ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

– 1200 πεύκα και ιπποκαστανιές θα φυτέψουν σε α΄ φάση, μαθητές των γυμνασίων Ξηρολίμνης, Λευκοπηγής, Ανατολικού και Αιανής

Συνεχίζοντας τη δράση με τα γυμνάσια της περιοχής και φέτος, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την περίοδο 2015 – 2020, θα ξεκινήσουν άμεσα οι δενδροφυτεύσεις, σε συνεργασία με μαθητές γυμνασίων της περιοχής.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Κάτανας , “οι δενδροφυτεύσεις αυτές στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κλιματική

Ηλίας Κάτανας

αλλαγή. Παράμετροι αυτής της δράσεις , που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κοζάνης υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας, αποτελούν οι δενδροφυτεύσεις. Μέσω αυτών συμβάλλουμε στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Αλλά επίσης, και στην ουσιαστική συμβολή στην αναδάσωση, που είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διατήρησης του κλίματος”.

Ευρύτερος στόχος της δράσης, σύμφωνα με τον κ. Κάτανα, είναι να μείνει ως παρακαταθήκη μια πλούσια περιβαλλοντική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, δημιουργώντας νέα αλσύλλια περιμετρικά της Π.Ε. Κοζάνης.

Οι δενδροφυτεύσεις ξεκινούν την Παρασκευή στο Γυμνάσιο Ξηρολίμνης, την Τρίτη στη Λευκοπηγή, την Τετάρτη στο Ανατολικό και την Πέμπτη στην Αιανή. Για τις τοποθεσίες δενδροφύτευσης έχουν επιλεγεί κατάλληλες θέσεις, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες. Αυτά θα είναι και τα τέσσερα πρώτα γυμνάσια που θα συμμετέχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος, το οποίο θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο του 2017 με τα υπόλοιπα περιφερειακά γυμνάσια της Π.Ε. Κοζάνης (12 στο σύνολό τους). Την επόμενη χρονιά θα συμμετάσχουν τα γυμνάσια της πόλης της Κοζάνης και της πόλης της Πτολεμαΐδας.

Οι μαθητές θα φυτέψουν σε πρώτη φάση περί τα 1.200δέντρα, ιπποκαστανιές και πεύκα, δέντρα ανθεκτικά που αντέχουν. Επίσης, οι μαθητές θα κληθούν να υιοθετήσουν τα συγκεκριμένα δέντρα, φροντίζοντας τα ώστε να μεγαλώσουν. Στόχος είναι μέχρι και του χρόνου να γίνουν δεκάδες τέτοιες δενδοφυτεύσεις, σε όλη την Π.Ε. Κοζάνης.

Ο κ. Κάτανας θέλησε, τέλος, να ευχαριστήσει για τη συμβολή τους στη δράση, τόσο τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Μιχελάκη για την προσφορά των δέντρο, όσο και τους διευθυντές εκπαίδευσης κ.κ. Κωνσταντόπουλο και Βόντσα αντίστοιχα, για τη συνεργασία τους. Αλλά, τέλος, και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που εδρεύουν τα γυμνάσια, για την ανταπόκρισή τους στο αίτημα για δενδροφυτεύσεις.

 

Β.Σ.