατρα των αθηνών κάνουν νωρίς των προγραμματισμό τους και ήθελαν να ξέρουν από τον Φεβρουάριο αν θα ήταν διαθέσιμο ή όχι το θέατρο. Στην προσπάθεια που έγινε μεταγενέστερα από τη δημοτική αρχή να κλείσουν κάποιες παραστάσεις για τον Ιούλιο, αυτές είχαν ήδη κλείσει από τους παραγωγούς σε άλλες πόλεις, όπως απάντησε. Σε ό,τι αφορά την έλλειψη μεγάλων “ονομάτων” από τη μουσική σκηνή, η ίδια απάντησε πως θα απαιτούσαν δύο τέτοιες συναυλίες σχεδόν όλο τον προϋπολογισμό των Λασσανείων, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό να γίνει και για οικονομικούς λόγους. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος, λέγοντας εκτός των οικονομικών λόγων, δίνεται επίσης στόχευση στον τοπικό πολιτιστικό πλούτο.

Β.Σ.

 

δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

35α ΛΑΣΣΑΝΕΙΑ PRESS

Κράτα το