ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα τα μαθήματα κολύμβησης για τους μαθητές Γ΄ Τάξης των σχολείων του Νομού Κοζάνης, στα δημοτικά κολυμβητήρια Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Οι μικροί μαθητές διδάσκονται κολύμβηση μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, έρχονται σε επαφή με το νερό, κάτι που πραγματικά τους έχει ενθουσιάσει!

“Τα παιδιά ανέμεναν με ανυπομονησία την έναρξη των μαθημάτων, μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αρκετή αγωνία, περιμένοντας πως και πως πότε θα μπουν στην πισίνα για να ξεκινήσουν τα μαθήματα! “, όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο υπεύθυνος Αθλητικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Καβουρίδης.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας και μετά από σημαντική προσπάθεια που έγινε από πλευράς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατόρθωσε να γίνει πραγματικότητα. Τα μαθήματα κολύμβησης αφορούν τους μικρούς μαθητές της Γ΄ Τάξης Δημοτικού Σχολείου και τα σχολεία που συμμετέχουν είναι αυτά που βρίσκονται σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων από τα κολυμβητήρια σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα!  Το πρόγραμμα γίνεται και στις δύο πόλεις, αφορά περίπου 45 σχολεία και 60 τμήματα , τα οποία μπορεί να είναι των 20 ή 30 παιδιών.

Το πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει βιωματική άσκηση. Δηλαδή, όπως τόνισε, μέσα από το παιχνίδι και την άσκηση , οι μικροί μαθητές θα αναπτύξουν κάποιες δραστηριότητες για την κολύμβηση. Θα έρχονται σε μια επαφή με το υδάτινο στοιχείο, ενώ στο σύνολο θα γίνουν δέκα (10) μαθήματα  για τα παιδιά. “Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, δεν φαντάζομαι ότι θα προλάβουν τα παιδιά να μάθουν κολύμβηση, αλλά θα τους δοθεί το ερέθισμα να εξοικειωθούν, να τους αρέσει το νερό, ώστε να μην το φοβούνται, ειδικά τώρα που τα παιδιά είναι μικρά. Μετά, μπορούν να συνεχίσουν στις ομάδες που υπάρχουν, στο κολυμβητήριο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας πως πρόκειται μια πολύ σημαντική πρώτη επαφή των μικρών μαθητών με το υγρό στοιχείο .

Μια σημαντική διάσταση, είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν τους κανόνες ασφαλείας μέσα στο νερό , με στόχο να αποτρέπονται οι πνιγμοί στη χώρα μας, πανελλαδικά, κάθε χρόνο. Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν για τους κανόνες υγιεινής, αφού τόσο πριν μπουν στην πισίνα, όσο και μετά κάνουν ντουζ, να ξέρει πως πρέπει να ντυθεί καλά κ.ο.κ. Επίσης, να σημειωθεί πως οι μετακινήσεις των μαθητών είναι καλυμμένες. Τα μαθήματα κολύμβησης θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, στο πλαίσιο του 3ωρου γυμναστικής των μαθητών. Σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων οι ώρες αυτές συμπτύχθηκαν , ώστε μια ώρα να περνούν οι μαθητές στην πισίνα και τις υπόλοιπες ώρες να είναι για τη μετακίνηση και τα αποδυτήρια!

Οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι, χαμογελούν και νοιώθουν ενθουσιασμένοι για  τα μαθήματα και την επαφή τους με το νερό. Απαραίτητα αξεσουάρ για τα …πλατσουρίσματα στο νερό είναι το σκουφάκι και το μαγιό, καθώς και πετσέτα , παντόφλες για το κολυμβητήριο. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Ιουνίου, ενώ για του χρόνου σχεδιάζεται να εφαρμοστεί το πρόγραμμα από την αρχή της χρονιάς, για όλα τα σχολεία της Γ΄ Τάξης, και ίσως να συνεχίζουν και τα παιδιά της Δ΄ Τάξης!

Πρόκειται για ένα διαφορετικό μάθημα, έξω από τα στερεότυπα, που μυεί τους μαθητές στο υγρό στοιχείο, κατέληξε ο κ. Καβουρίδης, λέγοντας πως δίνουν τη σωστή βάση στα παιδιά για να κολυμπούν σωστά.

Β.Σ.