Για την εξόρυξη νικελίου και κοβαλτίου στο δυτικό Βέρμιο έγινε λόγος στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας της Τρίτης. Ο Νίκος Λυσσαρίδης, αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ανάπτυξης αναφέρθηκε στην ανάγκη καταγραφής των ορυκτών της Δυτικής Μακεδονίας .Υπάρχουν άδειες μεταλλευτικών ερευνών εδώ και 30 χρόνια, όπως ανέφερε κυρίως από τη ΛΑΡΚΟ στην άνω περιοχή. Πρώτα ζητείται η άδεια με αντίτιμο, δεσμεύουν την περιοχή και μόλις βγει η άδεια, γίνονται οι έρευνες.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει 11 αιτήσεις στην περιοχή και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται στην χειρότερη οικονομική κατάσταση σε διαδικασία πώλησης. «Θέλαμε να απεμπλακούν αυτές οι αιτήσεις αδειών μεταλλευτικών ερευνών, να κηρυχθούν αυτές οι περιοχές δημόσιες για να μπορούν να δημοπρατηθούν», σημείωσε ο κ. Λυσσαρίδης. Έγινε μάλιστα συνάντηση με το δήμαρχο Εορδαίας κ. Παναγιώτη Πλακεντά και με τις τοπικές κοινότητες του Μεσοβούνου, Κομνηνών και Πύργων. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν γιατί είναι δεσμευμένες», πρόσθεσε. «Τίποτα δεν θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας».

Ο κ. Στέφανος Πράσσος τόνισε ότι η ΛΑΡΚΟ έχει χώρο ερευνών και κάθε χρόνο πληρώνει για να κρατά το μέρος. Δεν έγιναν συζητήσεις με κατοίκους και φορείς, το θέμα είναι προχωρημένο. Αυτά τα χωριά Μεσόβουνο, Πύργοι, Κομνηνά είναι από τα λίγα που έχουν αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα με μήλα, κεράσια. Ένα ορυχείο χρωμίου θα υποβαθμίσει το προϊόν ολοκλήρωσε.

Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου τόνισε ότι καλώς εστάλη επιστολή στον υπουργό να ακυρωθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις, αλλά κακώς ζητήθηκε να κηρυχθεί η περιοχή του Δυτικού Βερμίου ως περιοχή μεταλλευτική του δημοσίου. Πρέπει να ανακληθεί αυτό το αίτημα όπως σημείωσε χωρίς καν να υπάρχει απόφαση περιφερειακού συμβουλίου λέγοντας ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα στα χωριά αυτά για επενδύσεις. Θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες νικελίου και κοβαλτίου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια συνέχισε τονίζοντας ότι υπάρχουν ΒΙΠΕ να γίνουν επενδύσεις. Ο Θόδωρος Καρυπίδης τόνισε ότι ζητείται χρήση της περιοχής ως μεταλλευτική και όχι απλά ως δημόσια. Παλιότερα μάλιστα υπήρχαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία για την εξόρυξη ορυκτών.

Ιωάννα Παπαδημητρίου