Η Νανά είναι η πολυβραβευμένη Ελληνίδα chef που κατόρθωσε να δώσει νέα πνοή στην χορτοφαγική και μοναστηριακή κουζίνα. Είναι η αιώνια μαθήτρια που ταξιδεύει συνεχώς για να ανακαλύψει άγνωστες και ενδιαφέρουσες διαδρομές της γαστρονομίας. ΄Εχει αναλάβει το δύσκολο έργο της προώθησης στην Ευρώπη, των Ελληνικών κρασιών δένοντάς τα αρμονικά με γευστικές δημιουργίες που έχουν στοιχεία της ελληνικής κουζίνας με επιδράσεις πολυπολιτισμικές. Όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, στα Σέρβια Κοζάνης, δίπλα στο οικογενειακό εστιατόριο « Η κουζίνα της μαμάς ΄Αννας» έχει το εργαστήριο της, που θυμίζει αλχημιστή και δοκιμάζει τρόπους δημιουργίας νέων δεδομένων στην ελληνική κουζίνα. Η Νανά γνωρίζει την χημεία και την τεχνολογία τροφίμων εκ των έσω..Τελευταία της ενασχόληση, η εκπαίδευση των νέων στην γαστρονομική αρμονία των υλικών και η ανάδειξη της παραδοσιακής μαγειρικής με την δική της πινελιά.

Πως ξεκίνησε η «μαγειρική περιπέτεια» της ζωή σας;

Η φυσική μου παρουσία στην κουζίνα ξεκίνησε με την γέννησή μου… είμαι τέταρτη γενιά μαγείρισσα… έτσι η πορεία μου στα γνωστά και άγνωστα γαστρονομικά μονοπάτια ήταν “φυσική συνέπεια” … Είναι καθαρά θέμα γονιδιακό …Τα πρώτα μου παιχνίδια ήταν οι ζύμες, οι κατσαρόλες …το μόνο απαγορευτικό τα τηγάνια λόγω επικινδυνότητας … κάτι που αποφεύγω μέχρι σήμερα για λόγους διατροφικούς …

nana_gkampoura_3Τι σημαίνει μαγειρική για εσάς;

Η μαγειρική είναι πάθος, είναι αρμονία, είναι αγάπη, είναι δημιουργία … είναι ταξίδι…. Είναι η ίδια μου η ζωή…

Πηγή έμπνευσης;

Τα μάτια της κόρης μου, η μητέρα μου, τα ταξίδια μου, οι φίλοι μου

Το motto σας;

«Καλημέρα υπέροχε κόσμε», γιατί προσπαθώ σε πείσμα των καιρών, να αισιοδοξώ

Ποιος σας επηρέασε να ασχοληθείτε με την μαγειρική;

Η μητέρα μου, η πρώτη γυναίκα μέλος του Chef’s Club, μια δημιουργική chef, με έμπνευση, δύναμη και τόλμη. Τα πιάτα της “μιλάνε” στην καρδιά των ανθρώπων, εκείνη με έμαθε από μικρή να δημιουργώ παίζοντας με τα χρώματα, τις υφές και την αρμονία των υλικών. Από μικρή μου έδωσε “χώρο” στην κουζίνα της αφήνοντάς με να “πετάξω” …

Ποιο το πιο ενδιαφέρον μέρος της δουλειάς σας;nana_gkampoura_9

Πέρα από την επιλογή των υλικών και την μετουσίωσή τους σε δημιουργίες παιχνιδιάρικες συνεχίζει να με απασχολεί η τελική επίγευση… που θέλω να χαρίσω μέσω των πιάτων μου στους ανθρώπους.

Αγαπημένο υλικό στις γευστικές σας δημιουργίες;

Τα λαχανικά, τα άγρια χόρτα, ο κρόκος Κοζάνης λόγω εντοπιότητας… και τελευταία η ενασχόλησή μου με το κρασί και τα μπαχαρικά που χαρίζουν πινελιές ξεχωριστές στα πιάτα μου.

nana_gkampoura_6Αγαπημένο σας πιάτο;

Διαχρονικά οι ευρηματικές πίτες της γιαγιάς μου, που πάντα συνοδεύονται από διηγήσεις της για την ποντιακή κουζίνα αλλά και τους αγώνες των Ποντίων μετά τον ξεριζωμό

Υλικό που δεν έχει θέση στην κουζίνα σας;

Η σόγια και τα παράγωγά της


Ποια η φιλοσοφία της κουζίνας σας;

΄Εξυπνη, φρέσκη και αρωματική κουζίνα. Με μια λέξη τίμια κουζίνα με πολύ χρώμα

Ποια κουζίνα σας εμπνέει;

Η vegetarian, η vegan, η ωμοφαγική και η μοναστηριακή κουζίνnana_gkampoura_8α με ενθουσιάζει, γιατί βασίζεται αμιγώς στις αρχές της αυθεντικής μεσογειακής κουζίνας αλλά και του slow food. H άριστη ποιότητα των υλικών, ο σεβασμός του χρόνου προπαρασκευής και ψησίματος, η χρήση ξυλόφουρνου, η προσευχή και το σταύρωμα την ώρα του μαγειρέματος και η αγάπη στον άνθρωπο, την έχει κάνει από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες του κόσμου.

Αγαπημένο σας χρώμα;

Το μπορντώ, το χρώμα της ευζωίας, το χρώμα το βυζαντινό

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα σας;

Τα χρυσά μετάλλια που απέσπασα σε διεθνείς διαγωνισμούς μαγειρικής ανά τον κόσμο.

Πόσο δύσκολο για μια γυναίκα chef να «σταθεί» στην απαιτητική διεθνή γαστρονομική σκηνή;

Για μια γυναίκα είναι ιδιαίτερα σκληρό, απαιτητικό και κάποιες φορές εξουθενωτικό επάγγελμα αφού  είναι κυρίως ανδροκρατούμενο. ΄Αρα η προσπάθεια θέλει πείσμα, για να επιβιώσω. Ευτυχώς τα έχω καταφέρει αρκετά… γιατί αγαπώ την δουλειά μου με πάθος και πιστεύω στον εαυτό μου

nana_gkampoura_7Ποιος ο αγαπημένος σας chef 

Ο πατέρας Επιφάνιος, ο Μυλοποταμινός από το Αγιο ΄Ορος.

 Αν δεν είσαστε chef ποιο επάγγελμα θα διαλέγατε;

Χημικός.

Γαστρονομικά όνειρα που δεν έχετε ακόμα πραγματοποιήσει;

Πολλά και …σχεδόν ακατόρθωτα. Στοχεύω ολοένα και πιο ψηλά.

Για το μέλλον τι;

Να ολοκληρώσω τα βιβλία μοναστηριακής ζαχαροπλαστικής και ποντιακής κουζίνας και να βάλω το δικό μου πετραδάκι στην διάδοση του γαστρονομικού μας πολιτισμού σε όλο τον κόσμο…

Θερμά σας ευχαριστώ

 

tastedriver.com