Είναι γνωστό πως την περίοδο της κατοχής ο Ν. Δελιαλής, έφορος της Βιβλιοθήκης με ευθύνη και πρωτοβουλία του έκρυψε τα πολύτιμα βιβλία της Βιβλιοθήκης στον Άγιο Λάζαρο. Η ιστορία αυτή είναι κινηματογραφική και πρωταγωνιστής της βέβαια ο Δελιαλής. Νομίζω όμως πως βρήκαμε το πρόσωπο ενός ακόμη κύριου χαρακτήρα.

Ο εικονιζόμενος Σπύρος Ζήγρας – (γράφει ο γιατρός Στράτος Ηλιαδέλης) ήταν ο άνθρωπος που μετέφερε τα “αρχαία” της Βιβλιοθήκης στον Άγιο Λάζαρο υπό τις οδηγίες του Ν. Δελιαλή για να μην κλαπούν από τους Γερμανούς την περίοδο της κατοχής.

Ο εγγονός του Σπύρου Ζήγρα, Σπύρος Zήγρας κι αυτός, υπάλληλος του Δήμου, γεννημένος στου “Νιουλ’η τα πηγάδια” μου έδωσε την φωτογραφία και μου επέτρεψε να δημοσιοποιήσω. Στο μέλλον ελπίζω να μάθουμε περισσότερα για την υπόθεση και να την ενσωματώσουμε στις αφηγήσεις μας.

Το σίγουρο είναι πως κατά τις μαρτυρίες η υπόθεση χρειαζόταν μυστικότητα και ήταν επικίνδυνη. Αναφέρω ενδεικτικά μια μαρτυρία από άρθρο του κ. Ηλιαδέλη: “Τά’φιριν νύχτα μι τ’ς χαμάλις…για να μην ακούουντι τα κυπριά έβαλιν μέσα βαμπάκι…”

Και σε κάποιον έπρεπε λοιπόν να τύχει κάτω από την μύτη των Γερμανών, με κίνδυνο ζωής, να μεταφέρει τους θησαυρούς της πόλης σε ασφαλές μέρος.

Αυτόν που το έκανε τον βλέπετε στην φωτογραφία.