Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στο δημαρχείο Εορδαίας μεταξύ του Γενικού Γραμματεία Νίκου Χαρδαλιά και του δημάρχου Παναγιώτη Πλακεντά μετά από επιτόπια επίσκεψη στο χώρο της ΑΕΒΑΛ παρουσία του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανου Κολοκούρη. Ο δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτικής προστασίας σε ένα δήμο ημιορεινό με πολλά ρέματα δείχνοντας ικανοποιημένος για το νέο θεσμικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας.

Στη συνέχεια άνοιξε η συζήτηση για το Εθνικό Κέντρο Πολιτική Προστασίας στην ΑΕΒΑΛ με την Πτολεμαΐδα να βρίσκεται στο κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να διαθέτει δυνατότητες εκπαίδευσης πυροσβεστών από τα Βαλκάνια παραδίδοντας στο Γενικό έναν ολοκληρωμένο φάκελο για το κέντρο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι θα ετοιμάσει το φάκελο του έργου για να φτάσει και αναγκαιότητα αξιοποίησής του χωρίς βιαστικές ανακοινώσεις κι εξαγγελίες. «Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρότζεκτ κα μπορεί να όχι μόνο βαλκανική, αλλά και ευρωπαϊκή λογικ τόνισε, αλλά υπάρχει μια σειρά θεμάτων να λυθούν, στατικά, ζητήματα επικινδυνότητας ,τεχνικά. Οι εγκαταστάσεις μπορούν να εξελιχθούν σε κάτι σύγχρονο, σε σημείο αναφοράς για τα παιδιά σε θέματα φυσικών καταστροφών πρόσθεσε.

Ο κ. Σιδηρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου μίλησε για το γερασμένο στόλο του δήμου, την έλλειψη χειριστών ,τα 50 ρέματα του δήμου, το Σουλού που καταλήγουν τα νερά της Εορδαίας με την κοίτη να μην αντέχει πολύ νερό και να πλημμυρίζουν τα χωράφια.

Ο Γενικός απάντησε ότι μπορούν με τετράμηνα να γίνουν προσλήψεις χειριστών. Κάθε δήμος έχει υποχρέωση για αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας και ως τον Ιούνιο μέσω ΠεΔ θα περιγραφούν τα πλαίσια κάθε δήμου, για τα οικοσυστήματα, τις κατολισθήσεις, τις οικιστικές πυκνώσεις κ.ο.κ. για να δημιουργηθούν και οι ανάλογες θέσεις εργασίας. Το 2021 θα βγει προκήρυξη.

Στις Βρυξέλλες ο ίδιος συζητά για εξοπλιστικό πρόγραμμα δήμων και περιφερειών με τη ΕτΕ, αλλά και μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 θα μπορούν οι δήμοι να ενισχυθούν με μηχανήματα. Η Γ.Γ. αποκτά δική της επιτελική δομή που θα διαχειριστεί χρήματα εξασφαλίζοντας τα αναγκαία για όλους του φορείς και τους ΟΤΑ, θα γίνει μια δεξαμενή απορρόφησης αρχικά ώστε να είμαστε πρώτοι στην απορρόφηση.

Ιωάννα Παπαδημητρίου