Στην ενημέρωση της Τρίτης από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στη λειτουργία των σχολείων με βάση τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ σε σχολικές μονάδες της Π.Ε. Κοζάνης και Καστοριάς.

Μίλησε για τα στοχευμένα τεστ που έγιναν στις δύο παραπάνω κόκκινες περιοχές με το ποσοστό θετικότητα στα τεστ να κυμαίνεται μόλις στο 0,6%..Αποδείχτηκε μέσα από τα rapid tests στις σχολικές μονάδες ότι το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία δεν είναι μεγάλο.
«Όσον αφορά στα σχολεία, παραμένει ανοιχτή η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Γυμνάσια, ενώ για τα Λύκεια προβλέπεται τηλεεκπαίδευση.

Η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με την επιδημιολογική εικόνα των ιδίων των σχολείων. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει τα σχολεία έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, τόσο στους μαθητές που προσαρμόστηκαν πάρα πολύ, όσο και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μας.

Ακόμα έχουμε δει ότι δεν υπήρχε μεγάλη ενδοσχολική διασπορά, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία, καθώς από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, 73 σχολικές μονάδες και 621 τμήματα βρίσκονται σε αναστολή. Ποσοστό δηλαδή 0,52% και 0,76% αντίστοιχα με τα κρούσματα συνήθως να πηγαίνουν από έξω προς τα μέσα, και να μην υπάρχει διασπορά μεταξύ των μαθητών.

Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά και το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει ότι δεν είναι το πρόβλημα τα σχολεία μας.

Αυτό απεδείχθη και στην Καστοριά, αλλά και στην Κοζάνη. Σε όλες τις δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν στις περιοχές αυτές που ήταν στο κόκκινο, απεδείχθη ότι το ποσοστό θετικότητα στα τεστ ήταν κάτω της μονάδας, μόλις 0,6%.

Μόνο 4 τεστ ήταν θετικά στα 660 που έγιναν στοχευμένα στις περιοχές αυτές και μέσα στις εκπαιδευτικές μονάδες. Άρα, δεν υπήρχε θέμα διασποράς μέσα στα σχολεία».

Ιωάννα Παπαδημητρίου